Poseta Edukativnom centru Roma

Sre, 16.11.2011 - 15:00 -- nikola.tumbas

MOGUĆNOSTI I POTREBA ZA RANIM OBRAZOVANJEM

Direktorica Centra za interaktivnu pedagogiju (CIP ) Milena Mihajlović je, nakon održanog Okruglom stolu o inkluzivniom obrazovanju i inicijativi "Karika koja nedostaje", sa gostima sa Džordžtaun univerziteta iz SAD i Fondacije za otvoreno društvo posetila prostorije Edukativnog centra Roma. Rukovodstvo i članovi orgazacije su gostima prezentovli dosadašnji rad koji je u najvećoj meri vezan za obrazovanje, zdravstvo, rad sa mladima i zapošljavanje pripadnika romske populacije. Kao pokazatelj kompleksnosti stanja u romskoj zajednici koja živi u Srbiji je predstvljen podatak da je najsiromašniji pripadnik romske zajednice šest puta siromašniji od najsiromašnijeg dela ostalog dela građanstva.

Promene u svakoj zajednici nastaju ako se stvore uslovi da ona aktivno učestvuje u tom procesu, i da društvo obezbedi uslove koji će joj omogućiti da zadrži identitet. Za presecanje "začaranog kruga siromaštva", u kome se romska zajednica nalazi, obrazovanje je najbitniji segment delovanja. Programi ranog obrazovanja dece, u koje bi trebalo da se uključe i romska deca, a koji u našoj zemlji nisu bespaltni, pomogli bi da se u kasnijem obaveznom obrazovnom ciklusu prevaziđu sve prepreke sa kojima se susreću prosvetni radnici. U okviru ovih programa je, pored rada sa decom, bitan i segment rada sa roditeljima. Na ovaj način se stvara pozitivan odnos roditelja prema obrazovanju dece i poboljšavana obrazovna struktura zajednice

Direktorica Centra za interaktivnu pedagogiju i gosti su pohvalili dosadašnji rad Edukativnog centar Roma. Na rastanku su nagovestili mogućnost da se Subotica uključi u program ranog obrazovanja romske dece.

info: Ružica Nikolić

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

U Plavoj sali Gradske kuće održan je Okrugli sto o inkluzivnom obrazovanju i inicijativi "Karika koja nedostaje". Tema je projekat koji organizuje Centar za interaktivnu pedagogiju iz Beograda sa PU "Nasa radost" iz Subotice kao i predskolskim ustanovama "Nasa radost" iz Smedereva i "Nase dete" iz Vranja a koji se odnosi na tranziciju dece sa smetnjama u razvoju iz vrtica u osnovnu skolu kao i iz cetvrtog razreda u peti. Gosti su bili svetski poznati strucnjaci koji se bave ranim razvojem dece i inkluzivnim obrazovanjem sa Dzordztaun univerziteta SAD i Fondacije za otvoreno drustvo, predstavnici CIPa iz Beograda, predskolskih ustanova kao i osnovnih skola iz Subotice koje su ukljucene u projekat.

Kasnije više o ovome u video prilozima...

 

info iz pozivnog...

detaljnije
Post date: Sre, 16.11.2011 - 13:00
Custom Search