Koje automobile kupuju Subotičani?

Sre, 01.04.2015 - 11:11 -- darko.kovacevic

Subotičani, kao i vozači širom Srbije, definitivno najviše vole nemačke polovne automobile, rezultati su analize koju je uradio sajt www.polovniautomobili.com. Četiri od top pet po interesovanju su Nemci. Najviše ih zanimaju vozila marke Audi, zatim Mercedes, BMW i Volkswagen. „Uljez” među njima je japanska Mazda i po tome se region Subotice, odnosno ceo Severno-Bački okrug, razlikuje od ostatka Srbije. Mazda tamo nije ni u top deset već je npr. FIAT znatno popularniji (nalazi se u top pet po interesovanju). Zanimljivo je da FIAT, koji ima i fabriku u našoj zemlji, u Subotici nije ni izbliza popularan kao u ostatku naše zemlje. Za navedenom grupom po interesovanju slede ostali proizvođači (redom): Škoda, Ford, Opel, Peugeot, Citroen, Alfa Romeo, Renault, Fiat i Toyota. 

Inače, tržište polovnih automobila u Srbiji i dalje je u nešto boljoj situaciji nego tržište novih, ali se po izboru vozila i karakteristikama potražnje može zaključiti da je kupovna moć građana još uvek niska. Kupac i dalje na prvo mesto prilikom kupovine polovnog automobila stavlja svoj budžet iako su mu želje često drugačije. Nakon budžeta razmišlja o troškovima registracije, održavanja i pristupačnosti delova.

Najtraženiji modeli polovnih automobila u Subotici i Severno Bačkom okrugu

Još je zanimljivije kada se pogleda koji su to modeli koji se u Subotici najviše gledaju, a koji kupuju. Zapravo, najveće interesovanje vlada za modelom Audi A4 jer vozači ovaj automobil smatraju dobrom kupovinom kada se posmatra odnos cene, kvaliteta i prestiža brenda. Za 5000 do 6000 evra može se kupiti primerak ovog modela proizveden 2003. ili 2004. godine. Veoma je tražen i model A6, a među tri omiljena Nemca su i Golf 5, Passat B5.5 i BMW serija 3.

Međutim, kada se pogleda u novčanik brzo se napuste interesovanja i vodi se mogućnostima. U tom slučaju izbor Subotičana najčešće budu znatno jeftiniji polovni automobili, kako po prodajnoj ceni, tako i kasnije za održavanje. To su najčešće VW Polo, Golf 4, Renault Clio, Opel Aastra G, Renault Megane, Fiat Stilo, Fiat Punto i Peugeot 307 i 206.

Subotičani kupuju dizelaše 

Kada je reč o ostalim navikama u kupovini, stanovnici Subotice i celokupnog Severno Bačkog okruga ne razlikuju se značajno od kupaca širom Srbije. Najviše traže automobile sa dizel motorima i njih preferira oko 60% vozača. Benzin je prvi izbor za 15% vozača, kombinacija benzina i gasa oko 8%, dok za 17% vozača to nije posebno važno pitanje.  

Kubikaža i cena najbolji pokazatelji kupovne (ne)moći

Već godinama unazad naši vozači praktično i ne kupuju automobile koji imaju više od 2000 kubika jer je po sadašnjim pravilima registracija za njih znatno skuplja. Ako i mogu nekako da sebi priušte polovan automobil pristojnog godišta, nisu raspoloženi da za njega svake godine plaćaju skupu registraciju, što jeste slučaj sa vozilima iznad 2000 kubika. Zbog toga oko 85% kupaca, među kojima su i Subotičani, kupuje automobile do 2000 kubika, a svega 15% ima taj luksuz da priušti sebi veću kubikažu.  

Kada je reč o cenama, najviše se traže vozila vrednosti između 2.000 i 3.000 evra, zatim je veliki broj onih koji, nažalost mogu da priušte sebi samo vozila od 1.000 do 1.500 evra, slede kupci koji daju između 4.000 i 5.000.

Kada je reč o broju vrata, Subotičani očigledno ne vole da se „provlače” kada sedaju na zadnje sedište. Otuda njih 75% bira automobile sa petora vrata, a ostali sa troja. Po karoseriji prvi izbor su limuzine (33%), slede hečbek (31%), karavan (17%), minivan (7%) i ostali.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search