DEVETNICA SV. JOSIPU u crkvi sv. Roka

Čet, 19.03.2009 - 18:09 -- urednik

U crkvi sv. Roka u Subotici od 10. do 19. ožujka 2009. godine održana je drevna devetnica u čast sv. Josipu.

Svaku večer u 17 sati bio je Križni put, Krunica, Klanjanje ili neka druga pobožnost a u 17,30 sati sv. misa i prigodna propovijed.

Župnik mr. Andrija Anišić, odlučio je da u godini njegovog srebrnog jubileja svećeništva okvirna tema ovogodišnjih propovijedi bude: "Sv. Josip i duhovna zvanja". Osim molitve za svećenička i redovnička zvanja, svaki propovjednik je u kratkim crtama ispričao i povijest svoga zvanja. Osim toga sudionici devetnice mogli su čuti kako sv. Josipa štuju karmelićani i karmelićanke, franjevci i franjevke. Jedan od najmlađih svećenika subotičke biskupije vlč. Marijan Vukov ispričao povijest svoga zvanja a njegovi roditelji kako su ga pratili na njegovom putu do svećeništva i kako ga sada prate u njegovom svećeništvu. U okviru devetnice i ove godine proslavljen je Dan trudnica (15. 03.). Na slavlje toga dana osim brojnih vjernika okupilo se 16 trudnica koje su primile na kraju mise poseban blagoslov kako to predviđa Obrednik "Blagoslovi". U ponedjeljak 16. ožujka obilježena i Dan biskupa Lajče Budanovića o 51. obljetnici njegove smrti. Toga dana je mons. dr. Andrija Kopilović govorio o duhovnim velikanima našega naroda – o biskupima Antunoviću, Budanoviću i Zevekanoviću te o Blašku Rajiću. Slavljenik mr. Andrija Anišić je 18. 03. zahvalio Bogu za 25. godina svoga svećeništva, premda će vanjska proslava njegovog jubileja biti mjesec dana kasnije (18. 04). Na toj misi pjevao je VIS "Proroci". U srijedu, 12. 03. gosti na devetnici bili su poglavari i sjemeništarci sjemeništa "Paulinum". Oni su u 17 sati predvodili Križni put, a 17,30 sati rektor sjemeništa, mons. Jožef Mioč predvodio je misu, dok je prigodnu propovijed održao mons. Marko Forgić, duhovnik sjemeništa.

Najmlađa sestra Kćeri Milosrđa iz naše biskupije s. M. Jasna Crnković govorila o povijesti svoga zvanja i kako je bl. Marija Petković štovala sv. Josipa a s. M. Eleonora Merković govorila je o štovanju sv. Josipa u Misijama i govorila o svom životu i djelovanju u Južnoj Americi.

Na samu svetkovinu sv. Josipa (19.03.) Euharistijsko slavlje predvodio je biskup mons. dr. Ivan Pénzes s dvanaest svećenika i jednim đakonom. Toga dana hrvatska zajednica u R. Srbiji proslavila je svoga nebeskog zaštitnika i jedan od svoja četiri blagdana. Stoga je prije svete mise sve okupljene pozdravio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat. Misi su nazočili vijećnici HNV-a i drugi predstavnici hrvatskih udruga. Poslije mise HNV-e je priredio domjenak u župnoj dvorani gdje je i predstavljena knjiga Josipa Temunovića,  "Bilježnica za povijest bunjevačkih i šokačkih Hrvata" u izdanju Hrvatskog akademskog društva i Hrvatske riječi i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Knjigu je predstavio mr. Mirko Štefković a o njenom značaju par riječi je rekao i dr. Slaven Bačić, predsjednik HAD-a.

info: /A.A./

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search