Prvi festival dečjeg kulturnog stvaralaštva - Folklorfest u Bajmoku

Pon, 02.12.2019 - 13:11 -- darko.kovacevic

Prvi festival dečjeg kulturnog stvaralaštva u Bajmoku - Mladi oduševili publiku igrom na smotri „Folklorfest“ Bajmok

Prvi put se u Bajmoku organizuje folkorni festival dece iz Subotice, Sombora, Alekse Đantića i Bajmoka,a na dvočasovnom revijalnom predstavljanju nastupili su tokom dvočasovnog programu u Hali sportova OŠ „Vuk Stefanović“ Bajmok: Omladinsko kulturno-umetničko društvo „Mladost“ Subotica, Folklorni ansambl „Sunce“ Subotica, Kulturno – umetničko društvo „Aleksandrovo“ Subotica, Plesni studio „Stil“ Subotica, Kulturno -umetničko društvo „Jedinstvvo- Edšejk“ Bajmok, Plesnsa grupa „Medžik“ Bajmok, Kulturno- umetničko društvo „Ravangrad“ Sombor i poznata vojvođanska muzička grupa „Iksilon“ iz Bajmoka. Pozdravni govor održao je predsednik Orgaanizacionog odbora gospodin Žarko Granulić iz Bajmoka.

Pozdravljam sve koji su se odazvali našem pozivu i došli da revijalno prikažu koliko vrede na samoj sceni za nastup. Znamo da su draga deco iza vas sati i sati treninga i uvežbavanja pojedinih igrara, poznato nam je sa koliko ljubavi rade vaši koreografi sve ovo vreme da bi sve to izgledalo jako dobro i nama je posebno drago što ćete večeras pokazati svoje umeće veliko igranja i pevanja. Mi ćemo se i u budućnosti odgovorno ponašati prema svima vama što igrate folklor u svojoj ranoj mladosti i orgsanizovaćemo festival dečjeg foklora u našem mestu, a pozvaćemo sledeće godine mnogo više dečjih folklornih ansambala iz čitave AP Vojvodine, Mađarske, BiH, Hrvatske i Rumunije da nastupe revijalno i oduševe sve u publici ove velike sportske hale. Naravno, tek u budućnosti će ovaj festival imati takmičarski karakter. Ove godine na početku okupljanja naših mladih folklornih društava dodeljujemo samo zahvalice za nastup, što će večno podsećati sve vas draga naša deco da su vaši prvi folklorni nastupi bili u Bajmoku, mestu gde se itekako ceni kultura, sport i narodno stvaralaštvo. Svima vama dragi prijatelji iz kulturno-umetničkih društava koji večeras ovde nastupate želimo svako dobro u budućem životu i radi – rekao je gospodin Žarko Granulić, predsednik Organizacionog odbora prvog regionalnog festivala dečjeg folklora pod nazivom „Folklorfest“ Bajmok i pri tome dobio veliki aplauz.

- Dobra ideja je da se okupe na ovom revijalnom nastupu članovi folklornih društava iz ove regije, biće još bolje ako uskoro ovde bude takmičarski nastup starijih dobro uvežbanih članova folklornih ansambala iz čitave AP Vojvodine i okolnih komšijskih država. Radićemo na tome da se i ova ideja brzo realizuje u Bajmoku. Ova deca što su večeras nastupila su naše najveće narodno blago u svakom smislu - ocenio je dečje nastupe potpredsednik Organizacionog odbora „Folklorfest“ Bajmok gospodin Pajo Lužaić iz obližnjeg Pačira, opština Bačka Topola, inače generalni sekretar ZU „Zavičaj“ Pačir.

- Ponosni smo što smo uspeli okupiti svu ovu dečiju mladost u našem mestu i zadovoljni smo kako igrate, pevate i veselite se na bini za nastup. Srećan je ovaj naš narod na ovim prostorima što ima tako dobru,lepu i pametnu školsku decu, koja se iskazuju igrajući tako dobro narodne folklorne igre. Vidimo da ste već danas deca sa kojom se ponose vaši roditelji, nastavno osoblje vaših škola, koreografi u vašim kulturno-umetničkim društvima i mi orgnizatori ovog dvočasovnog programa za publiku u ovoj veliko sportskoj hali. Čestitamo vam na nastupu i ovo je već kraj ove kalendarske godine i ostaje nam da vam već večeras poželimo srećnu Novu 2020. godinu i blagoslovene božićne praznike – izustila je popularna voditeljka gospođica Duška Tomić, u radnom vremenu službenik Javnog tužilaštva Subotica, a u slobodnom vremenu generalni sekretar Smotre kulturnog stvaralaštva „Folklorfest“ Bajmok.

Rekli su o „Folklorfestu“ Bajmok :

- Pozvali nas na ovaj revijalni nastup i mi se rado odazvali,jer ovoj našoj deci treba tokom godine obezbediti puno nastupa na smotrama folklora. Nije dobro da deca samo treniraju, a ne nastupaju javno i tako potvrde svoje stečeno znanje. Zato pozdravljamo ovakav vid revijalnih nastupa i organizatorima želimo da ovo postane tradicija u Bajmoku – izjavila je gospođa Bojana Dobrilović, poznati vojvođanski koreograf Gradskog kulturno-umetničkog društva „Ravangrad“ Sombnor.

- Mi smo u Subotici poznati po radu sa najmlađem naraštaju, deca dolaze kod nas u ranoj dobi i kasnije se sele u omladinsku i kasnije u najkvalitetniji naš sastav. Mukotrpan je to posao, u našem kulturno- umetničkom društvu su radili pre mene moj otac i majka, nastavila ja i nisam se još umorila. Dobila sam za svoj rad više puta vrene plakete za svoj rad, lepo je to što društvo to priznaje, ali nam nedostaje više finansijskih sredstva za opremu,nošnje, za troškove putovanja, jer nam je cilj da nastupamo, a ne samo da treniramo svaki dan. Hvala publici u Bajmoku što je aplauzom pozdravila sve učesnike programa, ja sam presrećna što sam večeras videla svu tu snagu naše mladosti – nije štedela reči pri ovoj izjavi gospođa Vesna Takač, čuvena vojvođanska učiteljica folkora, koreograf iz KUD-a „Alekandrovo“ Subotica.

- Naše Omladinsko-kulturno društvo „Mladost“ Subotica je odavno formirano, mnogi nam govore da smo prava institucija kulture i folklora gde dolaze najbolji mladi igrači folkora da još bolje nauče i poprave svoje igranje. Naravno, imamo i dečji uzrast i ponosni smo na svoju prošlost ali i na budućnost,jer ćemo i dalje nastupati širom naše zemlje i Evrope - rekao je onako u prolazu gospodin Dragomir Vuković, koreograf, sve potvrdila gospođa Dijana Sarić, rukovodilac proslavljenog OKUD „Mladost“ Subotica, društva koje je za svoj dugogodišnji rad dobilo brojna vredna priznanja grada Subotice, AP Vojvodine i Republike Srbije.

- Naša plesna grupa je odmah prihvatila poziv za revijalni nastup. Mladi vole da nastupe posle napornih priprema za nastup. To je posve normalno i naša najveća nagrada je kada dvoranom odjekne gromoglasan aplauz. Tako je bilo i ovaj put u Bajmoku, hvala organizatorima što su nas zvali, ali hvala i ovoj divnoj publici što nas je pozdravila na najbolji način aplauzom - zadovoljna je posle nastupa svoje plesne grupe „Stile“ Subotica gospođica Tamara Adamović, kojoj asistira u radu gospođica Anja Ovišić.

- Vodim decu dok uče igrati folklor u Bajmoku, ali i u Subotici. Zadovoljna sam i pohvaljujem svoje pulene za ono što su pokazali. Drago nam je što postoje takvi festivali, hvala organizatoru za svoj trud da ovo sve uspe – kazala je gospođica Zvezdana Bićanin, proslavljeni i državom poznati profesionalni koreograf folklornog ansambla „Sunce“ Subotica.

- Pohvalio bih organizatore „ Folklorfesta“ Bajmok“, ali i svu ovu dragu decu što igraju ovako dobro folkorne igre iz Srbije. Ne moramo brinuti za našu budućnost u ostvarenju kulture i folkornih igara, jer su tu ovi vredni koreografi,koji sa puno znanja i elana rade sa školskom decom ove regije, Bajmok će sigurno ostati mesto gde se sve to prepoznaje i gde će se održavati novi i novi folkorni festivali - govori o „Folklorfestu“ u Bajmoku mladi gospodin mr Saša Gravorac, predsednik Skupštine zavičajnih udruženja Severnobačkog okruga AP Vojvodine iz Subotice.

Borislav Eraković

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search