Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Ministar kulture Vladan Vukosavljević posetio Suboticu

Čet, 23.03.2017 - 17:04 -- nikola.tumbas

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sa saradnicima sastao se danas, u Gradskoj kući, sa ministrom kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladanom Vukosavljevićem. Razgovaralo se o više za naš grad važnih tema vezanih za kulturu, pored ostalog i o nastavku radova na dogradnji, rekonstrukciji i adaptaciji zgrade Narodnog pozorišta, posvećenosti subotičke lokalne samouprave realizaciji tog davno započetog i, nažalost, još uvek nedovršenog projekta, i rešenosti Vlade Republike Srbije i resornog ministarstva da se i ovaj projekat u narednih nekoliko godina konačno privede kraju.

Ministar Vukosavljević je, obraćajući se medijima, izjavio da je Narodno pozorište u Subotici jedan od najvećih investicionih projekata u srpskoj kulturi decenijama unazad, da je projekat pre 11 godina zamišljen vrlo ambiciozno i da veruje da će u narednom periodu, koji je kraći od četvorogodišnjeg, to velelepno zdanje sa dve scene biti pušteno u rad.

Ministarstvo kulture, podsetio je, u periodu od 2006. do 2012/2013. godine izdvojilo je za taj projekat oko 270 miliona dinara, a u protekle dve godine po 35 miliona.

Vukosavljević nije želeo da licitira sa datumima, ali je konstatovao da taj proces ide u dobrom pravcu uz veliko zalaganje lokalne samouprave, pokrajinske Vlade i Ministarstva kulture. Taj projekat će, dodao je, biti obuhvaćen i Strategijom kulturnog razvoja.

Gradonačelnik Laban je rekao da veruje da će Narodno pozorište biti završeno do 2020. godine, kada očekuje i izvođenje prve predstave u subotičkom teatru.

Šesta faza radova, za koju su Ministarstvo kulture i Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine izdvojili 62 miliona dinara i koja je u toku, biće završena početkom juna, istakao je Bogdan Laban, i najavio da će potom uslediti realizacija sedme faze radova, čija procenjena vrednost iznosi 250 miliona dinara.

- Za 2018. i 2019. godinu u toku su razgovori oko budžeta i biće izdvojena značajna sredstva – naglasio je gradonačelnik Laban.

Pokrajina i Republika će, kazao je, podržati razna kulturna dešavanja u našem gradu, posebno Festival evropskog filma Palić i Međunarodni festival pozorišta za decu.

Šesta faza obuhvata radove na fasadi sa strane Ulice Branislava Nušića - postavljanje termoizolacije, izradu podkonstrukcije od aluminijuma za nošenje kamene fasade i postavljanje kamene fasade, dok se u okviru sedme faze planira završetak radova na novom delu objekta i radovi u unutrašnjem delu starog objekta.

Vlada Srbije je u budžetu za 2017. godinu za nastavak radova na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog pozorišta u Subotici predvidela sredstva u iznosu od 111 miliona dinara.

Posle sastanka sa gradonačelnikom Bogdanom Labanom, ministar Vukosavljević je posetio Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture i Gradski muzej, gde se upoznao sa aktivnostima, planovima i problemima sa kojima se suočavaju te ustanove kulture, a obišao je i zgradu Narodnog pozorišta.

info: www.subotica.rs

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Post date: Pon, 09.10.2017 - 22:13

ПОТПИСАН УГОВОР О ПРЕНОСУ СРЕДСТАВА ЗА НАСТАВАК ФИНАНСИРАЊА РЕКОНСТРУКЦИЈЕ „НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА“ У СУБОТИЦИ

Директор Управе за капитална улагања АП Војводине Недељко Ковачевић и градоначелник Града Суботице Богдан Лабан потписали су данас у Новом Саду уговор о преносу средстава Управе за капитална улагања Аутономне покрајине Војводине Граду Суботици ради наставка финансирања адаптације, реконструкције и доградње зграде "Народно позориште – Narodno kazalište – Népszínház'' у Суботици. За финансирање VII фазе пројекта, у покрајинском буџету је обезбеђено 223.000.000,00 динара.

„Заједничким радом и окупљањем свих нивоа власти, средства за наставак финансирања реконструкције и доградње Народног позоришта у Суботици, обезбеђена су са више извора, што је потврђено и недавним...

detaljnije
Post date: Pet, 08.09.2017 - 16:19
Post date: Pet, 03.03.2017 - 23:23

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, u pratnji danas je sa delegacijom bio u poseti Subotici. Delegacija je obišla radove na Narodnom pozorištu kao i nedavno završenu halu u Industrijskoj zoni u Malom Bajmoku, izgrađenu u većem delu sredstvima pokrajine.

Sastanku sa gradskom upravom na čelu sa gradonačelnikom Bogdanom Labanom prisustvovali su i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Miroslav Štatkić i direktor Uprave za kapitalna ulaganja APV Nedeljko Kovačević.

Više o ovome u video zapisima a prilog u tekstu pročitajte ovde.

Post date: Pon, 17.10.2016 - 14:46

ЗА РАВНОМЕРНИ КУЛТУРНИ РАЗВОЈ ВОЈВОДИНЕ НОВИХ 60 МИЛИОНА ДИНАРА - Управа за капитална улагања АПВ доделила је 60.000.000,00 динара по јавном конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката у области културе. Бесповратна финансијска средства су додељена за пројекте који ће да буду реализовани у пет војвођанских општина, а намењена су за финансирање и суфинансирање пројеката изградње, реконструкције, адаптације и санације објеката културе у јавној својини. Средства су додељена следећим учесницима на јавном конкурсу за пројекте:

  • Општина Бачки Петровац - Адаптација зграде позоришта у Бачком Петровцу - 10.000.000,00  
  • Општина Сента - Реконструкција и адаптација зграде бивше касарне (објекат 4) ради обезбеђивања радног...
detaljnije
Post date: Pet, 22.04.2016 - 12:20