Požar u Interkordu i dalje tinja

Pon, 24.09.2012 - 17:27 -- nikola.tumbas
Vatra još tinja pokraj Intercorda
Vatra još tinja pokraj Intercorda

Posle današnje press konferencije o problemima i zagađenjima vazduha posle požara u Intercordu, ostalo je nejasno zašto su pozicije gde tinja "vatra" nedostupne pa sam otišao na lice mesta da vidim o čemu je reč.

Na mestu gde se vatra proširila svojevremeno posle požara se u stvari nalaze stare muljne "kasete" od prečistača gde se odlagao i odlaže višak mulja. To su na neki način bazeni razdvojeni nasipima između sebe od koji je još jedan aktivan a ostali su delimično osušeni odnosno prohodni. Na to se ustvari odnosi termin neprisutpačno mesto, jer to je praktično "živo blato" na nekim mestima, ali...

Obišavši kasete, na licu mesta smo, Gandiš Zoltan, šef mehinazacije Interkorda i ja ustanovili da se na trenutno nekoliko mesta dimi i da su to pozicije na rubovima kaseta. Zaključak je da bi se sa nešto nanošenja peska na tim dostupnim mestima, žar ugasio i umnogome smanjila mogućnost rasplamsavanja žari i dima usled jakog vetra, kao i neprijatanih mirisa koji se šire na okolinu sa ovog mesta (postoji put iza Intercorda za vozilo da može da prođe).

Zanimljiva, bolje rečeno zabrinjavajuća, bila je informacija da su vatrogasci tri dana posle požara, dežurali i polivali ovu lokaciju a ipak ona još uvek tinja i zagađuje vazduh i okolinu.

U video prilogu Gandiš Zoltan spominje i problem koji nastaje kada azilanti pale vatre, "in the jungle", u delu koji se nalazi sa druge strane otvorenog kanalizacionog kanala do prečistača.

* Dopuna 2012.09.26.10.10.

Nakon dodatnih saznanja o kasetama "mulja" bivše "Jugokože" gde se ovde deponovao otpadni materijal, pri procesu obrade kože (trihlor etilen, formalin), naslov izveštaja "Prigušena žar i dalje tinja" je pogrešan. U pitanju je verovatno neki hemijski proces koji "radi" na osušenom mulju na obodima kaseta i oslobađa dim ili šta već (videti video prilog u kojem se otvara jedno mesto odakle ide dim). S obzirom na šta se sve verovatno nalazi u njemu (videti IZVEŠTAJ O ISPITIVANJU ZEMLJIŠTA NA TERITORIJI GRADA SUBOTICE) elementi kao što su bakar, cink i hrom u količinama koje ukazuju na značajnu kontaminaciju zemljišta, to što isparava sigurno ne donosi ništa dobro okolini, nego dodatno zagađuje vazduh koji na žalost svi mi udišemo sa posledicama o kojima još nismo obavešteni...

Praktično nismo svesni da nam se ovde dogodila ekološka katastrofa koja traje preko mesec dana a da se na tome do sada nije ništa uradilo...

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Očigledna poruka...

Ovaj izveštaj je nastavak praćenja ekološkog incidenta koji se razotkrio kada je je došlo do požara u Intercordu, za sve pogledati link ovde!

Po današnjem popodnevnom obilasku muljnih kaseta moglo se utvrditi da su gotovo sva žarišta, mesta dimljenja po obodima muljnih kaseta prekrivena, osim na jednom mestu koje se tek pažljivim zagledanjem moglo nazreti da jedan otvor "radi" - dimi. Taj jedini otvor realno je van dometa kašike bagera koji je na sva ostala mesta do sada nasuo zemlju koja su dimila na nasipu između treće i četvrte kasete. 

U nastavku tekstovi koleginice Isakov o...

detaljnije
Post date: Čet, 11.10.2012 - 15:00

Jučerašnji pljusak koji se izlio na grad i napravio saobraćajni haos nije uspeo da uguši nekoliko manjih žarišta iz kojih se danas nastavilo dimiljenje na muljnim kasetama pokraj Intercorda. Pokazalo se da je‚ za sada jedino efikasno rešenje protiv dimljenja ono što je preuzeo da uradi Štab za vanredne situacije, nasipanje šutom koje je započeto na toj kritičnoj kaseti i čije su dve bočne strane "sanirane", jer na njima više nema "vulkana".

Post date: Sre, 03.10.2012 - 12:30

Padomir Perin, vlasnik Intercorda, u video prilogu govori požaru i mogućim uzrocima istog....

Post date: Pet, 24.08.2012 - 11:10

REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO UNUTRAŠNjIH POSLOVA
DIREKCIJA POLICIJE
Policijska uprava u Subotici

br. 91/2012
22. avgust 2012. godine

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

U Subotici je juče  oko 13.45 časova na deponiji reciklažne polietilenske i propilenske folije došlo do požara na površini od oko 500 m². Brzom intervencijom subotičke vatrogasno-spasilačke jedinice požar je lokalizovan u kratkom vremenskom periodu. U požaru nije bilo povređenih osoba.

Pojava velike količine gustog, crnog dima posledica je zapaljenja plastične mase.

Uviđaj na mestu događaja izvršili su dežurni sudija Osnovnog suda u Subotici, zamenik Osnovnog javnog tužioca u Subotici i policijski službenici Odeljenja za vanredne situacije Policijske uprave u Subotici.

... detaljnije
Post date: Uto, 21.08.2012 - 14:00
14.35

Požar u dvorištu pogona za reciklažu "Intercord" smiren je  oko 16.00, kada je posle puna dva sata, veći deo reciklažnog materijala uglavnom plastike, delimično izgoreo a  s druge strane intervencijom vatrogasaca preostali deo natopljen vodom pa se vatra polako počela smirivati. Deo pogona u InterCordu je izgoreo a drugi je samo delimično zahvaćen gde su bočni zidovi i krov bili izloženi visokoj tempreaturi. Ljudskih žrtava nije bilo. Na lice mesta su bili načelnik odeljenja za vanredne situacije Ilija Despotović, gradonačelnik Modest Dulić, načelnik PU Subotica Borivoj Mucalj i predsednica skupštine Marija Kern Šolja.

U jednom momentu vatra je počela da se širi i zahvatila i deo pruge pored pogona a takođe je...

detaljnije
Post date: Uto, 21.08.2012 - 14:00
Custom Search