Dodelom nagrada zatvoren filmski festival FROM RETURNEES u Malom Iđošu

Pon, 02.07.2018 - 21:32 -- darko.kovacevic

Prethodna tri dana Mali Iđoš bio je dom filmova iz celog sveta. Međunarodni filmski festival FROM Returnees, u Dražavi umetnosti „State of Art“  prikazao je više od dvadeset filmova, sa romskom , i temom povratnika, po izboru selektora Filipa Markovinovića.

Žiri FROM-a, međunarodnog festivala kratkog metra, u sastavu Danica Maksimović, Ivan Karl i Ivan Velisavljević, jednoglasno je doneo sledeću odluku :

Posebno priznanje, za efektan i duhovit poziv na otpor rasizmu i diskriminaciji prema Romima, u ambalaži trejlera za revolucionarni romski kung-fu film, dobio je  ROMA REVOLUTION!, autora Saše Barbula. A zbog toga što, u formi efektnog televizijskog dokumentarca, novinarski sažeto i hrabro, daje priliku glavnom junaku, pesniku, novinaru i buntovnom romskom aktivisti, da ispriča svoju priču o tome kako nikada neće pristati da ćuti i trpi, taman se vratio skupljanju sekundarnih sirovina posle trideset godina, glavnu nagradu dodelili su filmu "ISPRIČAJ SVOJU PRIČU", autorki Maje Leđenac i Lee Kotlice.

Ivan Velisavljević, dodao je o FROM  smešten u prostor slobodne Države umetnosti, države koja stane u prostorano dvorište i kuću,  festival posvećen romskoj temi , ali festival koji je njegov direktor, multimedijalni umetnik Zoran Tairović, uspeo da obeleži onim što on zove romski duh. Romski duh je, po Tairoviću, duh stvaranja, ali takođe i duh jednakosti, humora, životnog otpora nepravdi, duh pobune protiv ugnjetavanja.

Nakon dodele nagrada, umetnički direktor, Zoran Tairović, imenovao je Danicu Maksimović za predsednicu Države umetnosti “State of Art”, Njen mandat trajaće narednih godinu dana, a kako će ona rukovoditi istom, ostaje nam da vidimo i sačekamo sledeći festival.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search