Subotičkim tamburašima Velika nagrada Rume

Uto, 12.11.2019 - 10:52 -- darko.kovacevic

Dana 10. novembra je u Rumi održan međunarodni festival tamburaških orkestara. U takmičarskom delu programa učestvovalo je 5 velikih tamburaških orkestara a među njima i Subotički tamburaški orkestar. Svi orkestri su bili izuzetno dobro pripremljeni i ostavili su dobar utisak. Međunarodni žiri je imao veoma težak zadatak da oceni sve ove orkestre jer su o pobedniku odlučivale sitnice. Ipak nakon podužeg zasedanja odluka je doneta:

Subotički tamburaški orkestar je ocenjen sa 98 od 100 mogućih poena i tako osvojio GRAN PRI FESTIVALA.

Oni su ovog puta izveli kompozicije:
Pekenja čarda sa solistom Ivanom Mačković a vođeni dirigentskom palicom Sonje Berte i kompozicije praizvedbu Adađo aperance Novosadskog kompozitora Zorana Drakule te pesmu Lulo moja srebrom okovana koju je otpevao Ante Crnković te rumunskom igrom Sirba. Ovo tri kompozicije dirigovala je Marijana Marki

Koliko je konkurencija bila jaka govori i rang lista sa bodovima ostalih učesnika:

  • Tamburaška škola Batorek iz Osijeka je osvojila 97 bodova
  • Tamburaški orkestar Branko Radićević iz Rume osvojio je 94 boda
  • Tamburaški orkestar općine Semeljci kod Đakova osvojio je 92 boda i
  • Tamburaški orkestar kulturno prosvetnog društa Matija Gubec iz Rume osvojio je 73 poena

Na festivalu je van konkurencije nastupio i Dečji Subotički tamburaški orkestar koji je vođen dirigentskom palicom mlade dirigentkinje Ivane Mačković ostvario veoma zapažen nastup i pobrao veliki aplauz Rumske publike. Pred njima je zasigurno veoma lepa budućnost i njihovo vreme tek dolazi.

Prilikom povratka kući u autobusu se orila pesma naizmenično od članova velikog orkestra pa onda dečjeg orkestra koji se nisu libili zasvirati za svoju dušu.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search