Bunjevci obeleželi jedan od svojih nacionalnih praznika

Čet, 26.11.2015 - 11:12 -- nikola.tumbas

Nacionalna zajednica bunjevaca obeležila jedan od svojih nacionalnih praznika Dan Velike Narodne Skupštine, datum prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

photo: NIU "Bunjevački informativni centar"

U prilogu govor predsednic Nacionalnog saveta Bunjevaca Suzane Kujundžić Ostojić

Poštivana čeljadi, dame i gospodo Faljen Isus, i dobro veče,

Okupili smo se na istorijski datum 25. novembar Dan velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca, i ostali Slovena, koji se desio sad već daleke 1918. godine. Ali poslidice te skupštine i danas utiču na naše živote, i zato smo mi Bunjevci ovaj datum odabrali za jedan od naši nacionalni praznika.

Taj dan pisala se nova istorija za naš narod,  cilu Vojvodinu i buduću Kraljevinu Jugoslaviju.  Bunjevačka delegacija, nji 84 na čelu sa svećenikom Blaškom Rajićom, zaputila se u Novi Sad, sa namirom da odabere bolji život i više prava za svoj narod. Odluka je pala i Vojvodina je prisajedinjena Srbiji.

Naši prici znali su pripoznat bitnost tog trenutka,  kako postupit u njem i kojim putom krenit.   Ni malo lak zadatak, za koji je u ono vrime, tribalo puno hrabrosti i mudrosti.

Ove dvi osobine bile su potribne svim našim generacijama, da bi očuvali svoje časno ime – večeras su s nama i niki od potomaka delegata sa Velike narodne skupštine, što je još jedna potvrda da je put kojim iđemo pravi.

Sve što danas imamo, od Nacionalnog savita, brojni udruženja, institucija, bunjevački govor u škulama, mediji na bunjevačkom, stekli smo i očuvali s velikim naporima i željom da to sačuvamo za one koji dolaze posli nas. U tom su svojim imenom i prizimenom i željom da jasno kažu državi da su Bunjevci, pomogli svi elektori za izbor prvog saziva bunjevačkog nacionalnog savita. Posli njega uslidio je drugi pa treći saziv, sad aktuelni, koji je biran od devet izborni listi. Mnogi od nji su večeras s nama, i želim da njim se zafalim na iskazanoj hrabrosti i mudrosti.

U budućnosti koja dolazi mi Bunjevci želimo da budemo svesni svoje tradicije, ali moredni u skladu s vrimenom u kojem živimo, želimo da postanemo ravnopravni stanovnici ujedninje Evrope, kojoj stremi Republika Srbija, di smatramo da ćemo bit primer malog al nesalomivog naroda, koji bi mnogima mogo bit primer.

Custom Search