Opozicija nezadovoljna rebalansom budžeta

Sre, 15.06.2011 - 12:00 -- bojana.juric

Vlast tvrdi da radi domaćinski

- Svima je jasno da para nema, jer se ne završavaju započeti infrastrukturni projekti - kaže Jene Maglai; U ovom trenutku Direkcija za izgradnju radi 39 ulica i ima naručene projekte za još 100 saobraćajnica - odgovara Petar Balažević.

Nakon duže rasprave, odbornici Skupštine grada usvojili su rebalans budžeta po kome je on uvećan za 218 miliona dinara. U Savezu vojvođanskih Mađara tvrde da lokalna samouprava i dalje raspolaže virtuelnim parama i da nema finansijskog pokrića za ono što radi, dok u vlasti ističu da se radi domaćinski i da će svi započeti projekti biti realizovani.

Jene Maglai, predsednik subotičkog odbora SVM, tvrdi da novca u budžetu jednostavno nema, te da zato vlast ne može da završi započete infrastrukturne projekte.

- I ovo što se radi po gradu, radi se novcem iz pokrajine ili republike. Tačno je da su u Direkciji za izgradnju i Zavodu za urbanizam uradili većinu potrebnih projekata, ali novca nema. Verovatno će terati investitore da rade na "dođem ti", - rekao je Maglai.

Njegov stranački kolega, Endre Čuso, osvrnuo se na način privabljanja sredstava kojim će biti pokriveno uvećanje budžeta za 2011. godinu.

- Vidimo da će značajna sredstva biti uzeta od preduzeća "Privredno-tehnološki parkovi" i preusmerena na Direkciju za izgradnju grada. Sada je jasno da je ovo preduzeće napravljeno samo da bi stranački kadrovi našli uhlebljenje, te da Direkcija može da radi njihove poslove, - dodao je Čuso.

Sa druge strane, Nenad Ivanišević, odbornik Demokratske stranke podsetio je svoje političke rivale iz Saveza vojvođanskih Mađara da su i oni podržali osnivanje "Privredno-tehnoloških parkova", kada su bili deo vladajuće koalicije, te da je ovo preduzeće dobilo i ime na predlog kadrova SVM-a, po ugledu na sličnu firmu u Mađarskoj. Gradonačelnik Saša Vučinić je naglasio da je ovo preduzeće uradilo najviše za grad u bližoj istoriji, jer je uspelo da privuče veliki broj investitora i obezbedi mnogo radnih mesta za Subotičane.

- Ovo je jedno od najisplativijih preduzeća za Suboticu i zahvaljujući njemu su mnogi investitori upravo ovde došli, umesto da idu u Inđiju ili Pećince, gde su išli dok je na vlasti bio SVM. U narednom periodu ozvaničićemo i dolazak još jednog giganta u tehnologiji guma, koji će zaposliti veliki broj naših sugrađana. Ovo preduzeće je jedinstveno u Srbiji, ali se pokazalo kao pun pogodak i javljaju nam se predstavnici mnogih lokalnih samouprava da im prenesemo iskustva. Što se tiče primedbi o prenošenju sredstava za "Privredno-tehnoloških parkova" na Direkciju, tu je isključivo reč o domaćinskom poslovanju. Iz drugih izvora je obezbeđen novac za PTP, pa je višak prebačen na Direkciju, - istakao je Vučinić.

Petar Balažević, odbornik koalicije "Za evropsku Suboticu" demantovao je i tvrdnje Jenea Maglaija da se stalo sa asfaltiranjem ulica.

- U ovom trenutku Direkcija za izgradnju radi na 39 ulica u gradu i okolini, a naručeni su i projekti za još 100 ulica. Mi radimo na dnevnim potrebama građana, poput asfalta, vode i kanalizacije, a ne kao Savez vojvođanskih Mađara, koji je, dok je bio u vlasti, započinjao megalomanske projekte koji ni dan-danas nisu završeni, - kaže Balažević.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search