Država morala da zna za falsifikovanje potpisa

Čet, 14.04.2016 - 20:28 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

U Mađarskom pokretu ocenjuju da ovako veliki broj fasifikovanih potpisa na listama nije mogao da prođe bez znanja ili umešanosti dela državnih struktura. Predali žalbu Upravnom sudu i traže proglašenje svoje liste
 Rukovodstvo Mađarskog pokreta slaže se sa ocenom RIK-a da je reč o falsifikatima „industrijskih srazmera“, da je je reč o krivičnom delu iz oblasti organizovanog kriminala,  ali je ubeđeno da to nije bilo moguće bez umešanosti ili znanja dela državnih struktura. Laslo Varga koji je izrekao ovu ocenu nije želeo da  konkretizuje na koje državne strukture misli, ali je dodao da ovakvo masovno falsifikovanje nije moglo da prođe neprimećeno.
    Lista Mađarskog pokreta i Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara za republičke izbore pre dva dana odbijena je odlukom RIK-a koji je konstatovao da se ovde dogodila „tragikomična situacija“ jer je na listi otkriveno falsfikovanih 1611 potpisa, koji su overeni pečatom Prvog opštinskog suda u Beogradu koji više nije u upotrebi.  
    Mađarski pokret i DZVM smatraju da je, međutim, došlo do višesturke povrede prava i zbog toga su uložili žalbu Upravno sudu koji ima 24 časa da odgovori na zahtev da se i ova lista nađe na izborima.
    - Kao profesor Ustavnog prava smatram da je povređeno osnovno biračko, ustavom zagrantovano pravo građana, ali i tri osnovna načela Zakona o upravnom postupku. Ponašanje RIK-a je sramota za profesiju - rekao je dr Tamaš Korhec, jedna od osnivača Mađarskog pokreta. On je rekao da neprihvatljivo i suprotno zakonu da RIK ne obavesti podnosioce liste „Mađarski pokret – za promene – DZVM“ o tome da su konstatovani falsifikovani potpisi i da im ne omogući vreme da taj propust isprave.
    - Očekujemo da Upravni sud odluči u našu korist i u tom slučaju moguća su dva scenarija, da naša lista bude proglašena, ili da nam se odobri novi rok za prikuljanje nedostajućih potpisa. Ukoliko Upravni sud odbije naš zahtev to znači da su onda političke ili društvene okolnosti bile važnije od pravnih argumenata, - rekao je Laslo Varga, član rukovodstva Mađarskog pokreta.
    Ovaj pokret podseća da su predali listu prošlog petka, da je RIK konstatovao da je sve u redu, ali da   nedostaje 196 potpisa, te je Mađarski pokret predao novih blizu 700 potpisa. Međutim,  nakon toga, kako je rekao dr Korhec, iz medija saznaju da je njihova lista odbijena zbog toga što je 1611 potpisa falsifikovano, odnosno overeno pečatom Prvog opštinskog suda u Beogradu koji nije u upotrebi.
    U saopštenju koje je izdatom prethodnog dana, ali i na konferenciji za medije, rukovodstvo Mađarskog pokreta  objasnilo je da su nakon što je u Bečeju osporena njihova lista, zastali su u prikupljanju potpisa, a pošto što im je Upravni sud dao za pravo, kako bi ubrzali i proširili teren na kojem prikupljaju potpise, prihvatili su ponudu da u prikupljanje potpisa uključe aktiviste koji su zauzvrat tražili mesto u biračkim odborima. Falsifikovani potpisi dogodili su se upravo kod potpisa koje su, na teritoriji centralne i južne Srbije prikupljali ovi aktivisti. Varga nije želeo da imenuje kome su poklonili poverenje da za njih skuplja potpise, ali je dodao da su se pokazali naivnim pošto nisu imali sumnje da se na terenu dešava bilo šta nelegalno. Prethodnih sedmica SVM je reagovao tvrdeći da za Mađarski pokret potpise prikupljaju druge stranke i to na teritorijama gde ne živi mađarska manjina.
    - U rešenju RIK-a ni na jednom mestu se ne tvrdi da je Prvi opštinski sud rekao da je pečat ukraden, ili da je nepostojeći, ali da on nije korišćen u overavanju potpisa za ove izbore. Mi u stvari nismo ni videli taj pečat - kaže Korhec.
    Prethodnog dana Doroća Silađi i Aron Čonka policiji su izneli podatke koji su im poznati oko prikupljanja potpisa s obzirom da je već pokrenuta istraga o falsifikovanim potpisima. U Mađarskom pokretu prevladava osećanje da je oko odbacivanja i osporavanja njihove liste postojao sled događaja koji budu sumnju da je njihova, kao i još pet listi namerno eliminisano iz izborne trke. Obraćajući se na mađarskom jeziku dr Korhec je rekao da je ovo u skladu sa odlukom Ištvana Pastora da lista SVM-a na izborima ne može da ima alternativu.

info: A.I.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

АКЦИЈА ПРЕОКРЕТА ПРОТИВ ИЗБОРНЕ КРАЂЕ У СУБОТИЦИ

Активисти Покртета за ПРЕОКРЕТ развили су данас испред Градске куће у центру Суботице транспарент "ПРОТИВ ИЗБОРНЕ КРАЂЕ -ЗА ПОШТЕНЕ ИЗБОРЕ". На овај начин они су скренули пажњу да избор градоначелника Суботице и чланова Градског већа није легалан  јер произилази из изборних махинација, уцена, притисака и куповине Тим поводом новинарима се обратио председник Покрета за ПРЕОКРЕТ проф. др Јанко Веселиновић - "Ови избори су купљени и покрадени. О томе сада говори само Покрет за преокрет и неколико политичких организација унутар Коалиција за поштене изборе,  која се полако шири. Већина опозиционих странака уласком у Народну скупштину престала је о томе да говори. Нема...

detaljnije
Post date: Pet, 24.06.2016 - 21:56

Prvi čovek gradskog SVM-a izabran za predsednika Skupštine, gradonačelnik iz SNS-a, ali tek krajem juna.

Tivadar Bunford, predsednik gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara i nosilac liste ove stranke na lokalnim izborima, novi je predsednik Skupštine grada.

Konstitutivna sednica Skupštine grada potvrdila je koaliciju SVM-a i SNS-a i na lokalnom nivou, a njihov partner u gradskoj vlasti biće i Savez bačkih Bunjevaca. U novom sazivu Skupštine SNS je najveća odbornička grupa koja od 67 mesta, ima 31 odbornika. SVM ima 11 odbornika, te sa jednim odbornikom SBB imaju komotnu većinu. U opoziciji su za sada ostali Mađarski pokret sa takođe 11 odbornika, koalicija DS, DSHV, LDP i Nove stranke sa sedam odbornika, LSV, SDS i Zeleni imaju četiri odbornika, a po...

detaljnije
Post date: Čet, 02.06.2016 - 17:42

Izbori su prošli. Vreme je da svako počisti svoje reklame, plakate, flajere.... Pokret "Dosta je bilo" u Subotici tokom predizborne kampanje, nije zalepio ni jedan plakat. Umesto toga, nepoznati autor ofarbao je trotoar ispod nadvožnjaka kod Nove opštine, a da to nismo ni znali.

Pozivamo ga da nam se pridruži. Naše akcije nisu tajne, ne radimo ništa krišom. Transparentno, otvoreno i direktno. Pridruži nam se, postani deo tima i zajedno sa nama doprinesi da Subotica, Vojvodina i Srbija postanu mesto u kome će rado i lepo da se živi.

Bez mrlja. Dosta je bilo!

info&photo - Ljilja Elek

Post date: Sub, 14.05.2016 - 20:05

PREVARA GRADSKE IZBORNE KOMISIJE U SUBOTICI

Gradska izborna komisija je 25.aprila 2016. godine u 18 i 30 časova donela Zapisnik o radu izborne komisije kojim su utvrđeni rezultati izbora za odbornike Skupštine grada Subotice održanih 24.aprila ove godine.

Gradska izborna komisija je obavestila sve zainteresovane da se pregled glasačkog materijala sa izbora može izvršiti 27, 28 i 29. aprila uz prethodnu najavu. Podneli smo zahtev i dobili termine kada naši predstavnici mogu da dođu i pregledaju izborni materijal. Pregledom materijala ustanovili smo grube propuste biračkih odbora na 12 izbornih mesta gde Zapisnik sa glasačkog mesta nije potpisan od svih čalnova biračkog odbora, kao i da u nekoliko slučajeva nema ni jednog potpisa članova, već je samo potpis predsednika...

detaljnije
Post date: Sub, 30.04.2016 - 17:54

Komentari i brojanje glasova u Beogradu se prelilo iz prestonice i sada svi nezadovoljni traže nešto što misle da su izgubili...

Post date: Čet, 28.04.2016 - 20:39
Custom Search