Investitor gradi po zakonu, Palićani protestuju

Sre, 16.07.2008 - 16:32 -- nikola.tumbas

Nakon što je više od 300 građana Palića i Subotice potpisalo peticiju kojom traže da se prekinu radovi na izgradnji turističkih objekata na uglu ulica Jožefa Hegediša i Krfske, kao i u Jezerskoj ulici, "jer se svojim gabaritom, spratnošću i izgledom ne uklapaju u palićki ambijent", juče je član Gradskog veća zadužen i za turizam, Nemanja Simović, sazvao sastanak kome su prisustvovali predstavnici građana, MZ Palić, nadležnih gradskih službi i investitora. Graditelji poseduju svu potrebnu dokumentaciju, ali druga strana tvrdi da se radi van projekta i da su pre početka radova posečena zaštićena stabla.

U peticiji, koja je poslata na 20-ak adresa u Opštini, Republici i Pokrajini, navodi se i da je i indeks zauzetosti, koji je propisuje da novoizgrađeni objekat može da zauzme 30 odsto parcele, već prilikom kopanja temelja premašen.

- Voda i tišina na Paliću su zaostavština naših predaka, koja nam je ostavljena na čuvanje. Kvalitetnu vodu u jezeru odavno nemamo, a sada je naseljavanjem zaštićenog dela Velikog parka i ovim ekološkim vandalizmom narušena i tišina u zaštićenom jezgru. Zvali smo i nadležne inspekcije, koje nisu zaustavile radove, pa je jasno da se ne poštuje Master - plan za razvoj turističkog kompleksa na Paliću - istakao je Mirko Šinković, direktor palićkog ZOO vrta i jedan od potpisnika peticije.

Ipak, načelnik gradskog Odseka za građevinarstvo, Zoran Ćopić, ističe da su sve potrebne dozvole investitorima izdate na osnovu podnete dokumentacije, koja je u skladu sa ranije usvojenim Generalnim urbanističkim planom Subotica - Palić do 2020. godine i Planom detaljne regulacije Banje Palić.

- Sve dozvole izdate su u skladu sa važećim Zakonima i gradskim propisima, a ukoliko investitor bude "izašao" iz projekta, naravno da će uslediti odgovarajuće sankcije, jer objekat ne može da počne sa radom dok naša komisija ne izvrši tehnički prijem. Što se tiče gabarita budućih turističkih objekata, prema propisima, investitorima je dozvoljena gradnja u visini najpoznatijih palićkih obeležja, Vile Lujze, Velike Terase i Velikog Tornja. Nijedna od dve vile, čija je gradnja počela, ne prelazi tu visinu - rekao je Zoran Ćopić.

Gordana Gavrilović, načelnica Službe za zaštitu životne sredine, tvrdi da, prema njenim saznanjima, na ove dve parcele nijedno od posečenih stabala nije bilo zaštićeno, te da su investitori predali i potrebne studije procene uticaja objekata na životnu sredinu.

- Deo gde se grade dva objekta spada u treći stepen zaštite zaštićenog jezgra i tamo je prema propisima dozvoljena ekonomska eksploatacija parcela - ističe Gavrilovićeva.

Investitor Iso Dautović, koji gradi jedan od "spornih" objekata, ističe da je "napadnut na osnovu pretpostavki, te da ništa nije, niti će biti, rađeno mimo zakona i propisa".

- Tačno je da temeljni iskop trenutno zauzima više od 30 odsto parcele, ali samo iz razloga što tamo ima problema sa otpadnim vodama i moraju se napraviti drenažni odvodni kanali. Sam objekat kada bude završen, neće prelaziti propisanu granicu, a biće ispoštovan i stepen ozelenjavanja parcele, koji treba da bude 35 odsto. Na ovaj način pojedinci šalju izuzetno lošu poruku budućim investitorima, umesto da budu srećni što se stvari na Paliću kreću s mrtve tačke i otvaraju se nova radna mesta - zaključuje Dautović.

Geza Vaš, direktor Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika potvrdio je da su izgledi objekata na uglu ulica Jožefa Hegediša i Krfske, odnosno u Jezerskoj ulici, u potpunosti u skladu sa arhitektonskim nasleđem Palića, te da su investitori "pravili projekte u skladu sa uslovima koje im je ovaj zavod izdao".

info : Blic - D.Šolaja

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search