Izložba "Starost"

Sre, 03.04.2013 - 19:00 -- miroslav.brajkov

Izložba nastala po projektu "Starost" koja na svojstven način vidi to životno doba danas je otvorena u Modernoj galeriji "Likovni susret"

Izložba savremene umetnosti realizuje se kao izložba slika dve umetnice mlađe generacije, Jovanke Stanojević i Jelene Bulajić. Obe umetnice se na svojstven način bave istom temom – starošću, ispitujući njene biološke, sociološke i moralne implikacije. Njihov opsežan rad predstavljen je u mediju slike i audio zapisa. U glavnom prostoru Salona Moderne galerije „Likovni susret“ izložene su slike velikog formata, izrađene u kombinovanoj tehnici. Postavka je zamišljena tako da na glavnom zidu izlagačkog prostora budu prikazani frontalni portreti starica, a na flankirajućim zidovima crteži ženskog potiljka ukrašenog upečatljivom kikom. Crtačka veština obe umetnice je besprekorna, stepen tehničke dovršenosti prizora je doveden do savršenstva, a sličnost sa modelom gotovo fotografska. Hiperrealizam ovih portreta nije stvar pukog zanatskog dokazivanja, već je u službi ideje prema kojoj sva stara lica nose pečat proživljenih godina, koju je najpreciznije izrazio Džordž Orvel, napisavši kako „nakon pedesete, svako ima lice kakvo zaslužuje“. Opisujući svoj rad kao „estetizaciju starenja koja ima za cilj skretanje pažnje na stare ljude kao na marginalizovanu grupu“ (Jelena Bulajić) i „istraživanje metafizike spoljnog i unutrašnjeg prostora, mikrokosmosa tela, ranjivosti, suočavanja sa strahom, neprekidne igre života – kojoj se ruga smrt“ (Jovanka Stanojević), umetnice svesno prilaze dugo potiskivanom prikazivanju procesa starenja kao izazovu koji proizvodi jednu od mnogobrojnih mogućih interpretacija ovog fenomena u slikarskom mediju.

U dve manje prostorije Salona Moderne galerije „Likovni susret“ postavljen je neslikarski deo izložbe. U jednoj prostoriji, koja je zamišljena kao svojevrsna „vremenska kapsula“ opremljena starim otomanom, podnom lampom i pomoćnim stolom, postavljena je audio-vizuelna instalacija Prizivanje sećanja. Instalacija se sastoji od audio rada Oriđinali Jelene Bulajić, koji nam prenosi sećanja najstarijih žitelja Kotora, podstaknutih starim bokeljskim pesmama; drugi deo instalacije čini projekcija pripremnih skica za izložene slike velikog formata. U ambijentu stare dnevne sobe, posetioci su mogli da smeste čitavu postavku u odgovarajući kontekst, istovremeno bivajući u prošlosti, ali i promišljajući budućnost i stvarajući tako sliku sopstvenog starenja.

Finalni deo izložbene postavke čini projekcija filma Bajne vile, autora Marka Jeftića, nagrađenog Gran prijem na 55. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma. Film prati aktivnosti seksteta osnovanog u okviru Gerontološkog centra na Bežaniji, na inicijativu osamdesetpetogodišnje Marije Meri Galevske.

Izložbu je otvorio direktor Gerontološkog centra iz Subotice, partnera u realizaciji ovog projekta, dr Nenad Ivanišević.

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search