Susret Gemešija sa predstavnicima lokalne samouprave

Uto, 30.09.2008 - 10:00 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Gradonačelnik Saša Vučinić danas je u Gradskoj kući primio Ferenca Gemešija, državnog sekretara za nacionalnu politiku Vlade Republike Mađarske, koji boravi u dvodnevnoj poseti u Republici Srbiji. Na sastanku je prisustvovao Laslo Zilahi, zamenik direktora Kancelarije premijera, Ferenc Glac, šef kabineta, dr Zoltan Nađ, stručni saradnik Parlamenta i Ferenc Nađ, generalni konzul Republike Mađarske u Subotici, odnosno Jene Maglai, predsednik Skupštine Grada.

Gradonačelnik je na susretu istakao: Subotica je i dalje ostala otvorena za saradnju kako na regionalnom i međudržavnom nivou, tako i za sve privatne investicije. Skrenuo je gostima pažnju na činjenicu da je i do sada investiciona klima prema mađarskim privrednicima bila pozitivna.

Ferenc Gemeši je zaključio da će Subotica i u budućnosti imati ključnu ulogu u odnosima između Srbije i Mađarske i obećao je konkretnu pomoć na svim nivoima. Po njemu, potrebno je intenzivirati privredne odnose, koji nisu u potpunosti iskorišćene, takođe treba u većoj meri koristiti izvore finansiranja od strane Evropske Unije. Gemeši je u potpunosti prihvatio i podržava inicijativu gradonačelnika o pospešivanju lokalnih projekata, koji imaju regionalni značaj.

Dve strane su zajednički ocenile: bilo bi izuzetno povoljno kada bi Subotica postala neka vrsta komunikacionog centra u srpsko-mađarskim odnosima.

***********

Saša Vučinić polgármester ma a Városházán fogadta Gémesi Ferencet, a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatalának nemzetpolitikai államtitkárát, aki kétnapos látogatáson tartózkodik hazánkban. A találkozón részt vettek: Zilahi László, a Nemzetpolitikai Ügyek Fíµosztályának fíµigazgató-helyettese, Glatz Ferenc kabinetfíµnök, dr. Nagy Zoltán az Országgyűlés szakmunkatársa és Nagy Ferenc a Magyar Köztársaság szabadkai fíµkonzulja, továbbá Maglai Jeníµ, a Szabadkai Városi Képviselíµ-testület elnöke.

A polgármester a találkozón kiemelte: Szabadka továbbra is nyitott az együttműködésre, úgy regionális és államközi szinten, mint a magánvállalkozások tekintetében. Felhívta a vendégek figyelmét arra a tényre, hogy városunk a magyar beruházók irányába eddig is igen pozitív hozzáállást tanúsított.

Gémesi Ferenc leszögezte, hogy Szabadka a jövíµben is kulcsszerepet játszik a szerb-magyar viszonyokban, és minden szinten konkrét segítséget ígért. Véleménye szerint fokozni kell a gazdasági kapcsolatokat, melyeket még nem aknáztunk ki teljesen, továbbá nagyobb mértékben kell élnünk az Európai Unió által nyújtott támogatások lehetíµségével is. Gémesi biztosította a polgármestert arról, hogy támogatni fogja a regionális jelentíµségű helyi projektek megvalósulását.

A két fél együttes értékelése szerint rendkívül jó lenne, ha Szabadka egyfajta kommunikációs központtá válna a szerb-magyar kapcsolatok viszonylatában.

***********

Gradonačelnik Saša Vučinić danas je u Gradskoj kući primio Ferenca Gémesija, državnog tajnika za nacionalnu politiku Vlade Republike Mađarske, koji boravi u dvodnevnom posjetu Republici Srbiji. Sastanku je nazočio László Zilahi, zamjenik direktora Ureda premijera, Ferenc Glatz, šef ureda, dr. Zoltán Nagy, stručni suradnik Parlamenta, Ferenc Nagy, generalni konzul Republike Mađarske u Subotici i Jeníµ Maglai, predsjednik Skupštine Grada.

Gradonačelnik je na susretu istaknuo kako je Subotica ostala i dalje otvorena za suradnju kako na regionalnoj i međudržavnoj razini, tako i za sve privatne investicije. Skrenuo je gostima pozornost na činjenicu da je i do sada investicijska klima prema mađarskim gospodarstvenicima bila pozitivna.

Ferenc Gémesi je zaključio da će Subotica i u budućnosti imati ključnu ulogu u odnosima između Srbije i Mađarske i obećao je konkretnu pomoć na svim razinama. Po njemu, potrebno je intenzivirati gospodarske odnose koji nisu u potpunosti iskorišteni, a također treba u većoj mjeri koristiti izvore financiranja od strane Europske unije. Gémesi je u potpunosti prihvatio i podržava inicijativu gradonačelnika o pospješivanju lokalnih projekata, koji imaju regionalni značaj.

Dvije strane su zajednički ocijenile da bi bilo iznimno povoljno kada bi Subotica postala neka vrst komunikacijskoga centra u srpsko-mađarskim odnosima.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Átadták az oktatási-nevelési támogatást

Szeptember 30-án, 11 órai kezdettel, a Magyar Házban Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kissebség- és nemzetpolitikáért felelíµs szakállamtitkára hat vajdasági magyar családnak személyesen adta át a 2008/2009-es iskolévre vonatkozó oktatási-nevelési támogatást. Az eseményen Dudás Károly, a Concordia Minoritatis Hungarica (CMH) információs iroda elnöke elmondta, hogy az idén közel 24 ezer vajdasági magyar család részesült támogatásban. Az eseményt követíµen a szakállamtitkár úr táblát adott át azon vajdasági magyar intézményeknek (Kosztolányi Gimnázium, Bolyai Gimnázium, Magyar Tannyelvű Tanítóképzíµ Kar, Szekeres László Alapítvány, Pannónia Alap, Mozaik Alap) melyek fontos tevékenységet fejtenek ki a...

detaljnije
Post date: Uto, 30.09.2008 - 11:30
Post date: Uto, 30.09.2008 - 11:00
Custom Search