Poskupljenja za sve u iznosu od 8%

Pet, 19.06.2009 - 10:00 -- nikola.tumbas

Gradsko veće donelo odluku da usluge javnih komunalnih preduzeća "Čistoća i zelenilo", "Subotičke pijace", "Pogrebno" i "Dimnjačar" poskupe za zakonski dozvoljenih osam posto, a njihova primena počeće 1. jula.

Tako će građani koji sami osiguravaju posudu za odlaganje otpada od 1. jula plaćati 3,54 dinara po kvadratnom metru, dok će odnošenje otpada iz stambenih zgrada stajati 4,28, a iz poslovnog prostora 9,72 dinara po kvadratnom metru. Što se pijaca tiče, visina cene je različita na pet subotičkih tržnica koji su pod ingerencijom "Subotičkih pijaca", ali će dnevna rezervacija na svim lokacijama biti 145 dinara po metru kvadratnom za zauizimanje pijačnog mesta, tj. 290 za zauzimanje tezge i 365 dinara za zauzimanje tezge s vitrinom. Subotičani će od 1. jula naknadu za kontrolu i čišćenje dimovnih kanala u stambenim objektima plaćati 1.230 dinara (na godišnjem nivou), dok će za spaljivanje i vađenje čađi iz dimnjaka plaćati 1.340 dinara. Po novim cenama tehnički pregled prvog dimnjaka za fizička lica stajaće 1476 dinara, a svakog sledećeg 799, a za pravna lica iste će usluge iznositi 2.275, tj. 959 dinara.
Gradsko veće  donelo je i odluku o prosečnoj tržišnoj ceni kvadratnog metra, koji za stanove i stambene zgrade iznosi 56.363, za poslovni prostor 108.261, za zgrade za odmosr i rekreaciju 43.304 i za garaže i druge objekte 32.004 dinara. Članovi Gradskog veća usvojili su i predlog da nominalni iznos roditeljskog dodatka za prvo dete iz sredstava budžeta Grada za 2009. bude 5.000 dinara. Kako je tom prilikom rekla Maja Biači iz Službe za društvene dealtnosti svi roditelji koji su tokom ove godine dobili decu (do kraja aprila rođeno 166 beba) biće pismeno obavešteni o svom pravu na roditeljski dodatak, a formulari u kojima će moći popuniti svoj zahtev će im biti na dostupni na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku.
Članovi Gradskog veća dali su saglasnost za zamenu nepokretnosti na kojima je nosilac prava korištenja Ministarstvo odbrane i Grad Subotica. Konkretno, kako je naveo gradonačelnik Saša Vučinić reč je o zameni kompleksa objekata kasarne na Halaškom putu za pet stanova u Trogirskoj ulici u Subotici.
Član Gradskog veća Kornel Bajtai predstavio je i projekt "Razvoj i promovisanje umetničkih zanata i rukotovorina subotičkog brenda" kojim se, kako je naveo, ističe i jača konkurentska prednost Subotice kao regije. Pomenuti projekt, kojeg su ostali članovi Gradskog veća juče usvojili, predviđa razmatranje i formiranje brenda "Suveniri Subotice", izbor stručnog koordinatora koji će ga sprovoditi i nadgledati, formiranje baze podataka o rukotovorinama i rukotvorcima, imenovanje stručne komisije za odabir rukotvorina koji su nosioci brenda kao i izradu zaštićenog logotipa u posedu Grada, te interente prezentacije, katalog proizvoda, izložbe i njihove prezentacije. Za realizaciju ovih aktivnosti zadužuje se Služba za lokalni ekonomski razvoj, privredu, poljoprivredu i turizam.
Odlukom članova Gradskog veća imenovane su i komisije za procenu štete od nedavnog nevremena (7. juna) u Čantaviru, za preispitivanje visine zakupnine poslovnih prostora i visine naknade za korištenje gradskog građevinskog zemljišta, komisije za sagledavanje mogućnosti naplate i eventualnog otpisa nenaplaćenih potraživanja koja se vode u poslovnim knjigama izvršenja budžeta, te komisija za davanje predloga za lišavanje života pasa i mačaka na human način.
Konačno, članovi Gradskog veća jednoglasno su izabrali Akoša Ujheljija za direktora JKP-a "Parking", koji ji do sada kao vršilac dužnosti bio na ovoj funkciji.
 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search