Нова велика признања за суботичке урбанисте

Pet, 09.11.2018 - 15:11 -- nikola.tumbas

Сваке године, 8. новембра, на Светски дан урбанизма, у организацији Удружења урбаниста Србије, одржава се међународни Салон урбанизма. На овој традиционалној манифестацији презентују се најзначајнија актуелна остварења у области просторног и урбанистичког планирања, урбанистичког пројектовања и реализација. Ове године у Руми, у Културном центру „Брана Црнчевић” на 27. Салону урбанизма окупили су се планери и урбанисти из око десетак држава и представили 163 рада у 12 категорија. Поред учесника из Србије, радове су излагали и урбанисти из Словенијe, Хрватскe, Црнe Горe, БиХ, Италије, Мађарске, Швајцарске…

Посебно радује што су се на Салону могли видети радови из урбанистичких институција са територије Србије које су претрпеле структурне трансформације.

Јавно предузеће за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Суботица учествовало је на овогодишњем Салону урбанизма са 2 рада: „Генерални урбанистички план Суботица-Палић до 2030. године“ (аутори: Драгана Мијатовић д.и.а., Карољ Тертели д.и.а., Тања Мијатовић  д.и.а., Петар Андрић д.и.а. и стручни тим ЈП за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Суботица) који је освојио прву награду и „План детаљне регулације за блок 144 северно од Сегединског пута и источно од улице Партизанских база“ (бивши комплекс касарне „Коста Нађ“), чији су аутори Карољ Тертели д.и.а. и Тања Мијатовић д.и.а., који је добио признање.

Генерални урбанистички план Суботица-Палић до 2030. године је стратешки развојни план, са општим елементима просторног развоја. Генералним урбанистичким планом дугорочно се утврђује концепција развоја уређења простора и грађења насеља, утврђују се критеријуми, смернице и урбанистички нормативи и решења за изградњу реконструкцију, уређење и заштиту Суботице и Палића за временски хоризонт до 2030. године.

Генерални урбанистички план је конципиран у складу са улогом градског насеља Суботице која је утврђена Просторним планом Републике Србије од 2010. до 2020. године и Регионалним просторним планом АП Војводине. Суботица је дефинисана као урбани центар од националног значаја, док у области привреде Суботица у будућности треба да постане индустријски центар средње величине (10.000-20.000 запослених у индустрији). У оквиру развоја туризма Суботица у перспективи треба да постане туристички центар од  међународног  значаја.

Категорија Генералних урбанистичких планова је веома значајна у области урбанистичког планирања самим тим што се оваква врста планова израђује за дужи временски период и представља кровни урбанистички документ за израду планова даље урбанистичке разраде.

Урбанисти су прва карика у ланцу будућих инвестиција у развоју градова, али и заштити животне средине, заштићених природних и културних добара. Значај добро урађене планске документације је јако велики те је и у најновијој измени Закона о планирању и изградњи апострофирано да је израда и доношење планских докумената од јавног интереса за Републику Србију. Развој комуналне и саобраћајне инфраструктуре и добар развој привреде имају темеље у доброј планској документацији.

Прва награда и признање су велика част, подстрек и обавеза да се сачува стечени реноме предузећа који је утемељен на преданом раду, посвећености струци и перманентном усавршавању запослених.

Директор Јавног предузећа за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Суботица, Предраг Радивојевић, истиче да је ова престижна награда потврда успешно спроведене трансформације предузећа и доброг рада и залагања менаџмента фирме, као и смерница и показатељ да корача правим путем.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search