Održan završni seminar u okviru projekta Mreža za razvoj Subotice

Uto, 24.03.2015 - 23:41 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Nebojša Daraboš o lokalnoj mreži za razvoj grada
Nebojša Daraboš o lokalnoj mreži za razvoj grada
 Branislav Bugarski o lokalnim mrežama za razvoj
Branislav Bugarski o lokalnim mrežama za razvoj
Stanka Parać Damjanović o ciljevima mreže
Stanka Parać Damjanović o ciljevima mreže

U Plavoj sali Gradske kuće održan je završni seminar u okviru projekta Mreža za razvoj Subotice i potpisan međusektorski Sporazum o formiranju Mreže za saradnju na projektima za razvoj grada Subotice. Cilj Mreže je povezivanje i intenziviranje saradnje uz objedinjavanje lokalnih ljudskih i drugih resursa, organizacijskih kapaciteta, znanja, iskustava i stručnosti za efikasno praćenje i realizaciju ciljeva definisanih razvojnim dokumentima grada.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski. On je izjavio da se približavanjem Srbije Evropskoj uniji dolazi do značajnih razvojnih mogućnosti kroz finansijske fondove i da je u tom pogledu potrebno sistematizovati stvari, a cilj je da sve lokalne samouprave u APV imaju strategiju razvoja 2014-2020, što danas, kako je rekao, imaju 43 opštine.

- Smatrali smo da je važno da postoji nit između budućih razvojnih aktivnosti lokalnih strategija i Programa regionalnog razvoja APV i konceptualno smo pokušali da se prilagodimo nacrtu strategije koji postoji na republičkom nivou. Drugi cilj koji smo definisali bilo je stvaranje lokalnih autoriteta koji će se baviti implementacijom predviđenih aktivnosti u strateškim planovima. Tako smo podržavali formiranje i funkcionisanje Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i ’Sistema 48 sati’ koji omogućavaju veću i bržu komunikaciju između građana i javne administracije – istakao je,  Bugarski, i dodao da je ranijih godina resorni Sekretarijat svake godine raspisao po jedan konkurs za nevladine organizacije, a ove godine će raspisati dva.

Član Gradskog veća zadužen za oblast privrede Nebojša Daraboš je ocenio da je inicijativa svih partnera - institucija javnog sektora, obrazovnog sistema, organizacija iz privrede i nevladinog sektora - dobar temelj da se Sporazum primeni u praksi.

- Mislim da ćemo putem ovog sporazuma uspeti da uvedemo kulturu dijaloga koja nam je, možda, nedostajala u prethodnom periodu kako bismo projektne timove koje imamo u okviru svojih institucija i na kojima radimo bolje umrežili da bismo naše kadrovske institucionalne kapacitete povezali za dobrobit ovog grada, u skladu sa određenim strateškim dokumentima koje je ovaj grad već usvojio ili tek treba da usvoji – istakao je Daraboš.

On je izrazio zadovoljstvo što je Gradska uprava, u ovom mandatu, prepoznala potrebu da konačno realizuje i potpiše jedan ovakav sporazum.

- Potpisivanje Sporazuma smatram kao prvi korak koji je, svakako, veoma važan, ali realizacija će pokazati kako će Sporazum zaživeti na terenu, a  trebalo bi da zaživi, za boljitak svih nas. Svi mi ovde i jesmo upravo zbog toga da bismo ovo društvo razvijali na jedan bolji način – naglasio je Nebojša Daraboš.

Sporazum o saradnji sa lokalnom samoupravom potpisao je direktor RRA „Panonreg“ Branko Malagurski, a u projektu učestvuju Otvoreni univerzitet Subotica, Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, Turistički klaster Subotica-Palić, kao i nekoliko javnih komunalnih preduzeća, udruženja i firmi.

Ciljeve Mreže za razvoj Subotice predstavila je direktorka Centra lokalne demokratije Stanka Parać Damjanović, a na seminaru je učestvovala zamenica direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije Ana Ilić, koja je govorila o regionalnoj politici i koordinaciji strukturnih instrumenata. O IPA II sektorskom programiranju govorila je programski menadžer Svetlana Olenik.

Projekat Mreža za razvoj Subotice rezultat je višegodišnjih napora grupe nevladinih organizacija na uspostavljanju efektivne i funkcionalne mreže, a projekat realizuje Centar lokalne demokratije Subotica. Potpisnika na Sporazumu za sada je 15, ali je Mreža otvorena za nove članove.

www.subotica.rs

 

U prilogu inicijalni tekst

MREŽA ZA RAZVOJ SUBOTICE

Mreža za razvoj osnovana je na inicijativu  Grada Subotice u cilju unapređenja saradnje i koordinacije institucija javnog, civilnog i privatnog sektora uključenih u pripremu i realizaciju  projekata  prema domaćim i stranim programima i fondovima podrške koji mogu da se iskoriste za razvoj Grada u svim oblastima života. Mreža za razvoj ima za cilj objedinjavanje lokalnih resursa, organizacijskih kapaciteta, znanja i ekspertize za  efikasno praćenje i realizaciju ciljeva definisanih razvojnim dokumentima Grada.  Članstvo u Mreži je dobrovoljno a čine je organizacije i institucije zainteresovane za uspostavljanje međusektorskih partnerstava na bazi sporazuma o saradnji, zajedničku  pripremu i realizaciju razvojnih projekata u funkciji efektivnog doprinosa usvojenim strateškim razvojnim opredeljenjima Grada.

Mreža kao neformalna asocijacija za razvoj sastaje se najmanje jedanput godišnje na inicijativu Koordinatora Mreže, deluje kontinuirano, a sastaje se u vidu sednica Konferencije ili Koordinacionog tela zaduženog za planiranje I praćenje  aktivnosti  Mreže, uspostavljene kao oblik/mehanizam kontinuiranog konsultovanja i participacije u procesu realizacije razvojnih strategija. Mreža za razvoj Subotice kao oblik međusektorskog partnerstva realizuje  aktivnosti među kojima su ključne: formiranje i ažuriranje podataka o institucijama i organizacijama članovima Mreže, te njihovim zaposlenima sa relevantnim stručnim profilom i znanjem, planiranja zajedničkih aktivnosti, formiranja platforme, ili drugih sredstava međusobne kontinuirane komunikacije radi operacionalizacije zajednički planiranih, odnosno dogovorenih aktivnosti, održavanje redovnih sastanaka na temu saradnje na raspisima i projektima, kao i razmena iskustava, odnosno dobre/loše prakse.

Članice mreže će se u skladu sa sopstvenim interesovanjima, organizacijskim kapacitetima i raspoloživim resursima angažovati u saradnji sa drugim članicama i-ili  Mrežom u celini, na ispunjavanju ciljeva Mreže.

CILJEVI:

Izgradnja i funkcionalno osnaživanje Mreže za razvoj kao mehanizma međusektorske saradnje i partnerstva na nivou lokalne samouprave
Unapređenje komunikacije, razmena informacija i iskustava u oblasti realizacije razvojnih projekata od interesa za lokalnu zajednicu
Unapređivanje mehanizma međusektorskog informisanja, konsultovanja i participacije u usvajanju i realizaciji razvojnih politika na nivou lokalne samouprave
Objedinjavanje organizacijskih-institucionalnih kapaciteta u lokalnoj zajednici za strateško planiranje, zajedničku pripremu i implementaciju razvojnih projekata
Izgradnja platforme za razmenu dobre prakse i razvoj ljudskih resursa u oblasti planiranja, razvijanja i implementacije EU projekata u okviru IPA 2 (2014-2020) Programskog perioda
Kreiranje lokalne prakse izgradnje i razvijanja međusektorskog partnerstva (Subotica kao model dobre prakse) uz promociju i vidljivost Mreže u lokalnoj zajednici, na regionalnom, nacionalnom i međunarodnom planu
Afirmacija i umrežavanje lokalnih kapaciteta i resursa za sveukupni socijalno-ekonomski održivi razvoj zajednice.

 

Inicijalna lista osnivača Mreže za razvoj:

Grad Subotica, 

RRA Panonreg Subotica

Ekonomski Fakultet Subotica, Centar za nacionalne i medjunarodne projekte

Otvoreni Univerzitet Subotica

Regionalna privredna komora Subotica

Savez strukovnih društava i udruženja Subotica

Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica

Građevinski fakultet Subotica

Probitas Subotica

Otvorene Perspektive Subotica

Zavod za Urbanizam Subotica

Zoološki vrt Subotica

Inter Consulting

JKP Vodovod i Kanalizacija Subotica

Femina Creativa

Centar lokalne demokratije, ALD Subotica

Udruženje Terra's

CEKOR, Centar za ekologiju i održivi razvoj

INFOSTUD

„Subotica je 2022. godine regionalni industrijski centar severa Vojvodine,sa brendiranim proizvodima i uslugama i dinamičnom privredom zasnovanomna znanju i inovativnosti, čiji su nosioci revitalizovana i osnažena mala i srednja preduzeća. Mesto atraktivno za preduzetništvo i investiranje u visokoefikasnu i produktivnu privredu, sa akcentom na dalji razvoj inženjerskotehnoloških područja, što obezbeđuje održivi ekonomski rast sa većim brojem ikvalitetnijim radnim mestima kako u gradu tako i u ruralnim sredinama.Subotica je istovremeno orijentisana na moderni i održivi koncept ruralnograzvoja koji podrazumeva poljoprivrednu proizvodnju sa razvijenimkapacitetima za preradu i distribuciju dok su turistička ponuda i uslužnadelatnost zasnovane na tradiciji, prirodnom i kulturno-istorijskom nasleđu“

 Strategija lokalnog održivog razvoja grada Subotice 2013 – 2022.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search