Obeležen Svetski dan životne sredine

Uto, 05.06.2018 - 17:35 -- nikola.tumbas
Biciklom do Palića i nazad pored jezera do prečistača
Biciklom do Palića i nazad pored jezera do prečistača
Dejan Perčić o biciklizmu u Subotici
Dejan Perčić o biciklizmu u Subotici
Bio2drživi svet - Subotica
Bio2drživi svet - Subotica

Program manifestacije obeležavanja Svetskog dana životne, pod nazivom "Bio2održivi svet", koji se istovremeno održava u Beogradu, Sarajevu i Subotici, započeo vožnjom manje grupe biciklista, članova BK "Spartak", kroz centar grada, sa idejom da se pošalje poruka lokalnoj samoupravi da je potrebno više prostora za bicikliste, jer na taj način bi imali manje zagađen vazduh, manje saobraćajnih gužvi i svakako čistiji grad.

U sali Eurocinema je održana projekcija filma "BICIKL PROTIV AUTOMOBILA", pred punim gledalištem srednjoškolaca koji su prethodno pogledali izložbu "Prošlost, sadašnjost i budućnost jezera Palić i Ludaš", gde su Snježana Mitrović i Mišel Rohman predstavili projekat "Zaštita biodiverziteta jezera Palić u Ludaš" na kojem se već duže vremena radi.

Kasnije od 18:00 - u Filmskom klubu prikazan je film "VIŠE OD MEDA" priča o nestanku pčela a potom ako se to desi i nestanku ljudske civilizacije sa planete Zemlje.

MORE THAN HONEY | VIŠE OD MEDA | Režija: Markus
Imhoof | 95' | 2012 | Nemačka
Pogodan je za osobe starije od 15 godina U prethodnih 15 godina, brojne kolonije pčela su izgubile na brojnosti širom sveta, ali je uzrok i dalje nepoznat. U zavisnosti od regiona 50 - 90% populacije pčela je nestalo i ova pojava se širi kao epidemija – od košnice do košnice.
Naučnici kažu da postoji razlog za brigu: 80% biljnih vrsta ima potrebu za polinacijom od strane pčela, koje su se pojavile na Zemlji 60 miliona godina pre čoveka i postale su nezamenljive za naš opstanak. Osećajući potrebu da sazna više o ovom problemu, švajcarski reditelj Markus Imhoof, koji dolazi iz porodice koja je nekoliko generacija unazad gajila pčele, kreće u potragu za odgovorima od uzgajivača širom sveta. Uz obilje informacija koje donosi, ovaj nagrađivani film navodi i na razmišljanje o odnosu čoveka i pčela i njihovoj uzajamnoj povezanosti. Snimljen na izuzetan način, ovaj film omogućava zaista blisko upoznavanje sveta pčela, čineći ga savršenom avanturom.
Pogledaj trejler za film na ovom linku: https://www.youtube.com/watch?v=a4UWqOww4Pg

Manifestacija  obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine u Subotici  pod nazivom „Bioodrživi svet“ završena je projekcijom filma „Više od meda“ , nakon koje je upriličen razgovor. Većina publike su bili pčelari koji nisu krili svoje oduševljenje ovim dokumentarnim ostvarenjem na temu života i opstanka pčela, pa tako i ljudi na planeti. Nisu se nadali ovako zanimljivoj priči sagledanoj sa različitih aspekata na nekoliko kontinenata uz izuzetne kadrove života pčelinjih zajednica zahvaljujući korišćenju mikrokamera. Dragoljub Matić, predsednik Udruženja „Pčela“ , između ostalog, se osvrnuo na probleme „prskanja“ pesticidima i drugim hemijskim sredstvima,  sa kojima se i oni ovde u Subotici suočavaju, a viđeno je na filmu. Međutim, primetno je da se i kod poljoprivrednika pojavljuje ekološka svest, te ih mnogi unapred upozoravaju.

Manifestaciju organizuje Green Fest, Dom omladine Beograda i projekti Nemačke razvojne saradnje koje sprovodi GIZ u Srbiji (Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludoš, Program zapošljavanja mladih, Razvoj privatnog sektora u Srbiji, Obnovljivi izvori energije) i regionu jugoistočne Evrope (Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – biodiverzitet i energetska efikasnost, kao i razvoj prekograničnog turizma u regionu srednjeg i donjeg Dunava kroz Dunavski centar za komptenciju) sa partnerima: Otvoreni univerzitet Subotica, Park Palić, Biciklistički klub Spartak, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, Udruženje pčelara Leskovac, Udruženje mladih pčelara Medveđe – Apis, Zadrugar, Dunavski centar za kompetenciju (DCC), Arboretum Šumarskog fakulteta Univerziteta

Autor teksta: 
Custom Search