Program 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica

Uto, 12.09.2023 - 17:08 -- darko.kovacevic

Objavljen takmičarski program 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica

 

U okviru takmičarskog programa 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, koji se ove godine održava od 17. do 22. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, naći će se 14 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića. Publika festivala moći će da pogleda raznovrsne i maštovite predstave koje u Srbiju dolaze iz Kine, Južne Koreje, Portugala, Rumunije, Estonije, Češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Crne Gore, kao i predstave domaćih pozorišta iz Zrenjanina i Subotice.

U takmičarskom programu učestvovaće dve predstave iz Srbije. Predstavu “Pradevojčica” autorki Desanke Maksimović i Mine Petrić, u režiji Sonje Petrović, dovodi Narodno pozorište “Toša Jovanović” iz Zrenjanina. Ovo ostvarenje je podsetnik koliko smo se udaljili od sunca, meseca, zemlje, vode, vatre, biljki, životinja, od realnih dodira i susreta s prirodom. U izvođenju Dečjeg pozorišta Subotica stiže predstava “Iza brda, preko brega” (autor: Hernjak Žoka, režija: Ric Armin), o dečacima i njihovom odnosu prema ženama, zasnovana na mađarskoj nacionalnoj tradiciji i elementima mađarskih običaja koji su suština i srž kulture Mađara.

Iz zemalja u okruženju stiže šest ostvarenja: “Dedine priče” u produkciji Pozorišta Dečjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku režirala je Maja Lučić; iz Lutkarskog kazališta Mostar dolazi predstava “Zmaj i princeze” (autor: Kirjakos Argiropulos, režija: Kirjakos Argiropulos i Stanislav Stanev), iz banjalučkog Dječijeg pozorišta Republike Srpske predstava “Sedam gavranova” reditelja Jakuba Maksimova, a iz Nikšićkog pozorišta “Bajka o elektricitetu” autorke Milene Bogavac i reditelja Mila Vučinića. Lutkarsko pozorište Harlekin iz Mađarske izvešće predstavu “Paprika Janči i Đavolji jezik” autora i reditelja Olivera Silnera, a Pozorište “Baja Mare” iz Rumunije predstaviće se ostvarenjem “Petar i Vuk” po motivima dela Sergeja Prokofjeva (režija Julian Bulansea).

Ove godine na repertoaru biće i predstave dva azijska pozorišta - “Dečije pozorište Instituta za blagostanje Kine izvešće predstavu “Umetnost rata” (autor: Du Cun, režija: Žao Ji), dok iz Južne Koreje stiže pozorište Play Aree sa predstavom “Priča o ljubavi jednog drveta” reditelja Čoi Vona.

Pozorište “Pod srećnom zvezdom” iz Češke predstaviće se ostvarenjem “Stara priča” (autor: Šauoh Ibrahim, režija: Jevgenij Ibragimov), iz Estonije dolazi Pozorište “Leteća krava” s predstavom “Noćna pesma” (autor D.H. Džubran, režija: Jevgenij Imbragimov), iz Portugala pozorište “S.A. Marionetas - Teatro e Bonecos” s predstavom “I tako dalje” (autori i režija: Hose Hil, Sofia Vinagre, Nataša Pereira), a iz slovačkog pozorišta “Anima-Act” stiže predstava “Žena-foka” (autorka: Lucia Svobodova, režija: Lucia Svobodova, Katarina Aulitisova).

Žiri glavnog takmičarskog programa čine Jaroslav Antonjuk – poljski režiser, dramaturg i teatrolog, i ovogodišnje dobitnice nagrade “Mali princ”: Jelena Sitar - lutkar, pedagog i publicista i Amela Vučenović - glumica i rediteljka.

Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvo, ali i sa prostorom za druge umetničke forme, festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju pozorišta za decu u Srbiji. Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je 2005. godine nagrađen „Vukovom nagradom“, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je 2009. godine Međunarodnom festivalu pozorišta za decu Subotica dodeljena nagrada „Pro urbe“ za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti. Festival je dobitnik i specijalne Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja „Grozdanin kikot“ za 2009. koju dodeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara (BiH centar IDEA (Međunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje).

Realizaciju Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i Grad Subotica.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search