Vredna balkanska medalja Kristine Boja

Pet, 19.09.2014 - 18:10 -- dejan.vukovic

Iza Jedriličarskog kluba Palić nalazi se period pun takmičenjima, ali i dobrim rezultatima. Takmičari ovog kluba su uspešno nastupali na brojnim domaćim takmičenjima, ali se ipak izdvojila bronzana balkanska medalja Krstine Boja u klasi optimist.

Goste iz JK Palić je na konferenciji za štampu prvo pozdravio Vjekoslav Ostrogonac, član Gradskog veća Subotice zadužen za sport, omladinu i turizam i tom prilikom istakao: – Čestitam Kristini na jednom od najvećih uspeha za srpsko jedriličarstvo ove godine. Grad Subotica pomaže, a i nastaviće tako, rad i ovog kluba, u skladu sa mogućnostim, a oni nam to najbolje vraćaju dobrim rezultatima, ali i nizom manifestacija koje organizuju i time daju značajan doprinos promociji Palića.

Da je tako zaista potvrdio je Karolj Gergić, predsednik JK Palić, koji je istakao da se još od 1976. godine u ovom klubu trude da usklade svoje aktivnosti sa bitnim datumima, pa se tako velike regate organizuju za 1. maj, za Dan Subotice, Berbanske dane, a potom se osvrnuo na rezultate: – Dobili smo i posebno priznanje Jedriličarskog saveza Srbije, jer je jedino Kristina, od petnaestočlane reprezentacije naše zemlje, osvojila medalju. Takođe, ponosni smo na rezultate svih naših takmičara, kao i na naše trenere koji volonterski rade sa njima, te organizuju kvalitetne kampove – istakao je Gergić.

Kristinu Boja, ali i druge takmičare JK Palić, trenira Ištvan Boja, a on je kazao da je posebno intenzivan rad bio od 1. avgusta, te da je sve kulminiralo na takmičenjima u septemru. – Na fantastično organizovanom Prvensvu Balkana u Rumuniji konkurencija je bila izuzetna, gotovo su sve reprezentacije došle u najjačim sastavima. Takođe, učestvovali smo na više domaćih takmičenja, a JK Palić je posebno dominirao u klasama optimist, finn i 470 – kazao je Boja koji je bio trener vojvođanskog kampa koji je okupio najbolje takmičare iz Vojvodine, a dobar rad se vratio nizom dobrih rezultata sa takmičenja.

Sa najmlađima se u JK Palić bavi trener Lehel Nemet, ujedno i višestruki prvak Srbije u wind surfingu. – Organizovali smo i kamp za najmlađe polaznike, te ulažemo dosta u naše buduće generacije. Škola jedrenja je okupila tridesetak dece, a od kojih he osam ostalo u klubu, te očekujemo da oni uđu uskoro u takmičari pogon – rekao je Nemet, te dodao da Palić ima najbolje i najbezbednije uslove za ovakav rad.

Konačno, svoje uslove iz Rumunije prenela je i Kristina Boja, trećeplasirana sa Balkanijade. – Prvog dana takmičenja nije bilo mnogo vetra, ali su se trke održale. Usledio je potom i drugi dan, bio je baš jak vetar, pa mi je u drugoj trci pukla gurtna za balansiranje. Nije bilo lako nastaviti takmičenje, ali sam nekako uspela. Da nisam imala problema sa opremom, verovatno bi medalja bila još i vrednija – kazala je Kristina Boja, te se osvrnula na svoje početke: – Ovim sportom se bavim već tri godine, a počela sam kao veoma mlada. Jedrili su ranije moj otac, posle i brat, pa sam i ja poželela da nastavim porodičnu tradiciju. Put do medalje nije lak, treniram tri puta nedeljno po četiri sata, ali se dobar rad svakako isplati.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search