Četvrt veka estetičke tribine Dijalog

Sre, 17.05.2017 - 05:51 -- darko.kovacevic

U utorak, 16. maja 2017. godine, u Svečanoj sali gimnazije ,,Svetozar Marković” u Subotici, sa početkom u 18 časova, obeležena je dvadesetopetogodišnjica postojanja estetičke tribine ,,Dijalog”.

Obeležavanje četvrt veka postojanja ove Tribine, jedinstvene u Republici Srbiji, koja je, uzgred rečeno, jedno od najstarijih filozofskih dogadjanja u našoj zemlji, započelo je muzikom Johana Sebastijana Baha, u interpretaciji mlade subotičke čeliskinje Milene Radović i projekcijom dokumentarnog filma Subotički estetički nokturno, koji su snimili maturanti: Vladimir i Ognjen Janić i Nađa Popović.

Subotički estetički nokturno je kratka retrospektiva dvadesetopetogodišnjih događanja na tribini ,,Dijalog”, koju je osnovao profesor filozofije Dragan Krstić, 29. 9. 1992. godine, s ciljem da na njoj gimnazijalci razgovaraju o problemima umetnosti sa našim najpoznatijim filozofima-estetičarima, kritičarima i umetnicima. Obeležavanje četvrt veka postojanja tribine ,,Dijalog” je počelo muzikom, zato što je prva tribina bila posvećena problemima filozofije muzike. U muzičkom delu programa pre 25 godina nastupila je bivša učenica Gimnazije, Gordana Kostić, tada student solo pevanja, a sada u svetu poznati i priznati sopran. Od 1997. godine na tribini ,,Dijalog” govorili su naši najznačajniji filozofi-estetičari starije generacije: prof. dr Mirko Zurovac, prof dr Sreten Petrović, prof. dr Milan Uzelac, dr Mihailo Vidaković itd. Poslednjih godina na ovoj Tribini govorili su i naši najznačajniji mladi filozofi: dr Una Popović, dr Aleksandar Stevanović i drugi.

Pored filozofa na ovoj tribini su govorili i naši najpoznatiji filmski kritičari: Dinko Tucaković, Nebojša Popović, Bojan Bosiljčić, filmski stvaraoci: Dejan Zečević i Sonja Savić, pozorišni reditelj Ljubiša Ristić i najpoznatiji subotički književnici: Marija Šimoković, Boško Krstić, Đorđe Kuburić, Laura Kovač itd. Tribinu ,,Dijalog” su podržali mnogi intelektualci, među kojima, svakako, treba pomenuti estonskog filozofa Leonida Stoloviča, koji je, nesumljivo, jedan od najvaćih filozofa sa područja bivšeg SSSR.

Većina tekstova razgovora vođenih na tribini ,,Dijalog” od 1992. godine, kada je Tribina osnovana, pa do 2012. godine objavljeni su u sledeće tri knjige profesora Dragana Krstića: Tajna umetnosti, Filozofija, umetnost i kič i Subotički estetički razgovori. O tribini Dijalog i knjizi Tajna umetnosti, u Istoriji srpske filozofije 3, na 172. strani se kaže: ,,Knjiga Dragana Krstića Tajna umetnosti…sadrži 12 intervjua sa vodećim srpskim estetičarima, ali i umetnicima, a većina njih odslikava rad estetičke tribine Dijalog, koja se zahvaljujući upravo Krstiću održava jednom godišnje u Subotici već dvadeset godina. Ovi intervjui pružaju izvanredan uvid u jednako neobično i dugotrajno postojanje jedne estetičke tribine, dok istovremeno svedoče i o načinu na koji su estetičari vizirali svoj neposredni uticaj na na šire društveno-kulturno polje“.

Po rečima profesora dr Sretena Petrovića, organizator i voditelj tribine ,,Dijalog”, profesor Krstić je razgovarajući sa svojim sagovornicima ,,dosledno sproveo teorijsku ideju o tome da se sa sagovornikom problematizuje pitanje mogućnosti sudelovanja umetnosti kao forme duha u osvetljavanju Bića uopšte i egzistencije čoveka, posebno, odnosno odgovori na izazov teorijske refleksije, zbog čega manjkaju eksplicitni odgovori na pitanje o smislu i suštini same umetnosti. Pojednostavljeno kazano: zbog čega nijedan teorijski pristup ne uspeva da dosegne do njenoga ležišta”.

Posle projekcije dokumentarnog filma Subotički estetički nokturno, predsednik aktiva profesora filozofije Beograda, dr Aleksandar Stevanović je pročitao pismo predsednika Srpskog filozofskog društva, Slobodana Kanjevca, koji je bio sprečen da dođe na obeležavanje ovog velikog jubileja, u kome se, između ostalog, o tribini ,,Dijalog”, njenim gostima i njenom osnivaču Draganu Krstiću kaže: ,,Ovakvim dosadašnjim radom vi ste svedočili intelektualnu i kulturnu moć kojom se ponosi i sam grad Subotica, ali i celokupna naša zajednica. Vaš rad je vredan svake pažnje i poštovanja, a Srpsko filozofsko društvo vam je zahvalno za rezultate koje ste postigli u cilju podsticanja i razvoja filozofske kulture."

Posle pročitanog pisma gosti tribine: prof. dr Sreten Petrović, doc. dr Una Popović i dr Aleksandar Stevanović su izneli svoje mišljenje o dvadesetopetogodišnjem radu tribine ,,Dijalog”.

Na kraju programa učenice 2/1 odeljenja, Minja Vuković i Jovana Drčić su svirale kompozicije Šopena i Čajkovskog.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search