Prepiska oko Dečijeg festivala sa otvorenim pismima

Kategorija: 
Izvor: 

Господину Богдану Лабану, градоначелнику Суботицe

Господину Љубивоју Ршумовићу, председнику Савета Фестивала

Поштовани господине Градоначелниче, обавештавам вас као оснивача Фестивала и Вас, поштовани председниче Савета Фестивала, као челног човека органа који управља Фестивалом, да сам приморан да поднесем неопозиву оставку на функције директора и селектора Фестивала, и то у години обележавања јубилеја – четврт века Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици, чији сам идејни творац и аутор.

Формално сам још увек директор и селектор Фестивала, будући да ме Савет, који по Одлуци Оснивача управља Фестивалом и у чијој је надлежности именовање директора и селектора, није разрешио, а у стварности се све активности у вези с припремом 25. фестивала месецима уназад, а поготово од јуна о. г. обављају у потпуности мимо мене.

Током протеклих година настојао сам, заједно са Саветом, да пре истека наших мандата обезбедимо боље услове за функционисање Фестивала и његову сигурнију будућност. Моја намера је била да на најбољи могући начин реализујемо предстојећи јубиларни Фестивал и да тако заокружим и својих четврт века, рекао бих, успешног рада на Фестивалу, о чему сведоче и бројна висока градска, државна и међународна признања додељена Фестивалу, мени лично и мојим блиским сарадницима. Потом да се повучем, остављајући Фестивал на чврстим ногама, убеђен да ће се он и даље развијати на темељима успостављених естетских и етичких вредности.

Нажалост, данас те извесности нема. Бројни проблеми настали су због нарушеног поверења, лоше комуникације и односа Извршног продуцента према Фестивалу, који се огледао у низу штетних поступака, а који је кулминирао укидањем радног места извршног директора Фестивала, што је, између осталог, угрозило даље функционисање манифестације. Због свега поменутог, дошло је до застоја у приремама Фестивала и програм који је Савет усвојио новембра 2017 (документарни филм о Фестивалу, фотомонографија, јубиларни 10. међународни форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе, објављивање зборника радова са Форума, репрезентативна изложба кинеског луткарства у Суботици и другим градовима Србије, изложба црногорског вајара Мија Мијушковића, аутора скулптура-награда итд.) није могао бити реализован у септембру месецу, како је првобитно било планирано. Међутим, одлука Савета да се Фестивал помери за крај октобра или почетак новембра, како би се макар део тог планираног програма реализовао, игнорисана је од стране Извршног продуцента.

Фестивал је постао предмет неких других интереса, док су занемарена сва начела и сви циљеви постављени још приликом оснивања 1994, којима смо се ми у нашем раду водили.

Све се то дешава у години обележавања јубилеја!

Како сам обавештен, дана 14. августа 2018. половина чланова Савета поднела је оставке, јер је Извршни продуцент самовољно суспендовао одлуке Савета и преузео руковођење Фестивалом мимо Статута и Оснивачког акта. Оставке су поднели: председник Савета Љубивоје Ршумовић, књижевник; потпредседник Савета др Зоран Максимовић, театролог; Гордана Ђурђевић, новинар и мр Мирослав Радоњић, театролог.

Наглашавам још једном да месецима нисам ни на који начин укључен у реализацију овогодишњег Фестивала и да својим именом и делом не стојим иза онога што ће публици бити понуђено на овогодишњем, јубиларном Фестивалу.

Информација на сајту Фестивала, према којој се као селектор и директор још увек (крај августа 2018) наводи Слободан Марковић, није тачна и доводи у заблуду све евентуалне посетиоце и потенцијалне учеснике Фестивала који нису упознати с правим стањем ствари.

Једино што ми преостаје да сачувам лични и професионални интегритет је да поднесем оставку и тиме искажем и поштовање према члановима Савета који су то већ учинили.

Жао ми је што двадесет пети Фестивал неће бити обележен на начин достојан јубилеја. 

Хтели смо и могли смо! Могло се, а није се хтело? Из којих разлога, не знам.

На крају, с поносом истичући да је Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици постао јединствен културни бренд града Суботице и Србије, и не само Србије, с огромним угледом како на домаћим тако и на међународним сценама, желим да изразим дубоку захвалност свим досадашњим сарадницима и учесницима Фестивала, свима који су га на било који начин подржавали и без којих он не би постао такав какав јесте. Какав ће бити сутра, мени није познато.

Као његов идејни творац, аутор до сада реализованих програма и неко ко је двадесет и четири године уложио у развој ове манифестације, изражавам наду да ће Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици, упркос свему, пре или касније дочекати светлу будућност за коју смо се борили, и желим му сваку срећу и дуг живот, за добробит деце, позоришта и културе уопште.

С искреним уважавањем,

Слободан Марковић, с.р.

Носилац:

  • Златне медаље за заслуге у јавним и културним делатностима Републике Србије;
  • Ордена пријатељства Руске Федерације;
  • високог одликовања за заслуге за пољску културу Министарства културе и националне баштине Републике Пољске...

 

***

Отворени универзитет

 

Изражавамо жаљење што је дошло до оставке господина Марковића и четворо чланова Савета Фестивала. Посебно у овом тренутку, само три недеље пре почетка јубиларног 25. Фестивала. Неоспорно је да су у протеклом периоду господин Марковић и чланови Савета значајно допринели афирмацији Фестивала, на чему смо им после дугогодишње успешне сарадње веома захвални. Са друге стране, очекивали смо да ће исти допринос дати и јубиларном 25. издању Фестивала али морамо да разумемо њихову одлуку.

Будући да је, у складу са Статутом и оснивачким актом Фестивала, тренутном Савету Фестивала и директору Марковићу истекао четворогодишњи мандат у фебруару текуће године, очекујемо да ће нови Савет а потом и директор Фестивала бити изабрани у наредном периоду како би у сарадњи са извршним продуцентом реализовали предстојећу манифестацију.

Последња седница Савета Фестивала којој је присуствовао представник извршног продуцента одржана је у новембру 2017. и од тада извршни продуцент није позван да присуствује нити једном састанку-седници коју су уприличили чланови Савета и господин Марковић. Такође, нити једна одлука која је проистекла са тих састанака није званично достављена извршном продуценту Фестивала који је по добијању резултата конкурса наставио да припрема програм за септембар, како је и дефинисано у пријавама за конкурсе које је извршни продуцент припремио заједно са господином Марковићем.

У једном се слажемо са господином Марковићем – да су текућу годину обележили нарушени односи и поверење и бројни проблеми, што је последица иницијативе господина Марковића у виду оснивања удружења грађана са циљем преузимања организације 25. и наредних Фестивала. Таква инцијатива, покренута без повода и аргумената, није прихваћена од оснивача Фестивала, Града Суботице након чега почињу претходно поменути проблеми.

Упркос чињеници да је буџет Фестивала за његово 25. издање свега 5 милиона динара и да смо из неразумљивих разлога, након вишедеценијске подршке, ове године ускраћени за исту од стране Министарства културе, наша је обавеза, као извршног продуцента Фестивала именованог од стране оснивача Фестивала -  Града Суботице већ 21 годину, да манифестацију реализујемо у складу са  дугогодишњом програмском оријентацијом и  стеченом репутацијом. На то нас обавезују и уговори које смо склопили са Градом Суботицом и Покрајинским секретаријатом за културу. У складу са тим, од 16. до 21. септембра, како је и предвиђено током аплицирања на конкурсе, имаћемо врло репрезентативан такмичарски програм са представама са 3 континента, специјалан програм посвећен кинеском позоришту за децу уз гостовање позоришта из Пекинга и Шангаја, луткарски камп за децу из Суботице и Сегедина, изложбе, промоције књига, филмски програм, радионице и низ наступа професионалних и аматерских трупа у оквиру пратећег програма. Најкраће речено, много садржајнији Фестивал него што се у овом финансијском оквиру може очекивати. 

Следеће саопштење везано за Међународни фестивал позоришта за децу можете очекивати следеће недеље, када ће бити представљен програм јубилеја и најзанимљивији пратећи садржаји.

 

С поштовањем,

Илија Татић

директор Отвореног универзитета, извршног продуцента Међународног фестивала позоришта за децу

 

 

Više o ovoj temi...

Za celinu informacije pogledati na kraju link kolekcije članaka...

 

***

OBESMIŠLJAVANJE, ZLOUPOTREBA I DEGRADACIJA KULTURE - Odgovor Slobodana Markovića na saopštenje Ilije Tatića

Iliji Tatiću, direktoru Otvorenog univerziteta u Subotici, Izvršnog producenta Međunarodnog festivala pozorišta za decu

KO VAS ŠTITI I ZBOG ČEGA ĆUTI?

...

detaljnije
Post date: Pon, 10.09.2018 - 19:46

Одговор на наводе г. Марковића и саопштење Комисије за позоришну уметност

Отворени универзитет са жаљењем констатује да је по други пут у кратком временском року присиљен да изда јавно саопштење поводом навода...

detaljnije
Post date: Pon, 03.09.2018 - 14:09

Niz neistina i netačnih tvrdnji izneo je Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta u Subotici, povodom ostavki članova Saveta i direktora i selektora Međunarodnog festivala pozorišta za decu. Evo i zašto.

Poslednja sednica Saveta Festivala na koju je bio pozvan predstavnik Izvršnog producenta jeste bila sednica održana 10. novembra 2017, ali je ona bila i prelomna. Nakon petočasovne rasprave s Ilijom Tatićem, Savet je doneo Zaključak o neophodnosti promene izvršnog producenta koji je krajem novembra iste godine dostavljen Sekretarijatu za društvene delatnosti Grada Subotice.

Razmišljalo se najpre o tome da se Festival vrati u Dečje pozorište, gde je i nastao, ali je kao jedina zakonski moguća opcija u datom trenutku sugerisano osnivanje udruženja. Tu inicijativu Saveta...

detaljnije
Post date: Pet, 31.08.2018 - 18:26
Custom Search