U Subotici održan sajam preduzetništva

Čet, 10.12.2015 - 15:55 -- nikola.tumbas

Oko 200 preduzetničkih inicijativa predstavljeno je danas na Sajmu preduzetništva u Subotici, u organizaciji Srpske asocijacije menadžera (SAM), agencije DNA Communications i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a uz veliku podršku gradske uprave Subotice i lokalnih partnera. Sajam je organizovan u okviru projekta „Šansa za novi početak“.

Sajam preduzetništva u Subotici je treći sajam u nizu koji će biti organizovani širom Srbije u narednih šest meseci. Sajam je posetilo više od dvesta građana, koji su imali prilike da se informišu o više od 200 preduzetničkih ideja, osmišljenih na osnovu višemesečnog istraživanja i u skladu sa specifičnostima i potrebama svakog regiona u Srbiji, razvrstanih po visini investicije, kao i po delatnostima. Posetioci sajma su takođe dobili informacije o tome šta je potrebno za započinjanje novog biznisa, kako se smanjuje rizik i ostvaruje pristup fondovima podrške preduzetništvu.

„Potpredsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Marinković, najavio je u novembru ove godine da će 2016. u Srbiji biti proglašena ’Godinom preduzetništva’ i da će Vlada Srbije podržati nove preduzetnike. Nadamo se da će ovi sajmovi preduzetništva dati motivaciju i inspiraciju ljudima koji su nedavno ostali bez posla i da će im pomoći da prepoznaju priliku da započnu svoj biznis. Ovaj projekat zovemo ’Šansa za novi početak’ jer verujemo da proces restrukturiranja nije kraj njihove karijere, već prilika za njihov novi početak. Do sada smo ovakve sajmove održali u Nišu i Kruševcu, gde smo zabeležili veliko interesovanje, a nadam se da će i građane Subotice inspirisati neka od predstavljenih preduzetničkih inicijativa da pokrenu svoj biznis“, kazala je na otvaranju sajma izvršna direktorka SAM Jelena Bulatović.

Projekat je dobio podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Privredne komore Srbije, gradske uprave Subotice, Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Subotice, lokalne samouprave Subotice, Niša i Kruševca, organizacije ENECA, Regionalnih privrednih komora, lokalnih filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i brojnih lokalnih partnera koji se bave razvojem preduzetništva.

„Zahvalio bih se osnivačima ovog projekta što su prepoznali Suboticu kao jednu od gradova u kojoj će predstaviti preduzetničke ideje i pokušati da podstaknu naše sugrađane na pokretanje biznisa. Gradska uprava je prepoznala potencijal ovog projekta i podržala organizovanje sajma. Svoje programe podrške će na sajmu predstaviti deset lokalnih partnera koji se bave promovisanjem preduzetništva. Nezaposlenost je veliki problem u celoj zemlji i mislim da je ovo dobra prilika za mnoge koji su ostali bez posla da razmisle o osnivanju biznisa, sami ili udruženi“, rekao je pomoćnik gradonačelnika Subotice za oblast male privrede Ljuben Hristov.

„Šansa za novi početak“ je projekat koji sprovodi SAM sa agencijom DNA Communications i uz finansijsku pomoć USAID. Za više informacija o projektu posetite sajt www.novipocetak.rs kao i Facebook stranicu www.facebook.com/sansazanovipocetak.

info: Jasmina Šimić

 

***

U nastavku priloga je obraćanje direktora filijale

Nacionalne službe za zapošljavanje u Subotici Dušana Torbice

***

Dežurni pesimisti kao i dežurni optimisti kada je u pitanju stanje na tržištu rada pronaće na desetine razloga za dokazivanje svojih prognoza-negativnih i pozitivnih.U tim prognozama i preduzetništvo ima svoje mesto.

Dežurni pesimisti će ukazivati na probleme koji sprečavaju razvoj preduzetništva i koji se nemogu rešiti. Po principu ništa nevalja , ništa nema, ništa se nemože učiniti. Rečju traže  izgovor da se ništa neučini

Za optimisti problemi će biti izazov da se nešto učini, promeni, stvori, napravi I u svet rada uđe realizacijom preduzetničke ideje  

Danas rad i one koji rade  treba promovisati, dosta je u ovom društvu promovisan nerad. To je i jedan od ciljeva projekta ,,Šansa za novi početak‘‘. Svaki legalan posao je častan posao. Nema prljavog posla, prljavo je lenčarenje. U promociju rada i ljudi koji su uspeli zahvaljujući svom radu treba svi da se uključe, a ne samo NSZ, od vlasti do crkve, od stranaka do nevladinih organizacija i sindikata, od škola do medija...

U cilju unapređenja aktivnosti na promovisanju preduzetništva kao načina za zapošljavanje nezaposlenih,  potencijalno nezaposlenih ili uticaja na opredeljenje mladih iz školskih i studentskih klupa za rešavanje svog radnog statusa putem samozapošljavanja, kroz ulazak u preduzetnički način zapošljavanja sistematski, kontinuirano i u saradnji sa školama, fakultetima, medijima, lokalnom samoupravom, profesionalnim i stručnim udruženjima koje promovišu preduzetništvo, a i uz pomoć samih preduzetnika u subotičkoj filijali NSZ  senzibilišemo  navedene ciljne grupe ka preduzetničkoj orijenaciji. Nažalost ima i onih koji i kada dobiju sredstva za samozapošljavanje, odustanu od sopstvenog biznisa, neretko, upravo iz razloga što neshvate da je za sopstveni biznis, sem struke, potrebno  znati voditi biznis, preduzetnički razmišljati i poslovati.

I upravo zbog toga kroz informativno savetodavne usluge koje kao paradigmu imaju  preduzetnički način razmišljanja usmeravamo nezaposlene ka njihovoj odluci da u svet rada uđu kao preduzetnici sa preduzetničkim načinom razmišljanja i da shvate da bez stalnog sticanja novih znanja i veština , rečju učenja, nema poslovnog ali ni životnog uspeha.

Potrebna znanja i veštine za preduzetništvo stiču se i obukama koje filijala sistematski i u kontinuitetu  organizuje za nezaposlene o svim bitnim temama neophodnim za preduzetnički način razmišljanja i realizaciju preduzetničke ideja.

Pomažemo im da krenu od malog inovativnog, porodičnog preduzeća za željom da što pre dođu do industrijskog giganta. Mnogi su tako počeli da bi danas bili poznati kao svetski brendovi i industrijski giganti. Zaboravlja se da su i veliki nekaa bili mali.

DOBRO OSMIŠLJENA POSLOVNE IDEJE I BIZNIS PLAN KOJI OPERACINALIZUJE DOBRU POSLOVNU IDEJU USLOV JE ZA DOBIJANJE SUBVENCIJE I ŠTO JE NAJVAŽNIJE I GARANCIJA ZA USPEŠNO POSLOVANJE.

I  ove  godini subotički region je uz subvencije NSZ nezaposlenima  bogatiji za blizu 150 novih preduzetnika, a Grad Subotica za 100.

Od hiljadu ideja jedna je dobra od hiljadu dobrih ideja jedna je ostvarljiva.

Verujemo da će od 8849 nezaposlenih subotičana iz novembra meseca ove godine, što je za 14% manje u odnosu na predhodnu godinu, mnogi od nezaposlenih u  svet rada ući  kao preduzetnici .

Od 4600 zaposlenih subotičana sa evidencije NSZ, mnogi su I preduzetnici…

Neka se u 2016 godini, GODINI PREDUZETNIŠTVA, uz našu pomoć ostvare preduzetničke ideje posetilaca sajma.

Sretno i uspešno

***

Informacija o stanju nezaposlenosti u Subotici

СУБОТИЦА

стање 01.01-30.11.2015

 

ПОДАЦИ РЗС

 

За подручје Севернобачког округа надлежна је Филијала Суботица Националне службе за запошљавање, која обухвата град Суботицу и општине Бачка Топола и Мали Иђош.

На подручју Севернобачког округа регистровано је 186.906 становника (према Попису из 2011. године). Број формално запослених износио је 46.056 лица (анкета РАД, РЗС, март 2015. године). Просечна зарада запослених на подручју Севернобачког округа (без пореза и доприноса) за октобар 2015. године износила је 38.524 динара.

На подручју града Суботице регистровано је 141.554 становника, док је број формално запослених 37.060 лица. Просечна зарада запослених (без пореза и доприноса) за октобар 2015. године износила је 39.248 динара.

 

НЕЗАПОСЛЕНОСТ (Евиденција НСЗ)

 

На подручју Филијале Суботица (стање на дан 30.11.2015.) има 13.516 лица, што представља смањење у односу на исти месец претходне године за 13,15%. Од тога:

  • 6.480  или 47,94% чине жене;

  • учешће младих до 30 година је 23,13%, док је старијих од 50 година 33,99%;

  • учешће лица без квалификација и нискоквалификованих  (I и II степен) износи 46,50%, лица са средњом стручном спремом (III – V степен) 43,50%, док је са вишим и високим образовањем (VI - VIII степен) 10,00%;

  • учешће дугорочно незапослени (више од годину дана) на евиденицији незапослених лица је 62,13%.

 

На подручју града Суботица (стање на дан 30.11.2015.) регистровано је 8.849 лица, што је

13,68% мање него у истом месецу претходне године. Структура ових лица је следећа:

  • 4.184 или 47,28% чине жене;

  • учешће младих до 30 година је 23,00%, док је старијих од 50 година нешто више и износи 35,30%;

  • учешће лица без квалификација и нискоквалификованих (I и II степен) износи 46,17%, лица са средњом стручном спремом (III – V степен) 42,04%, док је са вишим и високим образовањем (VI - VIII степен) 11,79%;

  • учешће дугорочно незапослених (више од годину дана) на евиденицији незапослених лица је 57,39%.

ЗАПОШЉАВАЊЕ СА ЕВИДЕНЦИЈЕ НСЗ

 

Са евиденције на подручју Филијале Суботица, у периоду од 01.01.2015. до 30.11.2015. године, запослило се укупно 5.784 лица, што представља повећање за 11,57% у односу на исти период претходне године. Од тога:

  • 53,79% чине жене;

  • учешће младих до 30 година је 37,62%, док је учешће старијих од 50 година 16,86%;

  • лица са средњом стручном спремом (III – V степен) имају учешће 49,86%, затим следе лица без квалификација и нискоквалификовани (I и II степен) са 41,72%, док је са вишом школом или факултетом (VI - VIII степен) запослено 8,42%;

  • учешће дугорочно незапослених (више од годину дана) који су се запослили са евиденције је 33,92%.

 

Са евиденције на подручју града Суботице, у периоду од 01.01.2015. до 30.11.2015. године,

запослило укупно 4.594 лица (19,29% више него у истом периоду претходне године) од којих:

  • 56,09% чине жене;

  • 36,94% запослених су млади до 30 година, док је учешће старијих од 50 година 16,96%;

  • највеће је учешће лица са средњом стручном спремом (III – V степен) 51,46%, затим следе лица без квалификација и нискоквалификовани (I и II степен) са 39,66%, док лица са вишом школом и факултетом (VI - VIII степен) учествују у запошљавању са 8,88%;

  • учешће дугорочно незапослених (више од годину дана) међу запосленим лицима је 33,50%.

Custom Search