Najavljena 42. sednica Skupštine grada

Sre, 20.12.2023 - 17:20 -- nikola.tumbas
Balint Pastor na srpskom
Balint Pastor na srpskom
Balint Pastor na mađarskom
Balint Pastor na mađarskom

„Na sutrašnjoj, 42. redovnoj sednici Skupštine grada Subotice, u okviru koje ćemo imati ukupno 19 tačaka dnevnog reda, najbitnija tačka je, nesporno, predlog Odluke o  budžetu za narednu godinu. Budžet je planiran  u iznosu od 10.376.000.000 dinara, što je za 9,36 odsto veći obim od rebalansa budžeta  koji je nedavno usvojen za 2023. godinu. Prihodi i primanja će u potpunosti da pokrivaju izdatke i troškove bez obzira na teška  vremena. Za budžet se može reći da je razvojne prirode, jer su i prihodi tako planirani da pokrivaju izdatke i troškove, a neki projekti su, naravno, planirani da se završe tokom sledeće kalendarske godine”, istakao je predsednik Skupštine grada Subotice, dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint), na današnjoj konferenciji za novinare u Medija-centru u Gradskoj kući, upriličenoj povodom 42. sednice Skupštine grada Subotice koja je zakazana za 21. decembar 2023. godine (četvrtak), sa početkom u 9.00 časova.|

Prema njegovim rečima, od projekata planiranih da se okončaju u narednoj godini je i završetak ugovorenih radova na zgradi Narodnog pozorišta.

„Osim toga, planirana je i rekonstrukcija i dogradnja dva obdaništa, jednog na Prozivci, drugog u Mesnoj zajednici 'Dudova šuma', opremanje i završetak izgradnje  centralne kuhinje u okviru Predškolske ustanove 'Naša radost', projektovanje ledene dvorane, popravka i izgradnja puteva, realizacija projekata u okviru projekta 'Čista Srbija', sanacija gradske deponije Aleksandrovačka bara, a mogu da spomenem i izgradnju ambulante na Paliću”, naveo je dr Balint Pastor.

On je naglasio da je, iako deluje kao tehnička stvar, vrlo značajna zamena ispune na Vodozahvatu I, i dodao da je veoma važna i izgradnja ulica u više mesnih zajednica, nastavak popravke zgrade Arpada Kostolanjija u Šupljaku, popravka zgrade Mesne zajednice „Hajdukovo“, biblioteke u Čantaviru, projektovanje i rekonstrukcija krova zgrade Gradske biblioteke  i tako dalje.

„To su, možda,najznačajniji projekti pored normalnog funkcionisanja  grada, odnosno svih gradskih javnih, javno komunalnih preduzeća i institucija“, rekao je dr Balint Pastor.

Napomenuo je da, pored usvajanja budžeta za narednu godinu, kao tačku dnevnog reda želi da izdvoji i Donošenje odluke o donošenju Plana generalne regulacije za naselje Bački Vinogradi.

„I na prethodnim sednicama imali smo ovakve planske dokumente za različite mesne zajednice, a sada se i za Bačke Vinograde prvi put donosi takav planski dokument. Ovaj dokument predstavlja preduslov za regulaciju ulica i izgradnju infrastrukture. Nedavno je obnovljena zgrada železničke stanice u Bačkim vinogradima. Prethodnih nedelja sam puno govorio o tome da se  iz Bačkih Vinograda do Subotice železnicom može doći za 84 dinara, znači, taj kraj će se oživeti, revitalizovati, izgradnjom železničke pruge od Subotice do Segedina. Ovim planskim dokumentom sada definišemo osnove za dalji razvoj infrastrukture u toj mesnoj zajednici, odnosno u tom naselju“, istakao je dr Balint Pastor.

Dodao je da će se na sutrašnjoj sednici Skupštine grada doneti i Odluka o izmenama  odluke o obavljanju komunalne delatnosti upravljanja komunalnim otpadom.

„Radi se o usklađivanju sa jednim republičkim zakonom. Proteklih meseci puno toga se uradilo u okviru te teme. Subotica je dobila 17.000 plavih kanti, počelo je razvrstavanje otpada,  naša Regionalna deponija je dobila integrisanu dozvolu za rad, znači sada polako sve počinje da radi u toj oblasti onako kako to Subotica i građani Subotice zaslužuju”, istakao je dr Balint Pastor.

Naveo je i da će se doneti Rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o raspodeli dobiti doo Park Palić za 2022. godinu, kao i da će se izmeniti programi poslovanja nekoliko javnih preduzeća.

„Stvara se preduslov za završetak rekonstrukcije Vodotornja na Paliću. Neki značajni projekti na Paliću su završeni, kao što je Akva park, uređivanje Vikend naselja i šetalište na Paliću. Nastavljamo tim tempom i zbog toga se donose ove odluke”, zaključio je dr Balint Pastor.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search