Otkud ja na bilbordu?

Ned, 24.10.2021 - 21:22 -- nikola.tumbas
Posledice dugog igranja video igri - Emina Beković
Posledice dugog igranja video igri - Emina Beković

Predstavljen širi pogled na internet i opasnosti kojim ste izloženi pristupajući istom kada kliknete na dugme "prihvatam" !

Kada se pristupa nekoj društvenoj mreži, podrazumevajući da je budući korisnik napunio 13+ godina, obično se ni ne čitaju oni dugi tekstovi i uslovi koji se podrazumevaju pri radu sa tom mrežom. Jednostavno se klikne "I accept" (prihvatam) i sa zadovoljstvom se za izvesno vremena nađete u virtualnom svetu prepunom "prijartelja". Naravno profil vam je otvoren i svako može da mu pristupi, jer vi želite da mnogi vide vas, šta i kako radite neke stvari, gde ste bili, odnosno gde ste upravo sada. Realno niste ni svesni šta ste potpisali, jer niste ni pokušali čitati, jer tekstovi su poduži. Razlog detaljisanja u tekstu je u tome je da bi se vlasnici mreže ogradili od svega mogućeg u slučaju nekog problema a i da vam uzmu sve informacije koje god mogu, naravno ako ih vi dragovoljno ostavite zbog eventualnih kontakata. A kontakti - potencijalni predatori, jedva čekaju da "upecaju nekoga". Znači bitan detalj - Sve što stavite na svoj profil na mrežu praktično postaje vlasništvo iste mreže i ona može da radi sa tim materijalom što želi.

Tako se i desio događaj na koji naslov ovog članka asocira, kako je ispričano prisutnima na prezentaciji - Izvesnoj firmi je bila potrebna specifična fotografija, našli su je na Facebooku i kupili istu za recimo 5 dolara i od toga naravili reklamnu kampanju, a da dotični koji je stavio istu nije ni bio svestan toga. (Brisanjem fotografije sa svog profila posle izvesnog vremena, slika nestaje sa stranice ali ne i sa neta, digitalni otisak "senka" iste ostaje "zauvek" (bar dokle bude prostora na serverima društvenih preža i raznih ostalih agencija)

Emina Beković, edukator nacinalnog kontakt centra za bezbednost dece na instagramu, jedan od predavača ovog karavana, održala je kratku prezentaciju o problemima zavisnosti od "interneta", u ovom slučaju od video igrica, koje polako i sigurno zaraze mlade, koji postaju ovisnici od istih, jer roditelji nisu ni svesni šta rade svojoj deci dajući im telefon u ruke od malena.

Pokazuje se da su roditelji ti koji nisu dovoljno informisani o problemima i opasnostima sa neta.(Samo da je miran i da me ne nervira - obično je to motiv i opravdanje starijih, a posledice će se na žalost iskazati tokom vremena i neće biti zanemarljive)

U video prilogu, koji je snimljen tokom jednog današnjih predavanja, govori se o nekim osnovnim problemima, na koje je predavač ukazao.

 

 

U nastavku...

Saopštenje za medije Olaf&McAteer Office

Podrška UNDP-a digitalnoj transformaciji kroz program digitalne pismenosti za starije

Subotica, 23. oktobar 2021. – Karavan "Digitalna ekspedicija", pokrenut na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić, posetio je danas svoju desetu stanicu – Suboticu, gde su građani imali priliku da se upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.

Događaju je prisustvovala Biljana Barošević, pomoćnica ministarke, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koja je izjavila da je Srbija, zahvaljujući zalaganju predsednika Aleksandra Vučića, ostvarila napredak u mnogim oblastima, među kojima je i oblast digitalizacije. „Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je, prepoznajući značaj digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti, podržalo inicijativu premijerke Ane Brnabić i uzelo učešće u realizaciji ovog projekta značajnog za sve građane Srbije. Cilj Ministarstva, u skladu sa kampanjom „SRBIJA BEZ BARIJERA“, je da obezbedi jednake uslove za sve građane i život bez barijera, čemu svakako doprinose inovativne aktivnosti, kao što je karavan „Digitalna ekspedicija”, izjavila je Biljana Barošević.

Među partnerima karavana „Digitalna ekspedicija“ je Program Ujedinjenih nacija za razvoj -UNDP koji uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja sprovodi projekat „Nove veštine za nove industrije – Nacionalni program prekvalifikacija za IT“ sa fokusom na prekvalifikacije za IT sektor za nezaposlena lica, uključujući i posebnu inicijativu za unapređenje digitalne pismenosti i digitalnih veština starijih građana i građanki. Poseban program digitalne pismenosti za starije biće pilotiran u 20 gerontoloških centara i domova za smeštaj odraslih i starih širom Srbije, a obuhvatiće predavanja i radionice na temu komuniciranja preko interneta, u najširem smislu, kao i nabavku neophodne opreme kako bi se korisnicima pomenutih ustanova omogućio lakši pristup digitalnim uslugama i proizvodima. U cilju digitalne transformacije u Srbiji, program će doprineti digitalnoj pismenosti i smanjenju generacijskog jaza, koji je postao još intenzivniji tokom pandemije Kovid 19.

„Digitalizacija treba da bude od koristi svima. UNDP je, uz podršku američkog naroda i u partnerstvu sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbedio IKT opremu za 23 instituta za javno zdravlje u Srbiji, među kojima je i Zavod za javno zdravlje Subotica, u cilju zaštite javnog zdravlja tokom pandemije i nakon nje. Takođe ćemo, uz podršku Ministarstva za rad, do kraja godine isporučiti IT opremu za korisnike Gerontološkog centra u Subotici, koji će proći i obuku za digitalnu pismenost, kako bi mogli da koriste i primenjuju digitalne tehnologije u svakodnevnom životu“, izjavila je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a.

 

Na karavanu „Digitalna ekspedicija“ u Subotici prisustvovao je i Srđan Samardžić, član Gradskog veća za oblast privrede, koji se tom prilikom zahvalio premijerki Ani Brnabić i partnerima projekta i istakao veliko zadovoljstvo što će građani Subotice imati priliku da u naredna dva dana saznaju pregršt zaista korisnih informacija i bliže se upoznaju sa digitalizacijom i njenim prednostima.

Osim pomenutih partnera, ovaj projekat se sprovodi uz podršku u Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom „Nova pismenost” - koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion

 

Tokom naredna dva meseca karavan će posetiti još 6 gradova Srbije i tom prilikom građani će se upoznati sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka: kako se dolazi do određene informacije, kako da u elektronskoj komunikaciji s državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kao i kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo.

Više informacija možete potražiti na sajtu digitalnaekspedicija.gov.rs

info: www.olafmcateer.rs

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search