Otvaranje apoteke u MZ Peščara

Pon, 23.05.2011 - 11:00 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Detalj sa otvaranja apoteke u MZ Peščara
Detalj sa otvaranja apoteke u MZ Peščara
Detalj izjave za medije ministra Zorana Stankovića
Detalj izjave za medije ministra Zorana Stankovića

Gyógyszertár nyílhat Hajdújáráson

Zoran Stanković egészségügyi miniszter szabadkai látogatása során a primáris egészségügyi ellátás gondjairól tárgyalt

A köztársasági egészségügyi biztosító alap több, mint kétszázötven millió dinárral tartozik a Szabadkai Gyógyszertáraknak, tudtuk meg Svetlana Stojkov Rudinskitől, a Szabadkai Gyógyszertárak igazgatónőjétől. Zoran Stanković egészségügyi miniszter tegnapi szabadkai látogatása során megnyitott egy gyógyszertárat, ugyanakkor arról is tárgyalt, hogyan lehetne ezt az adósságot lecsökkenteni.

A Szabadkai Gyógyszertárak az országban a legszervezettebb intézmény címet kapta meg a napokban, ez adott okot arra, hogy az egészségügyi miniszter Szabadkára látogasson. Ez alkalommal megbeszélést tartottak a gondokról, illetve azokról a lehetőségekről is, amelyek hatékonyabbá tennék a gyógyszertár működését, illetve az egész primáris egészségügyi ellátást.

A miniszter rámutatott, a számos felmerült gond közül a 250 millió dináros adósság sújtja leginkább a Szabadkai Gyógyszertárakat. Mint megtudtuk, a köztársasági egészségügyi biztosító alap tartozik az intézménynek. Ez az adósság ma már veszélybe sodorta a Gyógyszertárak pozitív gazdálkodását.

-- Az elmúlt évben nagy mennyiségű gyógyszert adtunk ki receptre, csakúgy mint az idén is. De sajnos a gyógyszergyártók felé nem sikerült törlesztenünk az adósságot, mert a köztársasági egészségügyi biztosító alap sem törlesztette a mi irányunkban az adósságát, ami az idén még csak tovább növekszik. Sajnos a biztosítótól érkező pénzösszegek átutalása nem olyan tempóban történik, amilyen tempóban érkeznek a páciensek igényei a gyógyszerek iránt - magyarázta meg az adósság felgyülemlését Svetlana Stojkov Rudinski.

A miniszterrel folytatott beszélgetés során azonban számos más gond is felmerült.

-- Szükség van egy munkacsoport felállításra, akik meghatározzák majd, hogy hány gyógyszertárra van szükség egy településen, illetve azok milyen távolságra lehetnek. Ugyanakkor szükség van a munkafeltételek javítására is - emelte ki Zoran Stanković, miután részt vett a Peščara helyi közösségben felújított gyógyszertár hivatalos megnyitóján, valamint ellátogatott a Szabadkai Gyógyszertárak igazgatóságára.

Svetlana Stojkov Rudinskitől megtudtuk, hogy a Peščara helyi közösségbe azt a gyógyszertárat költöztették át, ami a valamikori Zorka vegyi gyár tulajdonában levő épületben működött. Az új objektum felújításába, valamint a gyógyszert átköltöztetési munkálataiba a szabadkai önkormányzat megközelítőleg 300 ezer dinárt ruházott be, míg a Gyógyszertárak további 100 ezret és mintegy 600 ezer dinár értékű gyógyszerrel és más jellegű, az egészségügyi ellátáshoz szükséges áruval töltötte fel azt.

-- A primáris egészségügy fejlesztését egy stratégia mentén fogjuk véghezvinni. Ebben az egyik prioritásnak a hajdújárási gyógyszertár megnyitása számít, de el kell azt is mondanom, hogy a Szabadkai Gyógyszertárak az elmúlt időszakban öt új gyógyszertárat nyitott meg. Nem megnyitni nehéz egy-egy ilyen objektumot, hanem fenntartani azt, hiszen folyamatosan jól ellátottnak kell lenniük ezeknek a gyógyszertáraknak és gyógyszerészekre is szükség van. Az elkövetkező időszakban jól fel kell mérni az igényeket, hogy valóban csak azokon a helyeken nyissunk gyógyszertárat, ahol az indokolt - emelte ki az igazgatónő.

Az egészségügyi miniszter látogatásának utolsó állomása a szabadkai Közkórház volt.

info: M.H.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Post date: Pon, 23.05.2011 - 13:00
Post date: Pon, 23.05.2011 - 12:00

Gradonačelnik Subotica Saša Vučinić i predsednik Skupštine grada Slavko Parać danas u 11.00 časova u Zelenoj sali Gradske kuće, primili su ministra zdravlja Vlade Republike Srbije Zorana Stankovića sa saradnicima. Nakon toga će gradonačelnik Saša Vučinić predati u upotrebu adaptirani prostor za apoteku u MZ "Peščara"

Post date: Pon, 23.05.2011 - 11:00
Custom Search