Zamena zemljišta na Y-kraku

Uto, 17.11.2009 - 08:30 -- nikola.tumbas
Treba istaći ovom prilikom da je sa potpisivanjem ovih ugovora sada grad vlasnik više od 50% dela Ykraka. i da sada ostaje drugi deo posla ekspropriacija zemljišta od privatnih lica. Na ovom primeru takođe vidimo saradnju  ministarstva za prostorno planiranje, za infrastrukturu i poljoprivredu.

Ministar poljoprivrede, Saša Dragin,  potpisao je danas u Plavoj sali Gradske kuće, ugovore o zameni zemljišta sa pet  vlasnika (pravnih lica) imanja čija zemlja se nalazi na trasi autoputa koridora 10. Zamena je izvršena na taj način da se, u ekvivalentim tržišnim vrednostima, njihova zemlja zameni sa državnom poljoprivrednim koja se nalazi u istom ataru. Na ovaj način zamenjeno je 26.5 hektara, što predstavlja ~ 2.5 km Y-kraka oko grada. Prednost ovog načina "trgovine" je bila i u tome što se na ovaj način, u periodu ekonomske krize, štedi novac iz državne kase.

Prve parcele za obilaznicu  Obilaznica će biti gotova najkasnije za dve godine
Ministar poljoprivrede Saša Dragin potpisao je ugovor sa četiri vlasnika zemlje čije parcele se nalaze na trasi «ipsilon» kraka, odnosno olbaznice oko subotice ka graničnom prelazu Kelebija. Zemlju preko koje će preći saobraćajnica, oni su menjali za državnu zemlju, i na ovaj način za izgradnju važne saobraćjanice obezbeđeno 26,5 hektara, odnosno 2,5 kilometara trase budućeg puta. Administrativni prenos obavljen je sa Katoličkom crkvom, poljoprivrednim dobrima «Mala Bosna», AD «Kelebija» i «Interšped». Kako je istakao ministar Dragin ovakav princip zamene poljoprivrednog zemljišta nastaviće da se primenjuje i u slučaju privatnih parcela čiji vlasnici žele da nastave bavljenje poljoprivredom.

Prema rečima Nebojše Janjića, državnog sekretara u Ministarstvu za životnu sredinu i prostorno planiranje ova trasa je državni prioritet s obzirom da je odlukom Vlade uvrštena kao deo Koridora 10. obilaznica ka graničnom prelazu Kelebija radiće se na osnovu projekta Centra za puteve, koji je deo idejnog projekta koji je prošao državnu reviziju i ima odobrenje za izgradnju, a sada je u fazi izrade glavnog projekta i «cepanja» parcela koje su predviđene za eksproprijaciju. Za izgradnju obilaznice potrebno je da u državne ruke pređe još oko 200 hektara zemljišta, za šta se očekuje da će u budžetu biti obezbeđeno oko 200 miliona dinara.

Obilaznica «ipsilon» krak oko Subotice počela je da se gradi 1990. godine, i pored toga što su radovi na njoj četiri puta svečano otvarani, a od ukupno 23 kilometra obilaznice do sada je asflatirano tek manje od 10 kilometara. Ova saobraćajnica je od vitalnog interesa za grad jer celokupan tranzitni i teretni saobraćaj koji ide ka graničnom prelau Kelebija odvija se praktično kroz centar grada.

Predstavnici nekoliko poljoprivrednih gazdinstava iz Subotice, kao i Katoličke crkve, potpisali su juče ugovore sa ministrom poljoprivrede, Sašom Draginom, po kojima se odriču svog zemljišta koje je na trasi buduće saobraćajne zaobilaznice oko Subotice, u zamenu za državno poljoprivredno zemljište u istom ataru. Ovo je prvi konkretan korak na realizaciji ovog projekta, koji bi prema jučerašnjim najavama, trebao biti završen najkasnije za dve godine.
Prema rečima dr Saše Dragina, na ovaj način svi kojima je poljoprivreda osnovna delatnost, mogu da nastave da obrađuju zemlju, a država će uštedeti značajna novčana sredstva, pošto neće doći do eksproprijacije.
- Potpisano je ukupno sedam ugovora, a u državnu svojinu je prešlo nešto više od 26 hektara zemljišta, odnosno 2,5 kilometara trase "Y kraka". Na ovaj način država je došla u vlasništvo preko 50 odsto zemljišta na kome treba da se izgradi zaobilaznica, koja je jedan od državnih infrastrukturnih prioriteta. Nastavićemo i dalje pregovore sa privatnim licima koja imaju zemljište na ovoj trasi, te se nadam njihovom pozitivnom ishodu - istakao je Dragin.
Projekat "Y kraka" realizuje se u saradnji ministarstava poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, infrastrukture, životne sredine i prostornog planiranja i subotičke lokalne samouprave.
- Pošle više od decenije i po prazne priče i lažnih predizbornih obećanja, konačno su povučeni konkretni potezi da se "teški" tranzitni saobraćaj izmesti iz centra Subotice - dodao je gradonačelnik Subotice Saša Vučinić.
Nebojša Janjić, pomoćnik ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje, tvrdi da će saobraćajna zaobilaznica oko Subotice biti završena najkasnije za dve godine, "ako ne i ranije".
- Projekat je prošao reviziju i postoji odobrenje za gradnju. U toku je cepanje parcela i određivanje koji delovi će biti predmet eksproprijacije ili administrativnog prenosa vlasništva. Očekujem da će zamena zemljišta biti obavljena u rekordnom roku, te ćemo na proleće raspisati tender za započeti fizičke radove na trasi "Y kraka" - zaključio je Nebojša Janjić.
 
A.Isakov  Dragan Šolaja

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search