Finale Projekta Projekta Aquarius – Vodni agent dunavske regije ’19.

Uto, 04.06.2019 - 16:28 -- nikola.tumbas

ZAVRŠEN PROJEKAT „AQUARIUS 2019“

U svečanoj većnici Gradske kuće juče je završen ovogodišnji Ekološko – edukativni Projekat „AQUARIUS – Vodni agent Dunavske regije“. Projekat su zajednički organizovali Skupština Grada, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica i Vodna agencija iz Rogaške Slatine (Slovenija).

 

U okviru ovog Projekta, njegovi organizatori se  obraćaju se mlađim kategorijama sadašnjih i budućih potrošača, kod kojih pokušavaju da podstaknu istraživački i stvaralački odnos prema vodi, gradu i subotičkim jezerima.

Pored dece, naizgled pasivno, u ovom Projektu učestvuju i njihovi nastavnici i roditelji, čime se krug odgovornosti značajno proširuje, ali i podiže nivo sveukupnog odnosa i brige prema vodi.

Ovakav odnos treba da probudi njihovu svest i savest u vezi odgovornosti prema resursu vode koji je teško obnovljiv i kojeg treba zaštiti od prekomerne i neracionalne potrošnje.

Takođe, da se prilikom posete objektima subotičkog Vodovoda upoznaju sa skupocenom tehnikom i tehnologijom, ali i potrebnoj stručnosti i majstorstvu, da vodu proizvode, distribuiraju je čistu i zdravu do slavina potrošača, da je nakon upotrebe kao otpadnu, sakupe, kanališu i prečiste, pre upuštanja u jezero Palić.

 

Projekat je simbolički startovao 22. marta povodom Svetskog dana vode, a jučerašnja završnica  je doprinos učesnika - preko 350 učenika šestih razreda, roditelja i njihovih nastavnika iz Osnovnih škola „10. Oktobar“ iz Subotice i „Miroslav Antić“ sa Palića Evropskoj nedelji održivog razvoja i Svetskom danu zaštite životne sredine koji se u svetu obeležava svake godine 5. juna.

 

Na Eko – izložbi u holu svečane većnice 44 nagrađena učenika iz obe Škole su učinila vidljivim njihove radove u istraživačkim i kreativnim radionicama koji su nastali tokom meseca maja u okviru II faze realizacije Projekta.

Učenici iz nižih, drugih razreda ovih Škola „oplemenili“ su finale Projekta sa „Pingvin plesom“ i mini-pozorišnom predstavom „Jezero“.

U većnici su potom ekipe obe Škole (po osam učenika i jednim nastavnikom i roditeljem), odgovarajući na pitanja o vodi – uopšte, o subotičkom Vodovodu i delatnostima, gradu, projektima i subotičkim jezerima, pobedile rezultatom 10:10 na Kvizu „Sve što niste znali, a hteli ste da pitate o vodi, Vodovodu, gradu i subotičkim jezerima!“ Škole su nagrađene za učešće u Projektu sa po 30.000 dinara, a najbolji radovi učenika sa po dve i hiljadu dinara.

Tokom završnice Projekta, svim učesnicima su se obratili Tivadar Bunford, predsednik Skupštine Grada, Đerđ Šugar, direktor subotičkog Vodovoda i obe direktorke, Melinda Đurić Kiš i Marta Šereš.

 

 

05. jun 2019.                                               Autor i menadžer Projekta, Petar Doroslovački, dipl.inž.inf.

 

 

Custom Search