Veslači Palića uspešni na međunarodnim regatama

Pet, 10.05.2019 - 09:42 -- darko.kovacevic

Veslači Palića osvojili su jednu zlatnu, četiri srebrne i dve bronzane medalje na međunarodnim regatama održanim u Beogradu, dok će veslač Palića Martin Mačković kao član reprezentacije Srbije u naredna tri dana braniti boje naše države na prvom svetskom skupu u Plovdivu.

*

U protekla dva vikenda na Adi Ciganliji u Beogradu održana su takmičenja na kojima su veslači „Palića“ imali zapažene rezultate. Na Palić su se vratili sa ukupno sedam medalja od čega jedno zlatno, četiri srebna i dva bronzana odličja.

Otvoreno prvenstvo Beograda, prva regata Kupa Srbije i prvo kolo Omladinske lige Srbije u veslanju održani su u subotu 27. aprila i time je i zvanično otvorena ovogodišnja takmičarska sezona na vodi jednog od najstarijih olimpijskih sportova. U tom jednom danu održane su tri regate koje su okupile 213 posada iz svih srpskih klubova i tri gostujuća, među kojima su bili reprezentativci Mađarske, takmičari sa Kipra kao i predstavnici mađarskog kluba Solnok. Nakon velikog broja zanimljivih i neizvesnih trka najbolji učinak na Adi Ciganliji, gledajući ukupno sve tri regate, imali su reprezentativci Mađarske čiji su članovi osvojili 11 odličja, od toga pet zlatnih, četiri srebrna i dva bronzana. Partizan je bio drugi sa skorom od pet zlatnih, tri srebrne i 6.5 bronzanih medalja, a treća Crvena zvezda sa učinkom od četiri zlata, 4.5 srebra i dve bronze. Ovaj takmičarski dan Veslački klub „Palić“ završio je na desetom mestu sa tri srebrne medalje koje su osvojile seniorka Ana Miković u trci skifova, zatim juniorke Nina Lekić i Nikolina Đorđević u trci dublskulova, kao i pionirke Petra Mihajlović i Stela Pinter takođe u disciplini dublskulova. Ovim takmičenjem je počela bitka za ukupnog pobednika Kupa Srbije u kadetskoj konkurenciji i Omladinske lige Srbije u pionirskoj konkurenciji. Do kraja ovogodišnje sezone biće održane još dve regate Kupa Srbije i tri kola Omladinske lige Srbije.

Odmeravanje snaga u veslanju nastavljeno je sledećeg vikenda 4. i 5. maja kada je takođe na Adi Ciganliji odražana dvodnevna Beogradska internacionalna regata „Trofej Beograda“. U toku ovog vikenda ogledalo 237 posada iz Srbije, Bugarske i Mađarske, a ukupno su održane 32 finalne trke. Veslački klub „Palić“ je nastupio sa ukupno 14 takmičara u 11 disciplina sa isto toliko veslačkih posada. U finalnim trkama učestvovalo je ukupno 7 posada Veslačkog kluba „Palić“ koje su uspele da osvoje po jednu zlatnu i srebrnu i dve bronzane medalje, ukupno 4 odličja na ovom takmičenju.

Najsjajnije odličje za palićki veslački klub „iskovale“ su Ana Miković i Nikolina Đorđević koje su bila bez premca u trci dublskulova u kategoriji seniorki. One su stazu dužine 2.000 metara izveslale u vremenu 8:23.25 i time bile uspešnije od posada bugarskog Čerpokova i Beogradskog univerziteta. Juniorska posada sastavljena od veslačica Palića (Nikolina Đorđević, Nina Lekić, Iva Zubelić i Boglarka B. Varga) je istu dužinu staze izveslala s vremenom 8:01.02 i time u trci četveracaskul zazuzela drugo mesto. Veslačice Palića nisu uspele u ovoj trci da pobede reprezentativnu posadu sastavljenu u kombinaciji veslačica iz beogradske Crvene Zvezde i Partizana i novosadskog Danubiusa 1885 koja je trku završila vremenom 7:12.17, ali su iza sebe ostavile posadu bugarskog Armeca čije veslačice su zabeležile vreme 8:19.76. Prvu bronzanu medalju na ovom takmičenju za Veslački klub „Palić“ osvojila je seniorka Ana Miković u trci skifova s vremenom 8:42.88. Ispred nje u ovoj trci u cilj su uveslale Milica Vodogaz iz beogradskog Grafičara (8:14.59) i Katrin Hristova iz bugarskog Čerpokova (8:39.31). Drugo bronzano odličje Veslačkom klubu „Paliće“ donele su sestre B. Varga, Boglarka i Žofija, koje su u trci dublskulova u kategoriji kadetkinja zauzele treće mesto s vremenom 8:24.52. Ispred Palićanki u ovoj trci u cilj su uveslale posade Smedereva (7:59.76) i Crvene Zvezde (8:17.24). Od preostalih finalista Veslačkog kluba „Palić“ na ovom takmičenju juniorke Nikolina Đorđević i Iva Zubelić zauzele su 4. mesto u trci dublskulova (dužina staze 2.000 metara, vreme: 8:12.31), takođe u trci dublskulova ali u kategoriji pionirki Maša Lekić i Petra Mihajlović zauzele su 5. mesto (dužina staze 1.000 metara, vreme: 4:25.19), dok je juniorka Nina Lekić u trci skifova zauzela je 6. mesto (dužina staze 2.000 metara, vreme: 9:28.02).

Veslači Palića trenutno se pripremaju za drugu regatu Kupa Srbije i drugo kolo Omladinske lige Srbije koje će se održati 25. maja na Adi Ciganliji u Beogradu.

Za to vreme najbolji takmičar Veslačkog kluba „Palić“ i jedan od najboljih veslača u državi i član reprezentacije Srbije, Martin Mačković, nalazi se u Plovdivu u Bugarskoj gde će u naredna tri dana (10-12.5.2019) na prvom takmičenju ovogodišnjeg Svetskog kupa u dvojcu sa svojim kolegom iz Partizana Milošem Vasićem pokušati da osvoje medalju.

- Intezivno smo se pripremali za ovo važno takmičenje. Sve je išlo po planu i mislim da sam u znatno boljoj formi nego što sam bio prošle godine. Moj i Vasićev cilj je da na ovom takmičenju za Svetski kup što kvalitetnije izveslamo trku i da uđemo u finale, a potom i da pokušamo da osvojimo medalju, – izjavio je pred polazak u Plovdiv na Svetski kup član reprezentacije Srbije i Veslačkog kluba „Palić“ Martin Mačković.

Nakon Svetskog kupa Mačković i Vasić će učestvovati i na Evropskom prvenstvu za seniore koje će se od 31. maja do 2. juna održati u Lucernu u Švajcarskoj, a najvažnije takmičenje za njih dvojicu će biti Svetsko prvenstvo za seniore koje će se održati od 25. avgusta do 1. septembra u Lincu u Austriji, na kojem će pokušati da postignu normu za učešće na Olimpijadi sledeće godine u Tokiju u Japanu.

Inače, pored Mačkovića i Vasića na Svetskom kupu u Plovdivu za Srbiju će takođe u dvojcu veslati i Igor Đerić (Partizan) i Viktor Pivač (Grafičar), kao i skifisti Dušan Slavnić (Crvena Zvezda) i Jovana Arsić (Crvena Zvezda), svi članovi reprezentacije Srbije. Kvalifikacione trke i repesaži su u petak, 10. maja, sutradan su polufinala, a u nedelju finala. 

(foto i info: Vladimir Antić)

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search