Gradska uprava obeležila Dan planete Zemlje

Čet, 22.04.2010 - 14:30 -- urednik

Gradska uprava sa novinarima i civilnim sektorom obeležila Dan planete Zemlje

Subotica je jedan od mnogobrojnih gradova u oko 200 država sveta u kojima se na različite načine obeležava 22. april, Dan planete Zemlje. Gradska uprava i Udruženje TERRA’S su preko Info eko centra održali konferenciju za novinare i skup sa civilnim organizacijama čiji je prioritet delovanja - zaštita životne sredine. Prvi put je pre četiri decenije obeležen ovaj ekološki datum i smatra se početkom modernog ekološkog pokreta. To je bio dan mirnih, masovnih demonstracija miliona ljudi širom SAD, koji su tražili od vlasti da usvoji programe za čišćenje i očuvanje životne sredine. Klimatske promene su u fokusu ovogodišnjih aktivnosti usmerene na očuvanje naše planete.

Obraćajući se prisutnima, mr Suzana Dulić, članica Gradskog veća zadužena za oblast komunalija i zaštitu životne sredine, je podsetila da je u svetu nastavljena kampanja započeta prošle godine "Za zelenu generaciju!" s naglaskom na lični doprinos svakoga od nas pod sloganom "Milijarda zelenih dela". Iskoristila je priliku da informiše javnost o programu zaštite i unapređenja životne sredine koji lokalna samouprava planira preko gradske Službe za komunalne poslove, preduzetništvo i zaštitu životne sredine.

- Na narednom skupštinskom zasedanju biće prezentiran ovaj program u okviru kojeg su predviđene brojne aktivnosti za ovu godinu na poboljšanju stanja okruženja u kojem živimo. Reč je o unapređenju sistema upravljanja otpadom, završetku studije o čišćenju i remedijaciji mulja jezera Palić i Ludaš, kao i pošumljavanju Subotice. U fazi naručivanja je projektno-tehnička dokumentacija koja nedostaje da bi se nastavilo podizanje vetrozaštitnih pojaseva, te se veće akcije ozelenjavanja na atarskim putevima očekuju u jesen. Osim toga stručnjaci Zavoda za urbanizam pripremaju projekat ozelenjavanja javnih zelenih površina sa katastrom zelenila. Time će se uspostaviti planski odnos između postojećeg i potrebnog procenta ozelenjenog prostora i stvoriti umrežen sistem uličnog i šumskog zelenila, rekreacionih celina i poljozaštitnih pojaseva.

Povodom Dana planete Zemlje, Snježana Mitrović, iz Udruženja TERRA’S je promovisala Info-eko centar koji je otvoren preko projekta čiji je donator Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a podržan je i od strane Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja RS i Grada Subotice. Građani mogu da se jave utorkom i četvrtkom od 9 do 12 časova u kancelariju 226 koja se nalazi na drugom spratu Gradske kuće ili putem telefona 626-761. Primedbe, pitanja i predlozi na poboljšanju kvaliteta življenja u gradu mogu se slati i elektronskim putem: [email protected].

U Info eko centar se mogu donositi i eko-poruke. Naime, Gradska uprava je na Dan planete Zemlje objavila Konkurs za izbor najuspešnije ekološke poruke koja ne sme da sadrži više od šest reči. Cilj je da se utiče na svest i ponašanje naših sugrađana u životnom okruženju. Najbolje poruke sa ekološkim sadržajem biće na uvidu građanima na prigodnim javnim mestima u gradskim parkovima. Poruke se mogu slati do 1. juna u Info eko centar, a članovi žirija će izabrati 10 najuspešnijih koje će biti proglašene, 5. juna, na Svetski dan zaštite životne sredine.

Info eko centar spona vlasti i građana, odnosno civilnog sektora

Poziv da uzmu učešće na Konkursu je upućen i predstavnicima ekoloških organizacija sa kojima su se u Info eko centru sastali predstavnici lokalne samouprave. Mr Suzana Dulić, ih je, takođe, upoznala sa predlogom programa zaštite i unapređenja životne sredine, te najavila da će ove godine po prvi put biti raspisan poseban konkurs za sufinansiranje projekata ekoloških organizacija. Takođe, im je uputila poziv za saradnjom, rekavši da će se intezivirati uspostavljanje kontakta sa civilnim sektorom i da očekuje njihovo učešće na javnim raspravama novog LEAP-a na čijoj su reviziji već angažovani i stručnjaci iz ekoloških udruženja.

Osvrćući se na dosadašnji rad na LEAP-u, koordinator komisije i stručni saradnik u Službi za komunalne poslove, preduzetništvo i zaštitu životne sredine, mr Gordana Gavrilović, je saopštila da je prva varijanta završena. Shodno Zakonu o zaštiti životne sredine sledi usaglašavanje sa Nacionalnim programom zaštite životne sredine koji je donešen u martu. Tu se pre svega misli na preispitivanje sadržaja, oblasti, te prilagođavanje rokovima datim u ovom nacionalnom dokumentu. Planirano je da se novi LEAP usvoji u Skupštini do kraja godine.

Snježana Mitrović, iz Udruženja TERRA’S ih je obavestila da je Info eko centar zamišljen da bude spona između vlasti i građana, odnosno da lokalna samouprava što više "iskoristi" potencijal i stručnost nevladinog sektora. Ovaj centar je zamišljen i da poboljša informisanost javnosti o svim značajnim aktivnostima i obavezama lokalne samouprave, te će se posebno angažovati na ažuriranju podataka na Internet strani Grada Subotice. Tom prilikom su pozvane sve organizacije koje se bave zaštitom životne sredine da se jave u Info eko centar, jer se radi registar ekoloških udruženja grada.

Autor teksta: 
Custom Search