Filmski program - Ekološki dokumentarci

Ned, 09.07.2017 - 22:40 -- darko.kovacevic

Budućnost je odavno počela - Ekološki dokumentarci na 24. Festivalu evropskog filma Palić

Program Eco Dox predstojećeg 24. Festivala evropskog filma Palić predstaviće po izboru selektora Igora Toholja relevantne dokumentarne filmove sa jakom zajedničkom porukom koja ih povezuje: Planeta je u opasnosti – Budućnost je odavno počela!

- Svedoci smo veoma velikog povećanja angažmana svih relevantnih činilaca u misiji podizanja ekološke svesti poslednjih godina. Ovaj program dokumentarnih filmova koji za temu ima životnu sredinu i pogled na nju filtriran kroz autorsku vizuru u najširem smislu te reči je pokušaj doprinosa svekolikom ekološkom osvešćivanju. Nekad daleka budućnost, tumorna ekološka predviđanja su medijski prisutna svakodnevica. Ona je izvesna i prepoznatljiva velikoj većini stanovnika zemlje opijenih konzumerizmom i nema više obrise daleke opasnosti koja se valja negde iz tmine budućnosti, - kaže selektor Igor Toholj, i dodaje, - Dokumentarni filmovi iz ovogodišnjeg programa svedoče upravo o tome: budućnost je odavno počela sa svim aspektima antropološke katastrofe koja se odvija pred nama. Antropološke, jer je ljudski faktor oličen u beskrajnoj pohlepi doprineo njenom ubrzanom dolasku. Ipak, postoje ljudi koji se od globalnog do lokalnog nivoa trude i u tome neretko uspevaju, da barem nešto učine da ovaj proces uspore i u potrebu za borbom ubede i svoju okolinu, sve više pokušavajući da barem sačuvaju supstrat sadašnjeg stanja, baš kao što glasi najava za film Zlatni geni.... ili kako biobanke pokušavaju da spasu sva živa bića, uključujući i vas. O ovim vizionarima svedoče filmovi koji su pred vama i čiji vam se autori obraćaju.

Izdvajamo film “Mrtvi magarci se ne plaše hijena”, priču o otimanju zemlje u Etiopiji usled ekspanzije kapitala i ljudske pohlepe. Slučaj Etiopija, jedan od najdrastičnijih do sada, svedoči o entropiji kojoj su kumovale EU i Svetska banka. Kao posledica preuzimanja ogromnih parcela od strane monopolista događa se propast malih farmera i čitav niz procesa koji destabilizuje krhku etiopsku ekonomiju i društvo i dovode do opasne spirale nasilja.

Publika će imati priliku da pogleda još jedno izvrsno ostvarenje - dokumentarac “Zlatni geni”. Kako sačuvati supstancu u eri konzumerizma i površnosti? Biobanke širom sveta i posvećenici koji u njima rade ne samo da pokušavaju da rekreiraju nestale vrste i spreče ekspanziju gladi i bolest - njihova misija je i preispitivanje koncepcije savremenog ljudskog društva u epohi kontrolisanog manipulisanja genetskim nasleđem.

Valentin Turn je pred velikim izazovom. Treba pronaći alternativu za proizvodnju hrane u svetlosti činjenice da će čovečanstvo kroz dve decenije imati 10 milijardi stanovnika. Pokušavajući da da odgovor na pitanje šta ćemo jesti, on u filmu “10 milijardi – šta je u tvom tanjiru?” oblilazi svet i posećuje niz privatnih, ekološki odgovornih kooperativa za alternativu velikim industrijskim sistemima za proizvodnju hrane.

U filmu “Sloboda pod teretom” upoznajemo se sa najstarijom generacijom nosača na Visokim Tatrama, ljudima koji se sa zalihama svakodnevno penju na planinu, dok u svom esejističkom dokumentarcu “Tri farmera i sin” Sigmund Štajner istražuje rad, živote i generacijske veze tri austrijska farmera. “Puls” je intrigantna priča o kompleksnom odnosu čoveka i životinje u jednoj od najvećih evropskih farmi jelena u brdima na jugu Mađarske sa 1.500 jakih i dalje divljih crvenih jelena.

Domaći predstavnici u ovogodišnjem programu Eco Dox su vrsni dokumentaristi Željko Mirković sa ostvarenjem “Obećanje” (o francuskoj porodici koja se doselila u zabačeno siromašno selo na severu Srbije napušteno od strane mladih) i Vladimir Perović sa kratkim filmom “Breg”.

Filmovi iz programa Eco Dox – Ekološki dokumentarci biće prikazani u Filmskom klubu Otvorenog univerziteta Subotica u periodu od 16. do 21. jula (18h).

U okviru 24. izdanja Festivala evropskog filma Palić, koje će se održati od 15. do 21. jula, biće prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Hrvatska u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitniku nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters! i Palić u Beogradu.

Ličnosti: 

Više o ovoj temi...

Zlatni toranj za najbolji film na 24. Festivalu evropskog filma Palić Žiri je dodelio filmu "Park" Sofije Egzarhu, "za realističan pristup kroz koji opisuje brutalni svet dvoje mladih koji odrastaju u svetu koji se raspada; za telesnost, intenzivan jezik i izuzetnu glumu dvoje mladih glumaca u usponu, i pritom je rad rediteljke-debitantkinje", navodi se u obrazloženju Žirija Festivala. Palićki toranj za najbolju režiju dodeljuje se Heleni Hegeman za "Preterani aksolotl", "za intenzivno i energično pripovedanje i smelu narativnu strukturu. Ovaj film na scenu dovodi jednu mladu glumicu koja obećava, i jednu iskrenu rediteljku", piše u saopštenju Žirija. Specijalno priznanje dobija Igor Bezinović za ostvarenje "Kratki izlet"...

detaljnije
Post date: Sub, 22.07.2017 - 20:37

Nakon 24. Festivala evropskog filma Palić sledi nam program „Bioskopski hitovi“ u organizaciji Otvorenog univerziteta i bioskopa Eurocinema. Od 22. do 26. jula sa početkom u 21.00 čas na Letnjoj pozornici na Paliću publika će imati priliku da pogleda 5 žanrom različita bioskopska hita. Cena ulaznice je 300 dinara, a u slučaju loših vremenskih uslova program će biti otkazan.

BIOSKOPSKI HITOVI NA LETNJOJ POZORNICI – PROGRAM:

Subota, 22.07.2017. u 21h
Film: PLANETA MAJMUNA – RAT / War for the Planet of the Apes (SAD, 2017)
Režija: Matt Reeves
Uloge: Woody Harrelson, Judy Greer, Andy Serkis
Žanr: akcija, avantura
Trajanje: 142 min.

U trećem delu popularne blokbaster...

detaljnije
Post date: Pet, 21.07.2017 - 10:00

Goste na festivalu je pozdravila zamenica gradonačelnika Subotice, Timea Horvat.

U prilogu nekoliko fotografija sa ceremonije otvaranja festivala i teksta PR-a Aleksandra Pavlice.

Na Letnjoj pozornici na Paliću sinoć je svečano počeo 24. Festival evropskog filma (FEF) Palić, koji je proglasio  otvorenim istaknuti srpski glumac Slavko Štimac, dobitnik nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskom filmu, nakon što mu je to priznanje uručila predsednica Saveta FEF-a Mira Banjac. Mnogobrojna publika pozdravila je dugim aplauzom oboje cenjenih i omiljenih glumaca.

Prethodno se publici obratila zamenica gradonačelnika Subotice Timea Horvat, a zatim i mađarska glumica Aleksandra Borbelj...

detaljnije
Post date: Ned, 16.07.2017 - 01:35

Dvadeset i četvrti Festival evropskog filma Palić otvoriće na fantastičnoj Letnjoj pozornici danas, u subotu uveče, ovogodišnji dobitnik nagrade Aleksandar Lifka, velikan našeg glumišta - Slavko Štimac.

Njemu će nagradu uručiti počasna predsednica Saveta Festivala Mira Banjac.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja, koja će početi u 21 čas, biće predstavljen Internacionalni žiri Festivala koji će raditi u sastavu: Kristi Puju (predsednik), jedan od najznačajnjih reditelja novog rumuskog filma, naš poznati glumac Nikola Đuričko, reditelj Gust Van Den Berge, selektorka i producentkinja Luiz H. Johansen iz Danske i hrvatska glumica Tihana Lazović. Žiri će najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa dodeliti nagrade...

detaljnije
Post date: Sub, 15.07.2017 - 13:49

Glavni takmičarski program 24. Festivala evropskog filma Palić predstaviće od 15. do 21. jula 12 izuzetnih filmskih ostvarenja, koja su osvajala značajne nagrade na velikim festivalima, ali i privukla pažnju publike širom Evrope.

Program će otvoriti van konkurencije dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film na Filmskom festivalu u Berlinu - mađarska ljubavna priča "Na duši i telu"; rediteljke Ilidike Enjedi. Tu je zatim “Bez ljubavi” ruskog reditelja Andreja Zvjaginceva, starog znanca festivala sa Palića, koji je ove godine u Kanu dobio nagradu žirija. Njegovo prethodno ostvarenje “Levijatan” je pre tri godine osvojilo Zlatni toranj za najbolji film na Paliću, kao i nagradu za najbolji scenario u Kanu ali i mnoga druga priznanja...

detaljnije
Post date: Čet, 13.07.2017 - 09:59
Custom Search