Nagrada za kulturu Hrvatske matice iseljenika

Sub, 01.12.2007 - 16:36 -- urednik

Ove godine Hrvatska matica iseljenika iz Zagreba dodijelila je nagradu ”Najselo” za 2007. godinu srijemskom selu, Novom Slankamenu. Nagrada NAJSELO dodjeluje se u obliku skulpture, stiliziranog glagoljskog slova ”H”, koja simbolizira opstanak hrvatstva u nagrađenom selu kroz povijest, istakla je rukovoditeljica odjela HMI Srebrenka Šeravić. U pitanju je godišnja nagrada za kulturu najuspješnijem selu hrvatskih manjina u Europi. Ovu nagradu ustanovila je Hrvatska matica iseljenika u Zagrebu 1996. godine. Inicirao ju je Odjel za hrvatske manjine HMI–a svjestan da je uloga hrvatskih naselja u prošlosti, kao i danas, od velikog značaja u očuvanju hrvatskih manjinskih zajednica u Europi.

Nagradu je g. Ivanu Rukavini, predsjedniku HKPD ”Stjepan Radić”, uručila rukovoditeljica odjela HMI, gđa. Srebrenka Šeravić. Na svečanom programu koji je upriličen u obnovljenim prostorijama ovog društva iznimno nadahnuto je govorio član IO HNV-a za informiranje i službenu uporabu jezika, g. Mato Groznica, koji je među ostalim istakao da stradalničkom Srijemu ova nagrada je priznanje i potvrda brige matične Domovine za sunarodnjake u dijaspori te dodao da je ovo nagrada koja pripada svakom srijemskom selu u jedinstvu zajedničke opstojnosti.

Svečanom proglašenju nazočili su gđa. Marija Hećimović predstavnica HMI, g. Branko Horvat, predjednik HNV-a, gđa. Antonija Čota, članica IO HNV-a za kulturu, gđa. Marija Turkalj, predsjednica KUDH „Bodrog“ iz Bačkog Monoštora, selo koje je dobitnik ove nagrade 2004. godine i g. Ladislav Suknović, predsjednika HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta, selo koje je ponijelo ovu titulu 2002. godine.

Autor teksta: 
Custom Search