Sanacija jezera Palić

Žika Reh, pojašnjava zašto je pojava vodene trave dobar znak za IV sektor jezera Palić.

Pon, 05.06.2023 - 14:34

Данас је, у Великој већници Градске куће, одржана завршна конференција пројекта „Заштита биодиверзитета  и вода језера Палић и Лудаш” (ECOLACUS). Конференцији је присуствовао и градоначелник Стеван Бакић који је, тим поводом, истакао како одлука да Влада Немачке преко своје  Развојне „KfW“ банке средства која су била намењена за решавање проблема биодиверзитета на подручју Балкана усмери ка Суботици није донета без разлога.

Након више експертских мисија за процену успешности пројекта ’Заштита биодиверзитета и вода језера Палић и Лудаш’, Влада Немачке је констатовала да једино локална самоуправа Суботица има капацитет за реализацију пројекта и урадила је потребне активности како би се сва средства у...

detaljnije
Uto, 20.12.2022 - 18:48

Današnjom press konferencijom je obeležen kraj prolekta Ecolacus na kojem su svi relevantni učesnici dali izjave i odgovarali na pitanja novinara.

Osnovno,broj invazionih vrsta riba je smanjen prilično, a kvalitet se vode popravio, jer štuka i smuđa ima u većem broju, a oni su znak kvalitetnije vode.

U prilozima govore, Marta Dobo direktorica JP PAlić Ludaš, Vinko Tamaš, stručni saradnik JP Palić Ludas,  Sonja Mandić, direktorica ZOO vrta Palić kao i Marko Stojčić koji je bio na čelu projekta Ecolacus.

Sre, 12.10.2022 - 19:43

Press konferencija sa prikazom izlova 900 kg babuški povodom završetka kampanje selektivnog izlova (peti) invazivnih vrsta riba u IV sektoru jezera Palić u 2022. godini, koji se realizovalo u sklopu Ekolakus (Ecolacus) projekta, „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“.

Kampanja traje od 7 do 28 februara a nastavlja se u septembru.

Do sada je izvađeno oko 200 tona ribe...

Kvaliteta vode je je još uvek u petoj kategoriji ali samo zbog jednog faktora - prozirnosti. Ostale karakteristike su mnogo bolje nego što su bile pre, navodi Stojčić.

Višeo svemu u prilozima govore Marta Dobo, direktorica JP Palić Ludas, Vinko Tamaš, stručni saradnik javnog preduzeća i Marko Stojčić...

detaljnije
Čet, 24.02.2022 - 19:54

Ako imate želju za minimum trosatnu šetnju uz obalu jezera, to vam je od nedavno omogućeno.

Obala IV sektora jezera Palić, turistički deo, od nedavno je potpuno prohodan i uređen po planu što je predviđeno. Deo staza je asfaltiran i dostupan za bicikliste i pešake, dok je ostatak za sada zemljan, travnat ili kakva mu je priroda i do sada bila.

Na dva mesta postoje osmatračnice a uz put je i nekoliko odmorišta, a postoje i informativni "panjevi" koji vam daju priču o ribljem fondu u jezeru kao i o biljkama. Dok na jednoj osmatračnici imate mali detalj o pticama koje žive na jezeru.

Takođe mnogo je urađeno na kreiranju zaštitnog pojasa zelenila, ali za to će trebati još vremena - godina, da bude vidljiv onako kako je zamišljen.

Uz relativno...

detaljnije
Pet, 07.01.2022 - 18:50

Posle deset godina prvi puta je došlo do poribljavanja jezera Palić, ovog puta sa određenom količinom lepih primeraka soma, čime se povećava broj i vrsta riba grabljivica koje treba da dovedu do smanjenja broja babuški a time i doprinesu boljoj kvaliteti vode i kasnijem uzbudljivom lovu na iste.

U prilogu Marta Dobo, a kasnije i Vinko Tamaš o stanju vode jezera i poribljavanju.

Uto, 21.12.2021 - 20:47

Povod za današnju konferenciju za medije u JKP JKP „Vodovod i kanalizacija“ su dva priznanja koja je ovo subotičko preduzeće nedavno dobilo (raniji prilog o ovome videti ovde - https://www.subotica.info/2021/11/24/nagrada-vodovodu-za-edukaciju-o-zas...)

- Priznanje za Eko-bajku za decu i odrasle za XXI vek pod nazivom „Voda i grad“ u okviru projekta ECOLACUS (zaštita voda i biodiverziteta jezera Palić i Ludaš

- Priznanje Skupštine Udruženja vodovoda i kanalizacije Srbije subotičkom JKP „Vodovod i kanalizacija“

Na konferenciji za medije su govorili i izjave su u prilozima:

Sugár György, direktor...

detaljnije
Uto, 07.12.2021 - 17:43

Do sada je iz jezera izvađeno 190 tona invazivnih ribljih vrsta, što pokazuju da prve procene o 120 tona babuški nisu bile tačne, te da je u vodi više ribe koja se smatra „korovom“ u ribljem svetu

Od 1. septembra do danas iz turističkog sektora jezera Palić izlovljeno je 89 tona ribe, a ova velika količina pokazatelj je i da u panonskom jezeru ima mnogo više babuški, nego što su bile prethodne procene.

Sanacioni izlov invazivnih ribljih vrsta iz jezera, a to se pre svega misli na srebrnog karaša, odnosno popularnu babušku, započet je pre nekoliko godina kao jedan od oblika biomanipulacije kojim se, uz ostale mere, nastoji očistiti i spasiti jezero Palić. Ova mera deo je šireg programa zvanog „Ekolakus“ a koji u visini...

detaljnije
Pet, 29.10.2021 - 07:25

Posle obilaska škole OŠ Petefi Šandor u Hajdukovu Narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Subotice, Dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint), i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš (Szakállas Zsolt) obišli su potom i novoizgrađenu crpnu stanicu na Paliću, finansiranu sredstvima Nemačke razvojne banke KfW u okviru projekta „Ecolacus“.

Obraćajući se medijima nakon obilaska crpne stanice na Paliću, Pastor je izjavio da projekat „Ecolacus“ prevazilazi lokalne okvire, da je crpna stanica u probnom radu od jula ove godine i da vrednost te investicije u okviru projekta ’Ecolacus’, koji se...

detaljnije
Čet, 16.09.2021 - 18:48

Побољшање квалитета воде Палићког језера – студија изводљивости 

Захваљујући подршци Зеленог центра за Западни Балкан фирма „VTK Innosystem Kft.“ из Мађарске  је у протеклих годину дана истраживала и анализирала постојеће податке о Палићком језеру, односно испитивала је мере које су у протеклом периоду спроведене у циљу побољшања квалитета воде језера, на пример реконструкцију Суботичког пречистача отпадних вода, односно пројекат „Ecolacus“ финансиран од стране Владе Немачке, који је још у току. У процесу испитивања „VTK Innosystem Kft.“ је организовао бројне стручне консултације у које је укључио и градско руководство. У изради студије изводљивости активно су учествовали и ...

detaljnije
Sre, 15.09.2021 - 15:44
Custom Search
Subscribe to Sanacija jezera Palić