Peščanik uživo

Uto, 02.03.2010 - 19:30 -- nikola.tumbas

Neizvesnost, depresija, strah za budućnost, i definitivno raslojavanje društva na vladajuću elitu i narod koji se bori za egzistenciju - ovako ukrasko glasi "dijagnoza" stanja u našem društvu uzrečena na tribini Peščanika B92, održane sinoć u Gradskoj kući u Suboti. Gosti ove druge po redu "subotičke" tribine, a jubilarne stote u serijalu gostovanja Peščanima po gradovima srbije, bili su poslanica Skupštine Srbije Vesna Pešić, advokat Srđa Popović, komentator Vremena Dimitrije Boarov, i autorka emisije Peščanik Svetlana Lukić.

Dimitrije Boarov je kao glavne probleme označio tešku privrednu situaciju i izostanak investicija, kojih očito neće biti ni u budućnosti, pri čemu država nije sposobna da podstakne razvoj iz sopstvenih izvora, a nema ni plan kako bi to učinila. Osećaj nesigurnosti i zbunjenosti kod građana posledica je i zataškavanja pravih informacija o tome, a politička elita stvarno stanje prikriva insceniranim događajima, kazao je između ostalog Dimitrije Boarov.

Politička elita, nastala stapanjem svih političkih stranaka u jedan blok, svoje delovanje pretvara u jedan veliki performans, i sve je više otuđena od građana ali i od stvarnosti, rekla je Vesna Pešić.

Srđa Popović je napomenuo da je nepostojanje stvarne opozicije, i time kritike vlasti, i pre svega sistema, veoma opasno po budućnost zemlje. "Postoji jedna megakoalicija, odnosno politička klasa, nasuprot narodu, koja je zarobila celu državu. Tu elitu koja odlučuje o svim bitnim pitanjima velikim drži sprega krupnog kapitala i kriminala. Svi su u nekom dilu, opozicija ne postoji, te vlast ponekad izigrava opoziciju, kritikujući sama sebe. A nama je preko potrebna jedna dobra kritika sistema u koji smo zagazili, kapitalizma, odnosno snažna levica. Nje ovde nema, a bez tog ideološkog pogleda na svet, bez ideje utopije čovekov život je na nivou životinjskog.", rekao je Popović.

Emisija Preščanik je tribinom u Subotici obeležila svoje stoto pojavljivanje pred publikom, a autorke Peščanika Svetlana Lukić i Svetlana Vuković su zahvalile Subotičanima, ali i nadležnim službama u gradu zbog omogućavanja da se tribina održi u demokratskoj, slobodnoj i otvorenoj razmeni mišljenja.

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search