Kriza uzima maha

Čet, 26.02.2009 - 11:00 -- nikola.tumbas
Multikompenzacija
Multikompenzacija

Industrijska proizvodnja u regionu u 2008 g u prvih šest meseci je imala rast a u drugom polugodištu je bilo promenljivih pokazatelja. Najkritičnije jebilo u četvrtom kvartalu što je na kraju rezultiralo ukupnim procentom rasta u odnosu na 2007 g. od 4%. Najznačajniji rast industrijske proizvodnje ostvaren je u proizvodnji hemikalija i hemijskih proizvoda od 208,1 indeksnih poena, zatim u proizvodnji mašina, osim elek., 160 indeksnih poena i u industriji štampanja i reprodukcije zapisa od 133,50 indeksnih poena. Najslabije rezultate ostvarili su u delatnosti proizvodnje preciznih i optičkih instrumenata od 59,2 indeksna poena u odnosu na 2007 godinu.

U poljoprivrednoj proizvodnji, zbog dobrih rezultata u biljnoj proizvodnji zabeležen je rast obima proizvodnje u odnosu na 2007 g.

Jesenja setva je izvršena u 1,7% većem obimu u odnosu na 2007 g, što potvrđuje i daje mogućnost za dalje dobre rezultate u toj grani privrede. Prinos voća, povrća i grožđa je bio isto tako dobar . Stanje u stočarstvu je međutim izuzetno složeno i potrebne su ciljane mere Vlade za konsolidaciju i stabilizaciju proizvodnje.

U odnosu na rast industrijske proizvodnje rast zaposlenosti je nešto manjeg obima ali je ipak došlo do povećanja broja zaposlenih za 2,1% u Regionu u odnosu na broj zaposlenih sa kraja 2007 godine.Ovaj podatak je iznad proseka Republike i AP Vojvodine. Najveći index rasta zaposlenih zabeležen je u grani Hotelijerstva i restorana od 115, 2 indeksnih poena a zatim u grani Poslova sa nekretninama o 113,9 indeksnih poena , dok je nažalost došlo do pada broja zaposlenih u poljoprivredi na 85, 6 indeksnih poena u odnosu na prošlogodišnji nivo zaposlenih.

info: Laslo Karai

****

Prosečna neto zarada u okrugu je u januaru ove godine manja za 23 odsto u odnosu na decembar 2008. godine. U Subotici prosečni neto lični dohodak je manji za četvrtinu pošto je sa decembarskih 36 hiljada pao na januarskih 27 hiljada dinara, saopšteno je na sednici Upravnog odbora Regionalne privredne komore. Ova institucija uputila je upitnike svim firmama sa područja severa Bačke i Potisja o posledicama svetske ekonomske krize. Odgovori će biti obrađeni i predstavljeni na sednici Skupštine Regionalne privredne komore koja je zakazana za 31. mart.

info: Radio Subotica

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search