Otkrivena skulptura vodoinstalatera

Pet, 23.03.2012 - 13:10 -- nikola.tumbas

Direktorica Javno komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Snežana Pejčić i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić otkrili su spomenik radniku u ulici Dimitrija Tucovića. Skulptura je posvećena svim neimarima u okviru obeležavanja jubileja ovog preduzeća, a autorka je poznata subotička vajarka Maja Rakočević Cvijanov, skulptura je izlivena u S.Z.R. "Rozeta", a postavili su je radnici "Javornika".

- U okviru praznične nedelje za JKP poklanjamo svim našim sugrađanima skulpturu koja je spomen na sve one neimare koji su tokom dugogodišnje istorije preduzeća i vodosnabdevanja u Subotici dali značajan pečat zarad boljeg i humanijeg življenja - kaže Snežana Pejčić.

Njen zamenik Petar Balažević je rekao da ideja vodilja bila to što evropske metropole imaju znamenja posvećena malim, neimenovanim ljudima koji su dali doprinos razvoju grada.

- Imamo divne građevine i njihove arhitekte imaju svoja obeležja. Tradicija vodosnabdevanja duga 130 godina i odvođenja otpadnih voda nije obeležena posebnim znamenjem zbog čega smo odlučili da skulpturom odamo priznanje svima koji su radili ono što Subotičani ne vide, a što im je bitno za život. Kada ne bi bilo radnika koji rade pod zemljom, ne bi imali normalne uslove za život, zato je skulptura poklon svim vodovodarima koji su gradili vodovodni sistem grada - rekao je Balažević.

Prema rečima vajarske Maje Rakočević Cvijanov skulptura predstavlja vodoinstalatera koji izlazi iz kanalizacije, a prilikom izrade koristila je formu aforizma, odnosno svedenu formu.

 

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Post date: Čet, 22.03.2012 - 13:00
Post date: Čet, 22.03.2012 - 11:30
Post date: Čet, 22.03.2012 - 11:00

Prečistač. UPOV.

Post date: Čet, 22.03.2012 - 11:00
Custom Search