Potpisan protokol o saradnji više opština

Pet, 30.03.2012 - 12:00 -- nikola.tumbas

U okviru press konferencije u Domu Mađara koju je vodio Mihalj Njilaš, predsednik opštine Kanjiža, potpisa nje protokol o saradnji više opština. Protokol su potpisali nosioci liste SVM u sledećim opštinama: Subotica, Bačka Topola, Mali Iđoš, Bečej, Kanjiža, Senta, Ada, Novi Kneževac i Čoka.

Önálló régiófejlesztési ügynökséget

A VMSZ kilenc önkormányzati listavezetője a közigazgatási körzetekre és a statisztikai területi egységekre vonatkozó kormányrendelet megváltoztatását sürgeti

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kilenc önkormányzati listavezetője pénteken politikai szándéknyilatkozatot írt alá a regionális fejlesztési elképzelésekről. A dokumentumot Maglai Jenő, a szabadkai lista, Kókai Mernyák Melinda, a topolyai, Csóré Róbert, a kishegyesi, dr. Bimbó Mihály, a magyarkanizsai, Ceglédi Rudolf, a zentai, dr. Tóth Barna Elvira, az adai, Újhelyi Nándor, a törökkanizsai, Balázs Ferenc, a csókai lista vezetője, valamint Knézi Péter óbecsei listavezető nevében Kinka Erzsébet írta alá.

Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere elmondta, a szándéknyilatkozat súlypontját arra helyezték, hogy elképzelhetetlen a további vidékfejlesztés ezen önkormányzatok területén anélkül, hogy a kormány a közigazgatási körzetekre és a statisztikai területi egységekre vonatkozó rendeletét ne változtassa meg.

- Ezt mindenképpen meg kell tenni. E témának a választások után az új kormány első lépései közé kell tartoznia. Magyarkanizsa, Zenta és Ada nem fejlődhet megfelelően, nem számíthat több uniós eszközre, amennyiben nem ahhoz a földrajzi, társadalmi régióhoz tartozik, amelyhez tartoznia kell.

Ehhez a kérdéskörhöz kötődik Nyilas szerint a Régiófejlesztési Ügynökség kérdése is. Eddig három ilyen ügynökség alakult meg Vajdaságban: a nagybecskereki Bánát, az újvidéki Bácska és a rumai Szerémség nevű ügynökség.

- A VMSZ kilenc önkormányzati listavezetője szerint, ami a mi régiónkat illeti, e meglévő három ügynökség nem tudja maradéktalanul ellátni feladatát. Egy teljesen külön, önálló régiófejlesztési ügynökséget kell kialakítani erre a régióra, amely az említett kilenc önkormányzatot felöleli. Természetesen ez a régió bővülhet, itt elsősorban Nyugat-Bácskára, Zomborra gondolunk - magyarázta Magyarkanizsa polgármestere.

Szavai szerint, a fent említett kérdésekkel kapcsolatban a Demokrata Pártnak is színt kell vallania, ezért szándéknyilatkozatukat a napokban eljuttatják a Demokrata Pártnak és a párt önkormányzati listavezetőinek is. Mint megjegyezte, itt az alkalom, hogy a DP is egy hasonló szándéknyilatkozattal elfogadja az irányvonalakat.

- Amennyiben megteszik, akkor a felsorolt célok a választások után mindenképpen megvalósíthatóak lesznek, ugyanis úgy érezzük a két legmeghatározóbb politikai erő a régióban a Vajdasági Magyar Szövetség és a Demokrata Párt - szögezte le Nyilas.

Magyarkanizsa polgármestere a sajtótájékoztatón megjegyezte, a USAID fenntartható önkormányzati fejlesztési projektuma keretében Szabadka, Zombor és Magyarkanizsa község vezetői találkoztak, és megerősítették együttműködési szerződésüket. Az együttműködés a mezőgazdasághoz kötődik és a résztvevők az elkövetkező évekre vonatkozóan egy cselekvési tervet fogalmaztak meg, amely magába foglalja, hogy mindhárom önkormányzat területén milyen mezőgazdasági fejlesztések történnek az USAID alapítvány segítségével. Szabadka területén egy minőség-ellenőrzési rendszer, vagyis egy laboratórium épül, Zomborban egy mezőgazdasági képzési központ alakul, míg Magyarkanizsára egy eladási-vásárlási logisztikai központ megalapítása vár majd, amely a tervek szerint Horgoson épül fel.

Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai listavezetője a sajtótájékoztatón felháborodottságának adott hangot, miszerint a VMSZ szervezőbizottsága korábban egy kérvényt adott be a szabadkai önkormányzathoz, amely szerint rendezvényszervezés céljából április 27-28-29-én lefoglalnák Szabadka főterének egy részét, ám az illetékes hivatal elutasító választ adott.

- Az illetékestől azt a választ kaptuk, hogy erről a polgármesternek kell személyesen döntenie, ugyanis különleges helyzet áll fent a kérésünkkel kapcsolatban. Az olyan hozzáállás, amikor egy olyan párt, amelynek Szabadka a székhelye és a helyi parlamentben a legerősebb frakciója van, nem kaphat helyet Szabadka főterén, vérlázító - mondta Maglai.

Bejelentette, hogy a pénteki nap folyamán egy újabb kérvényt adnak át, amely szerint a rendezvény számára a Szent Teréz-székesegyháztól a Paulinumon át a Kosztolányi Gimnáziumig terjedő részt foglalnák le.

- Reméljük, most nem fog megtörténni, hogy egy másik párt pont arra az időpontra már kérvényt adott be a terület lefoglalására - hangsúlyozta Maglai, majd hozzátette, hogy minden bizonnyal az ügyhöz köze van Orbán Viktor magyar kormányfő akkori szabadkai látogatásának is.

info: DIÓSI Ćrpád

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search