Press: Dani ekologije u Subotici

Pon, 31.05.2010 - 10:00 -- urednik
Kolekcija članaka: 

Sada već tradicionalnom manifestacijom "Dani ekologije" Grad Subotica obeležava 5. jun, Svetski dan zaštite životne sredine. Ove godine se organizuje u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja RS i u znaku je kampanje "Očistimo Srbiju" i akcije "Veliko spremanje Srbije", saopštila je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj kući članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine i komunalne poslove, mr Suzana Dulić, i dodala:

- Centralna akcija "Veliko spremanje Srbije", odnosno Subotice je baš u subotu, 5. juna, na Paliću gde su svi dobro došli. Okupljanje je u 10 časova ispred Velike terase odakle će se krenuti na tačno utvrđene lokacije. Čišćenje će najviše biti usmereno na obalu i samo jezero, a obezbeđeni su i čamci. Svoj doprinos će dati i preduzeća poput "Bratstva" čiji zaposleni će uređivati dvorište, zatim sportska društva koja će čistiti okolinu sportskih objekata. Svi oni koji žele da se priključe akciji mogu to uraditi bilo gde na teritoriji grada, ali bi trebalo da se obrate mesnim zajednicama za detaljnije informacije. Dan ranije, u petak, 4. juna, u "Ekološkoj ulici" u centru grada od 17 časova predstaviće se lokalna samouprava, javna i komunalna preduzeća, obrazovne i zdravstvene ustanove, sportska društva, ekološke organizacije i drugi čija je oblast delovanja vezana za zaštitu i unapređenje životne sredine u našem gradu. U interaktivnom pristupu sa građanima promovisaće svoj rad u cilju razvoja ekološke svesti.

Osim akcije čišćenja, 5. juna će u Vestibilu Gradske kuće biti otvorena izložba "Likovna ostvarenja prirode" autora Đorđa Suvajdžića i Ante Tabaka., dok će Narodno pozorište Drame na srpskom jeziku u 19.30 na sceni "Jadran" izvesti predstavu "More", a sav prihod od prodatih ulaznica biće namenjen kupovini sadnica za podizanje vetrozaštitnih pojaseva.

Kako je stručni saradnik za ekologiju, mr Gordana Gavrilović, izvestila u sredu, 2. juna, u 12 časova u Privrednoj komori Subotice lokalna samouprava organizuje skup na temu primene Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu. Uvodničar je Luka Starčević, iz Odelenja za upravljanje otpadom Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja RS, a ciljna grupa su predstavnici privrede, otkupnih stanica i drugi. Sutradan u četvrtak, 3. juna, JKP "Vodovod i kanalizacija" u 11 časova na Otvorenom univerzitetu organizuje Kviz "SVE ŠTO NISTE ZNALI ...?!" kao završna manifestacija projekta "AQUARIUS 2010!" koji se realizuje sa osnovnim školama, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine. Osim Kviza programom je predviđena prezentacija najboljih radova, karaoke takmičenje sa pesmama na temu vode, a na kraju će najboljim učesnicima biti dodeljene nagrade. Sat ranije na Vizitorskom centru na Ludaškom jezeru stručnjaci JP "Palić-Ludaš" će održati predavanje na temu: "Zaštićena prirodna dobra u regionu Subotice".

Snježana Mitrović, iz Udruženja TERRA’S je podsetila da je povezivanje ekoloških organizacija jedna od aktivnosti Info eko centra otvorenog u gradskoj Službi za komunalne poslove, preduzetništvo i zaštitu životne sredine. Sačinjen je registar od njih 14 čija je prioritetna delatnost zaštita životne sredine i biće postavljen na zvaničnu gradsku Internet stranu. Da bi se široj javnosti približio njihov rad, ali i da bi se međusobno upoznali u utorak, 2. juna, u Plavoj sali Gradske kuće u 11 časova prezentovaće svoje aktivnosti i rezultate koji mogu biti na usluzi i od koristi lokalnoj samoupravi na zaštiti i unapređenju životne sredine. Predstaviće se i u "Ekološkoj ulici", a svoj doprinos "Velikom spremanju Srbije" daće uređujući Prozivku.

Inače, po prvi put Služba za komunalne poslove, preduzetništvo i zaštitu životne sredine raspisuje Konkurs za dodelu finansijskih sredstva radi realizacije projekata udruženja građana u 2010. godini koji će promovisati zaštitu i unapređenje životne sredine i održivi razvoj i konkretne aktivnosti u oblasti zaštite prirodnih vrednosti, očuvanja i unapređenja biodiverziteta, aktivnosti u oblasti upravljanja otpadom, podizanja ekološke svesti javnosti, umrežavanja i programa edukacije (kampovi, eko-škole, seminari, skupovi, izdavaštvo, promotivne aktivnosti, javne kampanje i sl.) na teritoriji grada Subotice.

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

U aleksandrovu će se čistiti Tolminska ulica, parkovi u ulici Mitra Bakića, Trg Paje Jovanovića, kao i ulica Aksentija Marodića od pošte do zabavišta. 

Post date: Čet, 02.06.2011 - 10:30

Predavači su bili dr Gabor Mesaroš, Udruženje "Protego", Oto Sekereš, Udruženje "Riparia", Tihomir Vasiljev, Green Energy Group, prof. Demeš Tot, Eco Friend i Nataša Đereg, iz Cekor-a.

Post date: Čet, 02.06.2011 - 10:30

U okviru obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine 05jun, u Zoološkom vrtu na Paliću, održano je predavanje pod nazivom: Zbrinjavanje i rehabilitacija povređenih i bolesnih zaštićenih i strogo zaštićenih divljih životinja u Zoo Palić. Predavanje je održao g. Kristijan Ovari, biolog u zoološkom vrtu, koji je pojasnio šta zapravo podrazumeva termin zaštite životinja i na koji način zoološki vrt učestvuje u zbrinjavanju tih vrsta. Skupu s eobratio i g. Žika Reh izvršilac za poslove ekologije Grada Subotice.

 

Post date: Sre, 01.06.2011 - 10:30

Najveći problem grada što se tiče divljih deponija je deponija kod ex -TUŠ-a na Prozivci. Od nedavno smeće je počelo da se "preliva" i na deo postojećeg parkinga. U okviru akcije "Očistimo Srbiju" JKP Čistoća i zelenilo" angažovaće tog dana utovarivač i dva kamiona da bi se počelo saniranje tog prostora. Kako je potvrdio Jovan Mrković toga dana se ova divlja deponija neće moći skroz očistiti jer je za to potrebno bar 10 radnih dana ovakvim angažovanjem.

Post date: Sre, 01.06.2011 - 10:30

Danas je u 10 časova, u City Press Room-u u Gradskoj kući održana press - konferencija je povodom akcije čišćenja i uređenja Palića i jezera, u sklopu akcije "Veliko spremanje Subotice".

Na konferenciji su govorili mr Suzana Dulić, član Gradskog veća zadužena za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine, Goran Gabrić, direktor preduzeća "Park Palić" .

Post date: Sre, 01.06.2011 - 10:00
Custom Search