Otvorena XVIII. izložba božićnjaka

Sre, 10.12.2014 - 08:58 -- nikola.tumbas

I božićnjacima slavimo Božić

Izložba božićnjaka u vestibilu Gradske kuće, koju je po XVIII. put uoči Božića organizirao Etnološki odjel Blaško Rajić pri Katoličkom društvu za kulturu, povijest i duhovnost Ivan Antunović otvorena je u utorak, 9. prosinca uz veliki broj posjetitelja.

Izloženo je 36 božićnjaka od 30 izlagača, koji su izrađivali svoj kolač na radionicama organiziranim u Dječjim vrtićima Marija Petković – Sunčica i Biser, u Keru, Aleksandrovu, u Maloj Bosni te u Tavankutu.

Izložbu je u ime Društva Ivan Antunović otvorio mons. Bela Stantić. U osvrtu na izložbu istaknuo je da dok pravimo božićnjak u svojoj obitelji ne obnavljamo samo tradiciju pravljenja ovog božićnog kolača, nego postižemo nešto puno više – slavimo Božić u obitelji kao stvarnost.

Uz riječi pozdrava prisutnima se obratila pročelnica Etnološkog odjela Blaško Rajić pri Društvu, Jelena Piuković naglasivši važnost njegovanja izvornosti: »U današnje vrijeme žurbe, kupovine skupih stvari želimo se radovati figurama od tijesta koje smo sami ručno napravili i ukrasili naš božićnjak.«

Otvorenje izložbe uveličao je dječji zbor župe Isusova Uskrsnuća uz pratnju tamburaša župe i Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo. Djecu je pripremila Emina Tikvicki.

Uz izložene božićnjake, na otvorenju su se mogle pogledati i dvije prodajne izložbe: Likovnog odjela HKC Bunjevačko kolo i Likovno-slamarskog odjela Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva Matija Gubec iz Tavankuta te pojedinih samostalnih izlagača.

Izložba je otvorena do 19. prosinca svakim radnim danom od 10 do 19 sati.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search