Bez Bunjevaca na svečanoj povorci Dužijance

Pon, 05.08.2013 - 13:51 -- nikola.tumbas

OTVORENO PISMO

Republika Srbija

Autonomna pokrajina Vojvodina

Grad Subotica

Kabinet gradonačelnika

Gradonačelnik  Modest Dulić

 

Zahvaljujemo na pozivu za prisustvo na centralnoj manifestaciji «Dužijanca 2013» i sa žaljenjem Vas obaveštavamo da nismo u mogućnosti da prihvatimo Vaš poziv.

Iako se «Dužijanca» proklamuje kao gradska manifestacija, činjenica je da se već više godina ova manifestacija realizuje  kao «hrvatsko-crkvena» manifestacija, sa jasnim nacionalnim obeležjima, pri čemu se otvoreno negira pravo na samobitnost bunjevačke nacionalne zajednice. Žalosno je da se to događa pod patronatom i uz blagonaklonost gradske uprave Subotice, koja se pri tom diči multikulturalnošću i evropskim nivoom tolerancije i suživota.

Poznato je da je «Dan Dužijance» Zakonom priznat praznik bunjevačke nacionalne zajednice, kao što je «Dan Bana Jelačića» praznik hrvatske zajednice u Srbiji. Zahtevamo od Vas kao Gradonačelnika i od Skupštine grada Subotice, da u buduće ne toleriše i ne podstiče ovakav vid nepoštovanja prava i dalju asimilaciju bunjevačke nacionalne manjine u Subotici.

Nemamo ništa protiv, kao što smo to i ranije isticali, da se «Dužijanca»  kao manifestacija posvećena obeležavanju završetka žetve, obeležava u formi gradske turističke manifestacije u kojoj će učestvovati predstavnici svih nacionalnih zajednica, odnosno koja će biti organizovana u ime svih građana Subotice, kao gradska manifestacija u pravom smislu te reči.

 

S poštovanjem, Mirko Bajić i Branko Pokornić

Subotica 05. 08. 2013.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search