Едукатори из ЗОО врта на Палићу на конгресу у Пољској

Pon, 27.03.2023 - 08:55 -- nikola.tumbas

Суботичко искуство у раду са децом другачије је од свих европских јер овде деца нижих разреда сваког месеца организовано и систематски долазе у Зоолошки врт где имају наставу.

Сарадници Зоолошког врта на Палићу ове године по први пут су учествовали на конференцији еудкатора Европске асоцијације зоолошких вртова и акваријума која је одржана од 13. до 18. марта у зоолошком врту Вроцлава у Пољској. Јелена Тољагић, дипломирани биолог, едукатор палићког зоолошког врта и Љиљаna Цветићанин, инжињер пољопривреде и задужена за ботанички део врта, биле су међу више од 150 учесника који су дошли из 31 земље.

Имали смо прилику да на радној групи представимо начин на који радимо и многи су били изненађени нашом праксом, јер смо специфични, у односу на њихова искуства. Зоолошки врт на Палићу већ 40 година организује да малишани, узраста од првог до четвртог разреда из свих 20 основних школа у Суботици , једном месечно посећују врт и овде се укљчују у предавања, радионице, храњење животиња, а пружа им се и могућност блиског контакта са одређеним животињама. Овај програм годишње обухвата око 20 хиљада деце, што свакако није занемарљиво. Ми смо мали град у односу на друге који су били тамо присутни на конференцији, али гледајући проценат и сразмеру, наш едукативни програм има добру посећеност“ каже Јелена Тољагић, едукатор Зоолошког врта на Палићу.

Суботичко искуство рада са децом, по питању организованости и систематичности за многе на конференцији је било изненађујуће и Тољагић каже да ни један од присутних вртова не ради на овакав начин.

Сви вртови примају групе деце, на начин како се групне посете школске деце најављују и у свим другим институцијама. Код нас је то другачије јер ми имамо организовани превоз који децу довезе и врати у школу. Деца овде остају три сата, од чега првих сат времена проводе са мном, где уз разговор, презентацију, филмове говоримо о некој животињи, коју је предложила учитељица или по мом избору. Деца могу да учествују у храњењу животиња, уводимо их у просторе одређених животиња што је доживљај који нема обичан посетилац. После тога настављају да раде са учитељицом, а на крају увек има времена за игру на игралишту“ каже Тољагић која већ почетком школске године попуни распоред долазака школа у Зоолошки врт.

Када је лепо време, током боравка у врту деца су већином на отвореном, али Зоолошки врт има и три различито уређене учионице за рад са децом. „Када пада киша или је хладно онда ту волимо да се ушушкамо, имамо и биоскопску салу, учиницу која има сву дигиталну опрему, тако да онда и ту можемо да разговарамо“ каже Тољагић.

С обзиром да се конференција едукатора одржава сваке две године, Тољагић каже да им је план да приликом наредне посете детаљно представе овдашње искуство и начин рада са децом. Оно што овакав вид едукацији чини посебно значајним свакако је и промена у понашању деце која не само што лакше усвајају информације које овде добију у непосредном контакту са животињама и природом о којој уче, већ и у томе како треба да се понашају у контакту са животињама.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search