Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Pet, 09.05.2014 - 17:01 -- nikola.tumbas

Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, pomoćnica gradonačelnika Maria Kern Šolja i Blaško Stantić, član Gradskog veća položili su venac na Spomenik žrtvama fašizma (Trg žrtava fašizma) potom i u Spomen parku poginulim starešinama i vojnicima Crvene armije na Pravoslavnom groblju, u ime grada Subotice venac, Ilija Maravić, Ljuben Hristov, pomoćnik gradonačelnika i Blaško Stantić.

U prilogu govor predsednik Skupštine grada Ilija Maravića

 

Dragi sugrađani i sugrađanke, uvaženi gosti, poštovani borci,

Danas 09.5.2014. godine sećamo se jednog od najznačajnijih datuma u istoriji Evrope.

9. Maj 1945, godine je dan pobede nad fašizmom. To je dan kada je nacistička Nemačka potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svetskom ratu koji je trajao nešto manje od 6 godina, u kome je učestvovala 61 država i oko 110 miliona ljudi, poginulo je između 55 i 60 miliona a ranjeno je 35 miliona ljudi.

Na današnji dan pre 69 godina okončano je najveće stradanje i uništavanje koje je ljudska civilizacija ikada videla. Hrabri ljudi ginuli su za slobodu koju danas slavimo i ovaj dan simbolizuje pobedu slobodnog sveta nad totalitarnim mrakom nacizma koji je pretio da ga uništi.

U istorijskoj pobedi nad fašizmom i nacizmom veliki doprinos je dala Narodno oslobodilačka borba, Srbija, a ne može se zaboraviti i doprinos Subotice. O velikoj ulozi Rusije govori činjenica da je 75% nacističkih divizija uništeno na istočnom frontu i najveći broj žrtava je dala Rusija.

Posle Drugog svetskog rata i najkrvavijeg sukoba u istoriji čovečanstva u Evropi je pokrenut proces integracija i unapređenja odnosa kao vid borbe za demokratske vrednosti na čijim stubovima leži današnja zajednica evropskih država.

9. Maj je dan kada slavimo i dan Evrope koji je neraskidivno povezan sa tekovinama antifašizma, jer je upravo savremena Evropa zasnovana na osnovnim principima i načelima kojima su se vodili borci protiv nacizma i fašizma.

U načem narodu je prisutna jaka antifašistička tradicija, a mir, solidarnost i tolerancija, su principi na kojima se naše društvo razvija. Zato je naše istorijsko pravo da vidimo sebe u zajednici evropskih naroda.

Samo se zajedno možemo suprotstaviti izazovima današnjice i svakoj pretnji, jer nažalost nacizam i fašizam nikad nisu potpuno uništeni.

Obaveza svih nas je da negujemo tekovine antifašističke borbe i pobede u drugom svetskom ratu, a to su duboka ljudska opredeljenja za mir, slobodu i toleranciju.

U obavezi smo da pamtimo i da se podsećamo na sve strahote zla i na sve žrtve koje su pale da bi nama i generacijama koje dolaze bilo bolje.

Čestitam svim građanima Subotice 9. Maj –Dan pobede nad fašizmom i dan Evrope koja je izrasla na temeljima te pobede.

Subotica, 09.05.2014.god.

Custom Search