Saoštenje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata - Dodatno neutemeljeno optuživanje žrtve

Kategorija: 

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao organizator subotičkog predstavljanja i sunakladnik dviju kapitalnih publikacija za ovdašnje bunjevačke Hrvate – zbornika radova „Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu“ i znanstvene monografije „Tradicijska baština i etnokulturni identitet podunavskih Hrvata Bunjevaca“ – nalazi razloga, radi obrane vlastitog dostojanstva i dostojanstva svojih suradnika, reagirati na priopćenje Mirka Bajića od 5. ožujka 2015., u kojemu se nalazi niz neutemeljenih optužbi. Tim prije, jer je riječ o višegodišnjem međunarodnome programu suradnje između znanstveno-obrazovanih institucija iz Republike Hrvatske i kulturne ustanove čiji su osnivači Hrvatsko nacionalno vijeće i Skupština AP Vojvodine.

Kao prvo, „visoki dužnosnici DSHV-a i hrvatske zajednice u Subotici“ nisu nosili nikakav, kako je navedeno, „flor šahovnice“, jer se dobro zna što šahovnica jest te kada se i na koji način u javnosti ističe ili nosi. Čini se kako Mirko Bajić spada u red onih koji u svakoj „kockastoj šari“ vide nacionalni simbol Republike Hrvatske, ali i hrvatske zajednice u Srbiji, ali ne u pozitivnom kontekstu.

Kao drugo, Mirko Bajić ima pravo, kao i svaki drugi građanin, donositi prosudbe o tome što može biti „navodna diskriminacija“, no upitno je smije li kao visoki dužnosnik lokalne samouprave donositi ocjene o tome što je „druga adekvatna dvorana“ te je li neki čin „vrhunski izraz licemjerja“. Napose, jer je nekoliko dana prije u istoj toj Gradskoj kući on bio domaćinom sličnoga skupa, istina grupacije kojoj on pripada, to jest one koju protežira predsjednik Republike, a kojoj nije trebala „druga adekvatna dvorana“. Ono što hrvatska zajednica u Subotici očekuje samo je jednakost u dostupnosti javnog prostora za iznošenja vlastitih stajališta, što je gradonačelnikovom odlukom o dodjeli „druge adekvatne dvorane“

Kao treće, Hrvati u Subotici, osobito bunjevački Hrvati, niti „otvoreno“ niti na bilo koji drugi način ne „provode akte asimilacije“, jer im za tako što nedostaje čak i elementarne moći – asimilacija se uvijek vezuje uz državu i one strukture, državi bliskima, koje raspolažu moćima! Ukoliko se pogledaju demografski trendovi Hrvata u Vojvodini može se o njima govoriti kao objektima asimilacije. S druge strane, ovdašnji  Hrvati, osobito mi koji se osjećamo bunjevačkim Hrvatima, ne želimo pristati na to da se o našem identitetu govori i postupa na način autoritarnih država – arbitrarnim miješanjem državnih dužnosnika u identitetske prijepore nacionalnih zajednica, i uz primjenu nedemokratskih uzusa – zabranom održavanja znanstvenih skupova. Napose nas na tako što obvezuju oni bunjevački Hrvati koji su svoje nacionalno uvjerenje na ovim prostorima u povijesti plaćali uzništvom (npr. preč. Blaško Rajić, biskup Lajčo Budanović ili Bela Gabrić), pa čak i životima (npr. Pajo Kao četvrto, potpisnik spomenutog priopćenja nema niti jedan ni obrazovni ni profesionalni kvalifikativ da 50-ak objavljenih radnji u dvjema navedenim knjigama ocjenjuje kao tzv. znanstvene a njihove autore kao „kvazi naučnike“. Javnost je, naime, ostala uskraćena za podatak da većinu radnji, koje su prošle redovitu proceduru recenziranja, potpisuju sveučilišni profesori i znanstveni djelatnici sa znanstvenih instituta iz Hrvatske i Mađarske, a među kojima ima i onih srpske nacionalnosti, te da je njihov primarni interes znanstveno istraživanje radi spoznaje istine. Zato Bajićeva insinuacija da „kvazi naučnici“ u ovim djelima „određuju kako se tko mora izjašnjavati“ ne korespondira sa stvarnošću.

Na koncu, iskazujemo i posebnu zabrinutost zbog medijskog tretiranja najnovijeg slučaja „Bajić“ – niti jedan medij koji izvještava na srpskom ili mađarskom u gradu, osim portala www.subotica.info, nije bio na predstavljanju spomenutih publikacija niti su o njemu izvještavali, što također nije novost za hrvatsku zajednicu u Subotici, a većina je objavila Bajićevo priopćenje, kojega, recimo i to, ovdašnji mediji preredovito prate. Na taj su način njihovi konzumenti dobili ne samo jednostranu nego i veoma opasnu sliku, u kojoj su Hrvati, sukladno već uvriježenoj predodžbi u Srbiji, opet prikazani kao negativni. Dodatni je problem taj što je na, za subotičke medije neinteresantnome, skupu nazočio i obratio se riječima potpore nastojanjima Zavoda i veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Gordan Markotić, što cijelom slučaju daje apsurdnu crtu. Jer, veleposlanici, osobito oni iz država Europske unije, u Suboticu ne dolaze svaki dan. Štoviše, ni mjesečno!

 

Tomislav Žigmanov, prof.

ravnatelj ZKVH-a

 

Kolekcija članaka: 

Više o ovoj temi...

Detalji sa 5.sednice HNV-a.(on line)

Tema nedeljnika Hrvatska riječ je odmah dovela do tenzije između dve grupe članova HNV-a. Karačić je zatražio objektivnije izveštavanje od strane Karana direktora NIU Hrvatska riječ.

Dosadašnja urednica Hrvatske riječi, dr Jasminka Dulić, dobila je kritiku od vjećnika Karačića vezano za objavljivanje "neistinitih vesti", ali je reizabrana na ovu funkciju ponovo sa dvadeset glasova. Mata Matarić - kritikovao neobjavljivanje određenih vesti i kritičkih tekstova o liderima HNV-a i zatražio da s povuče sa mesta urednice. Petar Kuntić reagovao da on ne utiče na rad urednice.

Karačić kritikovao pojavljivanje velikog broja fotografija određenog većnika u...

detaljnije
Post date: Pon, 09.03.2015 - 19:17

Udruga bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ na godišnjoj skupštini održanoj 5. 03. 1015. godine, donijela je odluku da se ogradi od postupaka pojedinih čelnika hrvatskih institucija, koji su prigodom predstavljanja Zbornika radova "Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu" i znanstvene monografije "Tradicijska baština i etnokulturni identitet podunavskih Hrvata Bunjevaca" koja je održana u utorak 3. ožujka u Subotici u HKC „Bunjevačko kolo“, na rukave okačili flor kojim, navodno, prosvjeduju protiv diskriminacije i omalovažavanja Gradske uprave.

Stavljanje flora na rukav kod ljudi u cijelom svijetu izaziva duboke, emocije i podsjeća na...

detaljnije
Post date: Sub, 07.03.2015 - 22:30

 

              POSTUPAK VISOKIH FUNKCIONERA DSHV I  HRVATSKE ZAJEDNICE U SUBOTICI,  KOJI SU STAVLJANJEM FLORA  ŠAHOVNICE OKO RUKAVA ISKAZIVALI  DA SU NAVODNO DISKRIMINISANI JER IM NIJE DATA VELIKA VEĆNICA GRADSKE KUĆE, NEGO DRUGA ADEKVATNA SALA ZA SVOJE AKTIVNOSTI, JE U STVARI VRHUNSKI IZRAZ LICEMERJA.

              TAJ SKUP JE U STVARI JEDAN U NIZU KOJIM PREDSTAVNICI HRVATSKE ZAJEDNICE U SUBOTICI OTVORENO SPROVODE AKTE ASIMILACIJE GRAĐANA PRIPADNIKA BUNJEVAČKE NACIONALNE MANJINE U REPUBLICI SRBIJI U HRVATE.

              SKUPLJAJUĆI „KVAZI NAUČNIKE“ KOJI SVOJIM „NAUČNIM RADOVIMA“ ODREĐUJU KO KAKO...

detaljnije
Post date: Čet, 05.03.2015 - 09:51

U prostorijama HKC "Bunjevačko kolo" Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata organizovao je prezentaciju dva kapitalna dela:

Zbornik radova "Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu" i  znanstvenu monografiju "Tradicijska baština i etnokulturni identitet podunavskih Hrvata Bunjevaca"

Skupu je prisustvao i ambasador R.Hrvatske u Beogradu, Gordan Markotić, sa saradnicima kao i generalni konzul Generalnog konzulata R.Hrvatske u Subotici, Dragan Đurić.

Deo prisutnih domaćina skupa nosio je trake kao povez preko leve ruke koji je...

detaljnije
Post date: Sre, 04.03.2015 - 01:50
Custom Search