Nagrada Vodovodu za edukaciju o zaštiti voda

Sre, 24.11.2021 - 15:03 -- darko.kovacevic

U ponedeljak, 21. novembra 2021. godine, u Hiši EU u Ljubljani svečano su uručena priznanja za ekološke projekte nagrađene u oktobru na 2. Međunarodnom WEP EFFECT Festivalu 2021 u Rogaškoj Slatini. Tema ovogodišnjeg Festivala bila je “Edukacija o zaštiti voda, vodnih resursa i održivoj komunikaciji s javnošću”.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica, u saradnji sa PR timom Projekta ECOLACUS i Predškolskom ustanovom „Naša radost“ iz Subotice, nagrađen je za interaktivnu primenu video edukativnog materijala „Eko bajka za decu i odrasle za XXI vek „VODA i GRAD““, autorke dr Ane Marković Plestović. Video materijal primenjen je u edukaciji dece predškolskog uzrasta, povodom Svetskih dana voda i planete Zemlje, u martu i aprilu 2021.

Direktor JKP VIK Subotica, Đerđ Šugar, primio je u Ljubljani priznanje za EKO BAJKU ZA DECU "VODA i GRAD" i Projekat ECOLACUS. Zahvalivši se na dobijanju ovog prestižnog priznanja, Šugar je istakao kako je praktična primena Eko bajke, u okviru projekta Ecolacus, omogućila najmlađim Subotičanima, a time posredno i njihovim roditeljima i vaspitačima, da saznaju više o retkim i zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama koje žive u jezerima i oko njih, te da je osnovni cilj uticati na decu u ranom uzrastu i pomoći da shvate koliko je važno da nastave da čuvaju i održavaju životnu sredinu i čistu vodu.

Investicije u urbanu komunalnu infrastrukturu i viši kvalitet življenja ne bi bile kompletne bez manje vidljivih i opipljivih investicija u edukaciju o zaštiti voda, vodnim resursima i održivoj komunikaciji s javnošću, a što je ujedno bila i tema II Međunarodnog Festivala WEP EFFECT 2021. godine u Rogaškoj Slatini“ istakao je Šugar.

Organizacioni odbor Festivala nagradio je Petra Doroslovačkog iz ViK Subotica i predstavnika PR tima projekta Ecolacus, delom "MORJE", slovenačke slikarke Erne Fernanič, za lični doprinos saradnji, zaštiti voda i životne sredine.

O projektu Ecolacus

Projekat ,,Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš – Ecolacus’’ ima za cilj poboljšanje kvaliteta vode Palićkog i Ludaškog jezera, kao preduslova za stvaranje boljih uslova za očuvanje biološke raznovrsnosti i stvaranje potencijala za razvoj turizma ovog područja. Sredstva za finansiranje projekta čine bespovratna sredstva od Vlade Nemačke, kojima upravlja KfW – Nemačka razvojna banka, u iznosu od 6,5 miliona evra i milion evra koje obezbeđuje lokalna vlast Grada Subotice, koji se koriste za otkup zemljišta i isplatu kompenzacije, kao i doprinose u naturi. Projekat realizuju Grad Subotica i lokalna javna preduzeća. Partner projekta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije. Za više informacija, posetite www.zastitapalicludas.rs.

O Međunarodnom festivalu WEP EFFECT 2021

Drugi po redu, Međunarodni festival WEP EFFECT 2021 održan je Rogaškoj Slatini (SLO), u organizaciji Vodne agencije, pod pokroviteljstvom Boruta Pahora, predsednika Republike Slovenije. Na Festivalu, realizovanom on-line usled pandemije virusa Sars COVID-19, učestvovali su predstavnici komunalnih preduzeća, organizacija i ustanova iz šest zemalja sa 74 edukativna projekta, svrstana u četiri kategorije. Ukupno je dodeljeno pet nagrada i priznanja.

Svečano uručenje nagrada održano je u Ljubljani, 22.11.2021. godine, a ceremonija uručenja započela je obraćanjem Ljudmile Novak, slovenačke poslanice u EU Parlamentu, članice u Odboru za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane. Za više informacija, posetite https://vodnaagencija.org/en/wep-effect-2021/

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search