Subotičani na otvaranju Arhus centra u Kragujevcu

Sre, 28.04.2010 - 13:00 -- urednik

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) su u Kragujevcu, u sredu, 28. aprila, održali konferenciju povodom početka aktivnosti u vezi implementacije Arhuske konvencije u Srbiji. Na skupu su učestvovale lokalne samouprave i nevladine organizacije, a iz Subotice su pozvane, mr Gordana Gavrilović, stručni saradnik u Službi za komunalne poslove, preduzetništvo i zaštitu životne sredine i Snježana Mitrović, iz Udruženja TERRA’S.

Obraćajući se prisutnima, minister ekologije, dr Oliver Dulić, je rekao da je Zakon o Arhuskoj konvenciji izuzetno značajan za građane koji moraju biti informisani, zatim da im se omogući učešće u odlučivanju i treće, pristup pravosuđu. Naglasio je da je u informisanju ministarstvo uradilo mnogo, te očekuje da i lokalne samouprave obezbede građanima bolji pristup informacijama od značaja za životnu sredinu. Goran Svilanović, iz OEBS-a je rekao da je primena ove konvencije jedan korak ka EU, nije najveći niti najvažniji, ali je značajan. Istakao je činjenicu da je Kragujevac 29. grad u kojem se otvara Arhuski centar, a prvi u Srbiji i pozvao ostale da im se pridruže. Važno je da ovakav centar podržava ministarstvo, grad, NVO i građani.

Memorandum o razumevanju i uspostavljanju Arhus centra su potpisali ministar Dulić i gradonačelnik Kragujevca, Veroljub Stevanović koji je pozvao i druge da im se pridruže.

U želji da naš grad bude prvi u Vojvodini sa Arhuskim centrom, Gordana Gavrilović i Snježana Mitrović, su obavile razgovor sa predstavnicima OEBS-a i Gradskog veća Kragujevca, te dogovorile susret u Subotici za kraj maja u cilju uspostavljanja saradnje i razmene iskustva u ovoj oblasti.

Autor teksta: 
Custom Search