Zlatni Interstas za Dužijancu

Uto, 13.11.2018 - 15:28 -- darko.kovacevic

Koncem mjeseca kolovoza ove godine Dužijancu smo prvi put slavili u Zagrebu, hrvatskoj metropoli. Dakle, prvi puta izvan naše zemlje. Ta manifestacija je po ocjeni mnogih bila vrlo zapažena. Vratili smo se kući s mnogim pohvalama i zahvalama. No, ubrzo nakon toga stigla nam je i nevjerojatna nominacija za međunarodnu turističku nagradu Zlatni Interstas.

Ubrzo zatim stigla je i nominacija za dokumentarni film „Dužijanca“, autora Branka Ištvančića a u koprodukciji (organizacija i sudjelovanje u snimanju - „glumci“) UBH Dužijanca i HRT-a. INTERSTAS 2018. kao jedinstvena manifestacija ove vrste u domeni turizma, turističkog filma, krajobraza, ove godine se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović. Za  nagradu nas je predložilo međunarodno povjerenstvo turističkih novinara i pisaca, predložen je ukupno 141 individualni i kolektivni kandidat iz 29 zemalja svijeta, nominirano ih je 57 za neku od nagrada, a odabrano 35 Laureata iz pet različitih kategorija, iz ukupno 9 zemalja kako iz  Hrvatske tako i svijeta. Svih 35 Laureata, kako stoji u obrazloženju, zavrijedilo je dodjelu uglednih međunarodnih priznanja jer su svojim turističkim programima, ponudom i prezentacijom, stručnim, znanstvenim projektima, te aktivnim doprinosom kroz kulturu i sport bili u funkciji promicanja i unapređenja turizma. Laureati su podijeljeni u nekoliko skupina a nagradu ZLATNI INTERSTAS 2018. dobilo je 11 Laureata među kojima se našla i Udruga bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ iz Subotice. U obrazloženju nagrade stoji: Za briljantnu prezentaciju duhovno- religiozne i folklorno-kulturne turističke manifestacije bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

U samoj Odluci o dodjeli međunarodne nagrade GOLDEN INTERSTAS 2018. stoji i sljedeće obrazloženje: „Ovim jedinstvenim projektom, o.g. 108. po redu, brižno se čuva i njeguje vlastiti identitet, starinski običaji, bogatstvo povijesnih, tradicijskih, religioznih, kulturnih vrijednosti,  prenoseći ih novim naraštajima. Sjajno povezujući prošlost i sadašnjost sa suvremenošću, ocjena je da time Dužijanca snažno pridonosi izvrnosti i u doprinosu razvoja kulturnog turizma, kako grada Subotice, cijele Bačke, tako i znatno šire“.

Za natjecanje za najbolji turistički film prijavljeno je ukupno 307 filmova iz 83 zemlje svijeta. Za nagradu je nominirano 107 filmova od kojih 95 iz svijeta i 11 iz Hrvatske. Međunarodni žiri nagradio je 22 autora filmova ili producenata iz 14 zemalja svijeta. Među nagrađenima našao se i film redatelja Branka Ištvančića „Dužijanca“. U obrazloženju nagrade stoji: za najbolji film festivala do 60 minuta u filmskom prikazu tradicijskih  običaja kulture življenja.

Dodjeli nagrada prethodio je trodnevna Međunarodna smotra turizma, filma i krajobraza koja se ove godine održala po 25. put. Istovremeno je održan i 21. Međunarodni festival turističkog filma te 16. Međunarodni Zlatni cvijet. Manifestacija je postala respektabilni međunarodni faktor u ocjenjivanju pojedinaca i institucija za njihov doprinos turizmu, time i njihovo ulazak u međunarodni klub zaslužnih za razvoj turizma. U petak, 9. 11. u hotelu Prezident u Solinu, na završnoj ceremoniji, predstavnici UBH "Dužijanca" primili su nagradu ZLATNI INTERSTAS iz ruku  gradonačelnika Solina Dalibora Ninčevića, predsjednika Vijeća manifestacije i Vojka Pleštine, predsjednika Uprave manifestacije te  Predsjednika ITCO / Svjetske federacije festivala turističkog filma.

U delegaciji koja je nazočila svečanoj dodjeli ove prestižne nagrade su bili: msgr. dr. Andrija Anišić, predsjednik UBH "Dužijanca", Ljiljana Dulić, dopredsjednica, te članovi Udruge: Stipan Kujundžić, Marija Kujundžić, Marko Križanović i Ana Ivanković Radak. Uz našu nagradu GOLDEN INTERSTAS primili smo i nagradu u ime Branka Ištvančića redatelja fima. Nagradu su primili Ana Ivanković Radak i Stipan Kujundžić, kao jedni od glavnih aktera u filmu „Dužijanca“.

Svi u našoj Udruzi kao i mnogi prijatelji Dužijance ponose se ovim velikim priznanjem koje nam omogućava da sa svojom manifestacijom zaplovimo i u međunarodne vode jer smo ovim primljeni u Međunarodni klub zaslužnih za turizam. Ovo priznanje nam je tim draže budući da mi u Udruzi ističemo da je naša manifestacija prije svega zahvala Bogu i pohvala čovjeku i njegovu radu, a tek onda turistička atrakcija. Drago nam je što nas je zapazio netko iz Međunarodnog povjerenstva turističkih pisaca i novinara i dao nam tako visoku ocjenu uz tako divno obrazloženje.

Uvjereni smo da će ovo priznanje - Međunarodna turistička nagrada „Golden Interstas“ odjeknuti pozitivno i u našoj zemlji i biti poticaj nekoj turističkoj organizaciji da je uvrsti u turističku ponudu ne samo na domaćim turističkim forumima nego i na međunarodnim te tako u naš grad privući brojne turiste iz naše zemlje, iz okolnih zemalja ali i iz Europe i svijeta. S ponosom ističemo da je naša delegacija bila posebno  zapažena u Solinu budući da smo ondje predstavili bandaša i bandašicu i jedan risarski par kao i krunu ovogodišnje subotičke Dužijance.

Bila nam je velika čast biti u društvu tolikih uglednih gostiju Hrvatske i svijeta iz sfere kulture, umjetnosti, sporta, turizma, novinarstva, politike... Navest ćemo samo neka imena: državni tajnik Ministarstva turizma, Tonči Glavina, Damir Jelić, župan Karlovačke Županije; Nevenko Herceg, predsjednik vlade Hercegovačko-neretvanske županije, Paolo Mandeli, violinist svjetskog glasa, Bruno Santori, kompozitor, dirigent  svjetskog glasa, Luka Modrić, profesionalni nogometaš, poznati novinari iz Turske i Egipta kao i one koje mi gledamo na TV ili slušamo na radiju Tihomir Ladišić, novinar, urednik N1 TV, Mislav Togonal, urednik HR1, Sanda Čorak, direktorica Instituta za turizam iz Zagreba i mnogi drugi. Premda smo, iz financijskih razloga, sudjelovali samo na završnoj manifestaciji i dodjeli nagrada, ipak smo uspostavili kontakte s nekim značajnim osoba s kojima bismo u budućnosti mogli ostvariti suradnju.

Valja napomenuti također da je ceremoniju pratio i lijep kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovala Ženska pjevačka skupina „Marjan“ iz Splita te KUD „Jadro“ iz Solina te popularni pjevač narodne glazbe Mirko Švenda Žiga i Voljen Grbac, solist Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Na kraju svečanosti uručili smo prigodne darove o Dužijanci Vojku Pleštini, predsjedniku Uprave manifestacije Golden interstas, Daliboru Ninčeviću, gradonačelniku Solina i splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu te ih ujedno pozvali u Suboticu, na Dužijancu 2019. Iskoristili smo ujedno prigodu te smo svim sudionicima završne ceremonije podijelili brošuru „Dužijanca“, a prigodne darove uručili smo i drugim ondje prisutnim gostima i visokim uzvanicama.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search