93 godine Nacionalne službe za zapošljavanje

Pet, 12.12.2014 - 19:32 -- darko.kovacevic

„Trаdicija i posvećenost učinili su da trajemo. U svemu tome ne bismo uspeli bez vas...“

Povodom 93 godine postojanja, Nacionalna služba za zapošljavanje je danаs dodelila priznanja svojim partnerima - preduzećima i lokalnim samoupravama - koji su dali izuzetan doprinos zapošljavanju u 2014. godini. 

Nagrađeno je pet lokalnih samouprava: Nova Varoš, Kuršumlija, Novi Sad, Kruševac i Kraljevo.

Kompanija „Peštan“ je dobila priznanje za zapošljavanje 100 lica sa evidencije nezaposlenih bez finansijske podrške, samo koristeći uslugu posredovanja NSZ. Kompanija „Alti“ iz Čačka zaposlila je najveći broj osoba sa invaliditetom, dok su u kategoriji malih i srednjih preduzeća za šampione u zapošljavanju izabrani Privredno društvo „BKG“ Ada i Konfekcija „Lisca“ iz Babušnice. 

Nagrada preduzetniku za najuspešniju poslovnu ideju i pokrenut sopstveni posao odlazi u Suboticu - Veterinarskoj ambulanti „T&T VET“.

Nagrade su uručili državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Nenad Ivanišević, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović i predsednik Upravnog odbora NSZ Darijo Mačkić.

- „Važno je naglasiti da iako imamo neuporedivo slabiju ekonomiju od bilo koje članice EU, na putu smo da zaustavimo rast broja nezaposlenih i da istovremeno ostvarimo uzlaznu liniju zapošljavanja. Problem nezaposlenosti nije karakterističan samo za Srbiju - studija Svetskog ekonomskog foruma pokazuje da će i pored optimističnih pokazatelja i prognoza nezaposlenost i sve veća nejednakost u primanjima biti najveći problemi za globalne lidere u narednoj godini“, - naglasio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović

On je najavio da NSZ u narednoj godini nastavlja sa sprovođenjem redovnih programa, kao što su subvencije za samozapošljavanje i novo zapošljavanje, kao i realizacija javnih radova. 

- „U okviru programa dodatnog obrazovanja sprovodiće se programi stručne prakse i obuke za tržište rada i poznatog poslodavca, a nastavićemo sa programom funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih. Planirani su i novi programi, među kojima je subvencija poslodavcima koji zapošljavaju korisnike novčane socijalne pomoći. Kroz projekat IPA 2012 započeće realizacija obuka za tržište rada, a biće podržan rad klubova za traženje posla i centara za profesionalno savetovanje. Planiran je i dalji razvoj modela integrisanih usluga za korisnike novčane socijalne pomoći, a posebna pažnja biće usmerena ka viškovima zaposlenih“, - najavio je Martinović.

Dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, naglasio je da se u rešavanje problema nezaposlenosti moraju uključiti svi, od lokalne samouprave, preko Nacionalne službe do ministarstva i vlade.

- „Nema većeg patriotizma od rešavanja problema nezaposlenosti, koji je jedan od gorućih problema u našoj zemlji. Stižu nam ohrabrujući podaci i nastavićemo da radimo u istom timu, kako bismo narednih godina imali još bolje rezultate“, - naglasio je Ivanišević. 

Bez obzira na različite oblike organizovanja tokom skoro jednog veka, uloga Nacionalne službe za zapošljavanje ostaje ista, a to je suzbijanje nezaposlenosti i obezbeđivanje socijalne sigurnosti za nezaposlene koji su bez svoje volje i krivice ostali bez posla. Misija Nacionalne službe je da svojim angažovanjem i novim pristupima na polju zapošljavanja doprinese smanjenju nezaposlenosti i poboljšanju kvaliteta života u Srbiji.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search