Kako do boljeg razumevanja u multietničkoj zajednici kao što je naš grad

Sub, 24.10.2020 - 15:34 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Održana obuka za zaposlene u lokalnoj samoupravi

Grad Subotica je nosilac projekta Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici, koji finansira Evropska unija, pripremljen u okviru programa Podrška EU inkluziji Roma koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština. Cilj ovog jednogodišnjeg projekta je da se na nivou lokalne samouprave osigura kontinuirana podrška merama javne politike i aktivnostima na planu unapređivanja interkulturalnosti i antidiskriminacije posebno među učenicima osnovnih škola ali i na planu efektivnog ostvarivanja uloge javne uprave na promociji inkluzivnog razvoja i ravnopravnosti romske populacije u gradu.

Kao deo programa, u petak, 23. oktobra, održana je obuka za zaposlene u gradskoj upravi, koju je vodila Stanka Parać Damjanović, direktor Centra lokalne demokratije. Osnovni cilj obuke je jačanje interkulturalnih kompetencija za efektivno funkcionisanje organa lokalne samouprave u kontekstu kulturološke i nacionalne raznolikosti lokalne zajednice. Poseban akcenat je bio dat na:

1) razumevanju institucionalnih mehanizama, standarda i mera javnih politika u oblasti inkluzije Roma (evropski, nacionalni i lokalni nivo),

2) razvijanju komunikacijskih veština u pružanju socijalnih i drugih usluga prema romskoj populaciji,

3) unapređenju znanja-svesti o ljudskim i manjinskim pravima u lokalnim multietničkim zajednicama.

Planirane aktivnosti na projektu takođe uključuju izradu interaktivnog nastavnog materijala i metodologije, pripremu i realizicaju programa obuke za nastavnike, organizaciju interkulturalnih radionica sa učenicima, kao i aktiviranje saveta za međunacionalne odnose u mesnim zajednicama.

Projekat se realizuje u saradnji sa partnerskom organizacijom Edukativni centar Roma i timom nastavnika i pedagoga u četiri osnovne škole i predstavnicima četiri mesne zajednice.

info - Silvija Patarčić

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Grad Subotica je u saradnji sa partnerskom organizacijom Udruženje građana „Edukativni centar Roma“, u okviru programa „Podrška EU inkluziji Roma - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“ koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) a finansira EU putem IPA 2016. realizovao projekat „Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici“. Na završnoj konferenciji upriličenoj tim povodom u Velikoj većnici Gradske kuće, član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja i kulture, Miloš Nikolić, rekao je da je cilj ovog jednogodišnjeg projekta bio da se na nivou lokalne samouprave osigura stalna podrška merama javne politike i aktivnostima na planu unapređivanja...

detaljnije
Post date: Pet, 12.03.2021 - 14:04

U projektu Interkulturalizam u Subotici proglašeni su pobednički radovi na likovnom  i literalnom konkursu.

U nastavku su rezultati i radovi...

Pobednici na konkursu U mom gradu žive ljudi

Az én városomban emberek élnek című pályázat nyertesei

 

Likovni konkurs – Rajzpályázat

... detaljnije
Post date: Pon, 28.12.2020 - 18:04

U okviru projekta Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici, danas je održan deo planirane aktivnosti koji je vodio tim pedagoga Sečenji Ištvan, koji jer bio nosilac pripreme i izrade Jezičke, istorijske i interkulturalne slagalice za decu, priručnika za nastavnike, uključujući izradu interaktivnog nastavnog materijala i metodologije, pripremu i realizicaju programa obuke za nastavnike, radi organizacije interkulturalnih radionica sa učenicima.

   Na ovu obuku su bili pozvani nastavnici OŠ Đuro Salaj, OŠ Matko Vuković, OŠ Hunjadi Janoš (Čantavir) i Vuk Karadžić (Bajmok) i sa onima koji su se odazvali pozivu obuka je bila uspešno realizovana.

... detaljnije
Post date: Sub, 24.10.2020 - 20:53

Члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства Илија Ђукановић, пројект-менаџер пројекта „Интеркултурализам и антидискриминација у Суботици“, Магда Фехервари, и координатори за инклузију Рома и Ромкиња Стеван Николић и Клаудија Курина, обишли су данас ромско насеље „Халас“ у Чантавиру, у којем  су у току радови на чишћењу дивље депоније у непосредној околини насеља.

Уз истицање да се ова активност реализује у овкиру програма „ROMACTED“ („Промовисање доброг управљања и оснаживања Рома на локалном нивоу“) који подржава Савет Европе, а на основу Протокола о сарадњи између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Савета Европе и Града...

detaljnije
Post date: Čet, 10.09.2020 - 17:54

У Основној школи „Ђуро Салај” члан Градског већа задужен за социјалну заштиту  Илија Ђукановић  уручио је директорима пет основнх школа интерактивне табле и пројекторе . Ова донација део је пројекта  „Интеркултурализам и антидискриминација у Суботици“ који се реализује  у оквиру програма Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома који спроводи Стална конференција градова и општина (СКГО), а финансира Европска унија.

Post date: Čet, 03.09.2020 - 11:48
Custom Search