Započeli radovi na delu obilaznice Y-kraka

Čet, 10.11.2016 - 21:22 -- nikola.tumbas

Kako je i bilo najavljeno (dan ranije) prilikom potpisivanja ugovora, u 6.30 radnici kompanije „Vojput“ izašli su na trasu Y-kraka i počeli radove na izgradnji kilometra puta i kružnog toka kod naselja Bikova. Teška mašinerija već je pripremila teren i uradila proširenje na kome je predviđena izgradnja kružnog toka kojim će se obilaznica povezati sa Bikovom.

Ukoliko se po jutru dan poznaje, putari „Vojputa“ će u narednih 100 dana završiti ono što im je i zadatak: rekonstrukcija petlje „Subotica jug“, završetak saobraćajnice u dužini od jednog kilometra od petlje „Subotica jug“ do ukrštanja ipsilon kraka sa Bikovačkim putem, kao i izgradnja kružnog toka na ovoj raskrsnici. U ovoj fazi predviđeno je i i postavljanje javne rasvete, saobraćajne signalizacije i ostali potrebni radovi. Posao je vredan 123,5 miliona dinara.

Ministarka Zorana Mihajlović potpisala je 9. novembra ugovor sa subotičkom putarskom firmom koja je pobedila na tenderu za nastavak radova na izgradnji subotičke obilaznice. Saobraćajnica treba da poveže granični prelaz Kelebija sa auto-putem prema Beogradu i deo je Koridora 10. Ovo je sedmi put od 1990. godine da počinju radovi na saobraćajnici dugoj 23,6 kilometara, ali je do sada izgrađeno tek 11 kilometara.

„Vojput“ se drugi put našao na izgradnji Y-kraka, oni su i započeli da ga rade 1990. godine, kada je u jednom zamahu asfaltirana i najduža deonica od pet kilometara. Gradnja ipsilon kraka je izuzetno značajna za Suboticu, jer bi ova saobraćajnica izmestila teretni saobraćaj sa Kelebije, koji sada prolazi kroz centar grada. Međutim, zbog tempa kojim se gradi svi dosadašnji pokušaji da se ona završi primani su sa skepsom. Vlada je odredila da bi u roku od dve godine ova saobraćajnica u profilu auto-puta mogla da bude kompletno završena.

*

Kako je bilo na Y-kraku kada su ga zadnji put obilazili političari i šta su izjavili - pogledajte ovde - https://www.subotica.info/2011/10/14/obilazak-y-kraka-na-ljutovackom-putu

Autor teksta: 
Custom Search