"Pošteni varalica" predstava iz Pečuha

Pet, 12.10.2007 - 19:30 -- nada.sudarevic
Kolekcija članaka: 

A. Karagić, »Pošteni varalica«; režija László Bagossy, Hrvatsko kazalište Pečuh

Komedija protkana društvenom kritikom

 Naizgled komedija, Karagićev komad o novopečenom bogatašu nosi u sebi oštru kritiku društvenih odnosa u maloj sredini, njezina licemjerja i korumpiranosti

 Društvo u kojem se izgleda ni varalici ne isplati biti pošten, osnova je predstave oksimoronskog naziva »Pošteni varalica« rađene po tekstu bunjevačko–hrvatskog pisca Antuna Karagića, u režiji Lászla Bagossyja, kojom se Hrvatsko kazalište iz Pečuha, gostujući po prvi puta u Subotici, predstavilo prošloga petka ovdašnjoj publici. Radnja komada smještena je u bogatu bunjevačku kuću 30-tih godina prošloga stoljeća, a u njezinom je središtu novopečeni bogataš Marko Gugić (Stipan Đurić), koji je imetak stekao trgujući ukradenim konjima. Kroz niz neočekivanih i iznenadnih »peripetija«, čija je naš »pošteni varalica« najveća žrtva, u ovoj klasičnoj komediji situacije pojavljuju se i sljedeći akteri: Markova »legalna« žena snaš Manda (Éva Polgár), Markova ljubavnica Ankica (Erika Žarac), konjokradica Bariša (Slaven Vidaković), konjokradica Ciganin, Borić (András Mészáros), Ankičin muž rudar Stipan (Rafael Arčon), susjeda Markova koja registrira sve što se dešava, Ivanica (Anica Matoš) i Markova služavka (Elizabeta Orovica). Da u ovakvom miljeu ni javni autoriteti nisu ništa bolji, svjedoče nam likovi pohlepnog župnika (Ivo Grišnik), javnog bilježnika, »notaroša« (Zoltán Gátai) i »pomađarenog« kapelana (Đula Beri).

Iako književnoumjetnička vrijednost  pučkih komada Antuna Karagića (Gara, 2. lipnja 1913. – Pečuh, 12. prosinca 1966.) nije velika, i ponajprije je fokusirana na očuvanje nacionalnog identiteta mađarskih Hrvata, njihova jezika i govora, »Pošteni varalica« nosi u sebi bespoštednu kritiku društvenih odnosa u maloj sredini, njezina licemjerja i korumpiranosti. A kao što je to slučaj i s mnogim drugim dramskim komadima, čini se da je ova tema aktualna i danas. To potvrđuje i činjenica da je upravo ovaj komad premijerno uprizoren ove godine, u kojoj Hrvatsko kazalište Pečuh obilježava 15 godina svojega postojanja.

Ako se uzme u obzir da se radi o teatru s nestalnim ansamblom, što ga predvodi tek par profesionalaca, a računjajući s ritmom i dinamikom u izvedbi predstave, možemo govoriti o solidnom ostvarenju gostiju iz Mađarske.

Scenografiju potpisuje Gábor Kazinczy, kostimografiju Laura Bagossy, dramaturgiju Katja Bakija, koreografiju Éva Bálint, a redateljsku asistenciju Katica Bunjevac.

Kako većina pučkih igrokaza završava plesom, u predstavi se pojavljuju i folklorci Erzsébet Mudri i Đuro Šarošac, te orkestar – Blaško Bošnjak, Tomica Tarađija i Dejan Popović.

 

D. B. P.

Stipan Đurić, glumac

Prvi prodor

»Večerašnju predstavu vidim značajnom, jer je ovo je prvi prodor hrvatskog glumišta iz Mađarske u Vojvodinu. Najpoznatija mađarska glumica Lujza Blaha je karijeru započela upravo ovdje u Subotici, igrajući u jednom pučkom komadu. Iako su ovakvi komadi na neki način marginalizirani, oni nisu ništa manje značajni, jer je to ona zbilja koja nam je u genima, ono od čega potičemo i iz čega se možemo graditi«, rekao je za naš list Stipan Đurić, koji živi i radi u Budimpešti, trenutačno sa statusom slobodnog umjetnika.

 

Slaven Vidaković, glumac

Nadam se da ćemo ponovno gostovati

»Publika je bila fantastična, iako smo se bojali kako će jedna pučka predstava poput ove proći u gradu, ali očito je da su je dobro prihvatili. Nama iz Hrvatskog kazališta je važno da postojimo, a naš je cilj da Hrvate u Mađarskoj, koji žive i u gradu i u selu, kroz kazalište upoznamo s vlastitom kulturom. Drago nam je da smo imali prigodu gostovati u Subotici, i nadam se da ćemo gostovati ponovno«, kaže ovaj glumac koji je 2000. diplomirao glumu na ADU u Zagrebu i trenutačno je član Mađarskog narodnog kazališta u Pečuhu.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

ZAKLJUČCI

SUDIONIKA 6. DANA BALINTA VUJKOVA

dana hrvatske knjige i riječi (Subotica, 11.–13. X. 2007.)

 Organizacijski odbor Dana Balinta Vujkova ponavlja poziv...

detaljnije
Post date: Sub, 13.10.2007 - 09:00

Dani Balinta Vukova.

Post date: Pet, 12.10.2007 - 09:00

Šeste dane Balinta Vujkova otvorio nastup učenika osnovnih škola i vrtića

 Narodna književnost u školi

 U okviru šestih Dana Balinta Vujkova – dana hrvatske knjige i riječi, u dvorani HKC-a »Bunjevačko kolo« u Subotici nastupili su učenici osnovnih škola i djeca iz vrtića u u dijelu programa pod nazivom »Narodna književnost u školi«. Prikaz dramatizacija narodnih pripovijetki koje je sakupio i zapisao Balint Vujkov, 11. listopada u četvrtak, okupio...

detaljnije
Post date: Čet, 11.10.2007 - 09:00

  „Hrvati u Vojvodini danas

Pred subotičkom publikom u Gradskoj bibilioteci večeras je promovisana nova knjiga subotičkog publiciste Tomislava Žigmanova „Hrvati u Vojvodini danas“, a koja je svetlost dana ugledala zahvaljujući izdavačima iz Zagreba. Knjigu su zajednički objavili Hrvatska sveučilišna naklada i Pučko otvoreno sveučilište, pa je i svoju prvu promociju ovo delo doživelo upravo u Zagrebu, gde je, kako je napomenuto na subotičkom predstavljanju, pobudili veliko interesovanje, budući da se o ovoj temi u samoj Hrvatskoj ipak malo zna.  

Knjiga je svojevrsno traganje za identitetom vojvođanskih Hrvata, i prvo je delo takve...

detaljnije
Post date: Sub, 07.10.2006 - 18:00

Čuvajmo narodno blago

 

 

Dani Balinta Vujkova započeli su u četvratak, 5. listopada u Dječjem kazalištu u Subotici * Na smotri pod nazivom »Narodna književnost u školi« predstavila su se djeca s dramatizacijama narodnih pripovjedaka i bajki Balinta Vujkova * Kao iznenađenje za djecu, na ovoj manifestaciji je premijerno prikazan i aminirani film »...

Post date: Čet, 05.10.2006 - 18:00
Custom Search